IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената на 7-годишно дъно след обявените нови количествените стимули

Натиск оказа и решението за промяната в структурата на пенсионния фонд в страната

12:50 | 31.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената на 7-годишно дъно след обявените нови количествените стимули

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена се срина до най-ниското си ниво от 7 години насам, след като централната банка на страната шокира пазара, увеличавайки неочаквано стимулите. В същото време щатският долар продължава да печели позиции спрямо основните си конкуренти на фона на силните икономически новини от САЩ и все по-рязко различаващата се политика на Фед спрямо останалите големи централни банки.

Централната банка на Япония увеличи целевото разширение на паричната си база с нови 80 трлн. йени (724.5 млрд. долара), спрямо предходните 60 трлн. йени на месец. В същото време централните банкери приеха да увеличат с цели три пъти покупките си на високо рискови активи като електронно-търгувани фондове (ETF-и) и тръстове за инвестиции в недвижими имоти (REITs). Централните банкери обосноваха изненадващото си решение с икономическата ситуация в страната и очакванията, че инфлационната цел от 2% и прирастът на БВП, ще бъдат изпуснати.

Решението на централната банка в Токио силно изненада пазара. Докато една малка част от инвеститорите предвиждаше добавяне на минимални стимули от страна на централните банкери, очакванията за нов кръг количествени улеснения бяха за заложени за месеци напред.

От изказванията ръководителя на банката Харухико Курода през предходните месеци личеше оптимизъм за бъдещето икономическо развитие, а това успокои прогнозите на пазара. Изненадващото добавяне на икономически стимули даде необходимото отражение и специалистите признават, че начина, по който централните банкери въведоха стимулите е бил правилният.

Икономически погледнато, за да е ефективна намесата на пазара на дадена централна банка, нейните действия не трябва да са предвидени от пазарните участници. В противен случай извършеното действие губи частично или напълно своя ефект.

В допълнение към натиска върху йената от страна на централната банка, правителството на Япония внесе за разглеждане плановете за промяната в структурата на пенсионния фонд в страната. Фондът е най-големият по размери в световен мащаб и активите, които управлява, могат да окажат силно влияние върху представянето на пазара. Плановете са пенсионният фонд да увеличи притежанията си на чуждестранни акции в портфолиото си до 25%, спрямо досегашните 12%.

Едно евро се разменя срещу 1,2565 долара, след като по-рано днес достига дъно при 1,2538. GBP/USD се намира около 1,5990, в близост до нивата на отваряне от последните два дни. В същото време един долар се разменя около 111,60 йени, най-високото ниво от седем години насам.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Щатският долар се понижи за трети пореден ден спрямо еврото. Цената се задържа под важната подкрепа при 1,2600, което дава допълнително предимство на зелените пари.

Двойката вероятно ще тества дъното при 1,2500 и в случай, че това ниво бъде пробито, в дългосрочен период можем да очакваме понижение до изключително силната подкрепа около 1.2000 – ниво достигано за последно през юли 2012 г.

GBP/USD

След като във вторник цената се отблъсна от силната съпротива при 1.16180, предимството се завърна на страната на долара, а двойката се колебае около ключовите 1.6000 за втори пореден ден.

Опитите на зелените пари да продължат своето движение за момента са неуспешни, но в случай, че това се случи, цената ще тества дъната от 15 октомври при 1,5850. Нивата около 1,6100 са основна съпротива против растеж на паунда.

USD/JPY

Японската йена е подложена на най-масираните дневни разпродажби спрямо долара от две години насам. Цената се срина до 7-годишно дъно и продължава уверено да губи позиции. Силната съпротива при 110,00 беше премината изключително лесно, на фона на силния фундаментален фактор, който предопредели движението на двойката.

Сега това ниво се превръща в основна подкрепа за долара. В същото време пътят на зелените пари нагоре е напълно отворен като следващата съпротива за двойката се намира при върха от декември 2007 г. при 114,60.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още