IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добре представящата се валута спрямо щатския долар бе британският паунд

Британската търговска камара повиши прогнозата си за икономическия растеж на страната през 2017 г.

10:53 | 13.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

В очакване на решението на Фед утре щатският долар отстъпи спрямо кошницата от валути с 0.55%. Това се случи въпреки ръста на доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ до 2.47% в края на изминалия ден. Това бе най-високото им ниво от 2 години насам. Зелените пари записаха повишение в началото на изминалия ден спрямо японската йена, като двойката се търгуваше на ниво над 116.00 йени за долар. 10-месечния връх, който беше достигнат при USDJPY, не издържа дълго на започналото частично прибиране на печалби от дълги доларови позиции, при което зелените пари отстъпиха чувствително спрямо кошницата. Най-добре представящата се валута спрямо щатския долар бе британският паунд, който поскъпна с 0.85% до 1.2675 долара за паунд, след като британската търговска камара повиши прогнозата си за икономическия растеж на страната през 2017 г.

Лекият суров петрол сорт WTI спадна с около 2.58% до 52.55 долара за барел, след като инвеститорите прибраха част от натрупаните печалби, вследствие на взетото през уикенда решение за намаляване на добива от страните извън ОПЕК. Черното злато се покачи с близо 16% през последните 2 седмици, но увеличеният добив от страна на Либия и Нигерия, както и опасността от отварянето на нови шистови кладенци, карат анализаторите да смятат, че споразумението от Виена няма да успее да ребалансира пазара за дълго време. Златото от своя страна продължи да поевтинява, като започна 5 седмица поред на понижение, въпреки че в края на вчерашния ден приключи с минимално повишение от 0.20% до 1 163.00 долара за тройунция. Ключово техническо ниво за продължаване на спада при ценния метал е 1 150.00 долара за тройунция.

В очакване на решението на Комисията по паричната политика към Фед европейските индекси приключиха на червена територия. Германският DAX30 се понижи с 0.1% до 1 1167.05 пункта, като най-слабо представящата се компания в индекса бе Lufthansa, чийто акции поевтиняха с 1.9%. Индексите зад Океана също приключиха деня със спадове, въпреки скока на доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ. Широкият S&P500 се понижи с 0.1% до 2 254.00 пункта, като най-сериозен спад в измерителя записаха акциите на Lockheed Martin Corp., който поевтиняха с 2.4%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Днес ще се публикуват данните за инфлацията във Великобритания. Очакваме сравнително волатилна лира. Ако данните са положителни е по-добре да не търгуваме двойката. Лирата е сравнително прекупкена в средносрочен план спрямо кошницата и допълнителни възходящи движения ще бъдат сравнително нестабилни и рискови за покупки. Отрицателните данни биха дали по-силен момент и ще са по-ниско рискови за участие. Също така, срещата на Фед утре, носи със себе си голяма вероятност за увеличение на лихвения процент, което ще натисне двойката. Позициите срещу долара няма да бъдат приоритетни през тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още