IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На фона на нестабилната политическа обстановка в Европа златото поскъпна

Стерлингът бе единствената валута, спрямо която зелените пари записаха повишение през изминалия ден

11:52 | 10.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

След изявлението на министър-председателя на Великобритания Тереза Мей в неделя, че страната ще се стреми към ясно напускане на Европейския съюз, лирата записа спад от около 1% спрямо останалите основни валути. Мей показа и твърдо намерението си да даде приоритет на контрола на имиграцията в страната над достъп до европейските пазари при бъдещите преговори със Съюза. Британската лира се понижи с 1.01% спрямо щатския долар през изминалия ден и достигна най-ниското си ниво от края на месец октомври. Зелените пари намериха допълнителна подкрепа спрямо паунда на фона на изявлението на председателя на Фед за Бостън Ерик Розенгрен, който заяви, че очаква паричната политика на страната да се нормализира по-бързо, отколкото през изминалата година. Розенгрен посочи, че очаква инфлацията да достигне поставената цел от 2% до края на годината. Без допълнителни постепенни повишения в лихвените проценти може да се появят опасения, че безработицата ще се понижи под дългосрочното си устойчиво ниво, а в резултат на това инфлацията да надвиши целта на Фед от 2%, допълни той. Рано тази сутрин лирата продължи да отстъпва на щатския долар, като двойката се търгува на ниво от 1.2135 долара за паунд.

Стерлингът бе единствената валута, спрямо която зелените пари записаха повишение през изминалия ден. Доларът се понижи с 0.28% спрямо кошницата от валути след сериозните сътресения дошли след резултатите от неселскостопанската заетост в края на изминалата седмица и изказванията на членове на Фед за бъдещи повишения на лихвените равнища в страната.

На фона на нестабилната политическа обстановка в Европа след изказването на Тереза Мей и потъващия паунд златото записа повишение от 0.72% до 1 182.45 долара за тройунция. Ценният метал е подкрепен и от покупките преди Китайската нова година. Петролът от своя страна потъна с близо 4% след като от компанията за петролни услуги Baker Hughes обявиха увеличение в петролните сондажи в САЩ. Нефтените платформи в страната се увеличиха за 10-та поредна седмица, нараствайки до 529. На черното злато не помогна дори новината, че Русия е намалила добива си от началото на януари със 100 000 барела дневно.

Несигурността около банковия сектор в Европа донесе червена вълна на борсите на континента. Германският DAX30 се понижи с 0.3% до 11 553.15 пункта след спад в акциите на Lufthansa с 6%. Спадът в цената на петрола донесе понижения и при щатските индекси S&P500 и Dow Jones с по 0.4%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/USD

Продажбите на дребно за Австралия се представят по-лошо от очакванията на анализаторите. Въпреки това австралийския долар поскъпна краткосрочно спрямо кошницата. Реакцията на пазара ни дава възможност да търсим продажби на по-добри нива, тъй като австралийската валута си остава подложена на натиск и всяко допълнително покачване, без промяна в общата картинка, увеличава шансовете ни за качествен шорт. Разбира се двойката AUDUSD не е подходяща за подобно участие в дългосрочен план. Но през днешната търговска сесия е много вероятно да видим тест на подкрепата около 0.73453.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още