IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската икономика изненадващо се сви

Двойката USD/CAD приключи петъчния ден на ниво от 1.3530, което беше неин 5-месечен връх

14:27 | 27.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

В последния ден на изминалата седмица щатският долар се задържа на половин процент под записания няколко дни преди това 14-годишен връх спрямо кошницата от валути. Зелените пари записаха най-силен ръст спрямо канадския долар, след като икономиката на Канада се сви изненадващо. БВП на страната се понижи с 0.3% при очакван ръст от 0.4%. Вследствие на това двойката USD/CAD приключи петъчния ден на ниво от 1.3530, което бе неин 5-месечен връх. Свиването на канадската икономика дойде след четири поредни месеца на растеж. Слабостта в промишления сектор, който записа спад от 2% и намаленият добив на петрол с 2.5%, доведоха до спад на икономиката.

За разлика от канадския долар еврото беше една от валутите, която успя да поскъпне за трети пореден ден спрямо щатския долар. Европейската валута записа повишение с 0.13% до 1.0455 долара за 1 евро, след като потребителските нагласи в Германия се очаква да запазят положителната си инерция и през 2017 г., според проучване на GfK. Индексът, изготвен от GfK, който изчислява нивото на потребителското доверие през януари месец се повиши с 0.1 пункта до 9.9 пункта. Ръст в нивата на индекса са съпроводени от по-високи потребителски разходи, които допринасят за по-бърз темп на развитие на икономиката.

Днес цената на щатския долар ще бъде движена от данните за потребителското доверие в САЩ, които ще бъдат публикувани в 17:00 часа българско време. Прогнозите на анализаторите са индексът да запази позиции над нивото от 100 пункта и през този месец, като прогнозната стойност е за 108.1 пункта.

Рано тази сутрин златото записа повишение от близо 15 долара до 1 148.46 долара за тройунция, след като инвеститорите се насочиха към не толкова рискови активи в седмицата между Коледа и Нова година. Лекият суров петрол сорт WTI, също записа повишение до 53.21 долара за барел, като настроението на пазарните участници е за ръст при черното злато, след като от януари месец влиза в сила сключеното споразумение между страните производителки на петрол за ограничаване на добива.

Европейските борсови индекси приключиха последния ден от изминалата седмица почти без изменения, като германският DAX30 се понижи до 11 447.05 пункта въпреки ръста в цената на акциите на Deutsche Bank с 3.4%. Днес обаче германският измерител стартира сесията с повишение. Индексите зад Океана също записаха минимални изменения, като Dow Jones все още остава в подножието на психологическото ниво от 20 000 пункта, а S&P500 се покачи с около 0.1% до 2 261.87 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/CAD

На 16 декември публикувахме: „Добра възможност за покупки имаме при USDCAD. Канадският долар поскъпна значително покрай срещата на ОПЕК и му предстои корекция. Очакванията ни са цената да достигне горните граници на възходящия канал и по-високо.“

През следващите дни двойката поскъпна допълнително след плитка корекция. По-слабите данни за инфлацията в Канада подкрепят очакванията ни за поскъпване, но те не са достатъчни за генерирането на нов тласък. Двойката остава в ръцете на щатския долар и неговото движение спрямо кошницата от валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още