IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите започнаха да касират печалби след повишението на лихвите в САЩ

Слабите икономически данни от САЩ понижиха цената на щатския долар в последния ден от изминалата седмица

10:47 | 19.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Щатският долар отстъпи спрямо еврото в петък до 1.0450 долара за евро, след като част от пазарните участници касираха печалбите си след вдигането на лихвите в САЩ. За слабостта на зелените пари се погрижиха и по-слабите от очакваното данни за жилищното строителство в страната. Спадът в разрешителните за строеж до 1.20 млн. при прогнозирани 1.24 млн. показва, че има забавяне в пазара на недвижими имоти. Стойността на индикатора оказва положително или отрицателно влияние на националната валута, тъй като вземане на разрешително за строеж е първата стъпка от целия процес по започване на строителството на жилище. Последваха и по-лоши данни за началното жилищно строителство, като продажбите на нови жилища в САЩ са се понижили с 250 000 до 1.09 млн. единици годишен темп на ръст. Началното жилищно строителство е един от най-ранните индикатори на пазара за недвижими имоти, изпреварван само от разрешителните за строеж.

Икономическите данни натежаха в крайна сметка повече от изказването на председателя на Ричмънд Джефри Лакър, че Фед трябва да увеличи лихвените ставки повече от три пъти през следващата година. Рано тази сутрин щатския долар продължава отстъплението си спрямо единната валута до 1.0466 долара за евро.

На фона на отслабващия долар петролът записа сериозно повишение в петък, което продължава и днес. Лекият суров петрол сорт WTI се търгува на ниво от 52.24 долара за барел, след като пазарите получиха знаци в края на миналата седмица, че производителките на петрол ще се придържат стриктно към споразумението за редуциране на добива.

Европейските борсови индекси записаха повишения в последния ден на изминала седмица. Германският DAX30 се повиши до 11 383.05 пункта, въпреки спада в акциите на компании от производствения сектор. Борсовите индекси отвъд Океана приключиха на червена територия, като широкият S&P500 се понижи до 2 258.33 пункта, след сериозен спад в технологичния сектор.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

Доларът поскъпна слабо след вдигането на лихвата, но последвалото рали добави още един импулс към двойката. Възходящото движение от нивото при 100 йени за долар е преразтеглено и най-вероятно ще видим консолидация. Към момента не очакваме корекцията да е дълбока, а по-скоро продължителна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:36 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
бирниците оби4ат дялкането на бьрзите пе4алби особено от вдигането на лихвите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още