IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за нови стимули на ЕЦБ увеличават натиска върху еврото

Напрежението във Франция след терористичните атаки за момента не оказва по-дълготраен ефект върху пазарите

13:18 | 18.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Очакванията за нови стимули на ЕЦБ увеличават натиска върху еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Димитър Шуйцов

Щатският долар се изкачи до 7-месечен връх спрямо кошница от 6 основни валути в сряда. Това се случи на фона на подновените разпродажби на еврото, дължащи се на очакванията, че Европейската централна банка ще въведе нови икономически стимули през декември. Напрежението във Франция след терористичните атаки за момента не оказва по-дълготраен ефект върху пазарите, но увеличените разходи за отбрана на Париж могат да доведат до дългосрочни проблеми за икономиката на страната.

Франция се подготвя да влезе в мащабна война с Ислямска Държава като за тази цел ще увеличи чувствително разходите си за отбрана. Това ще доведе до по-голям бюджетен дефицит за страната от максимално разрешения от Европейския съюз. Анализаторите са на мнение, че този ход на Париж няма да доведе до моментални разпродажби на френски дългосрочни ценни книги, тъй като ЕЦБ постоянно изкупува външен дълг и просто ще пренасочи ресурсите си натам. В дългосрочен план обаче, създалата се ситуация представлява фискален проблем и ще доведе до още по-сериозно задлъжняване на Франция, което ще окаже натиск върху еврото.

Събитията в Европа от последните дни увеличиха спекулациите, че ЕЦБ ще разшири програмата си за икономически стимули. До голяма степен това бе потвърдено във вторник от главния икономист и член съвета на ЕЦБ, Петър Прает. Той заяви, че институцията е наясно с текущите рискове пред единната валута и те са се увеличили допълнително, след атентатите в Париж.

Силното представяне на долара от началото на деня се дължи не само на проблемите в Европа и слабата единната валута, но и на продължаващия прилив на стабилни макроикономически новини от САЩ. Макар и да не се засилва, инфлацията в страната остава на много близки до целевата стойност нива, а останалите макроикономически показатели като заетост и производителност, се покачват стабилно.

По-късно днес ще бъде публикувана стенограмата от октомврийското заседание на Федералния резерв. Анализаторите се надяват записките да дадат по-точна информация за момента, в който централните банкери възнамеряват да повишат лихвите. В 15.30 часа българско време ще бъдат изнесени докладите за началното жилищно строителство и разрешителните за строеж в САЩ, които ще покажат доколко е стабилен този сектор в американската икономика.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 35 rate down comment 3
Tyrista
преди 8 години
more QE from Mr. Draghi or extension of QE program soon...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 3
Tyrista
преди 8 години
more QE from Mr. Draghi or extension of QE program soon...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още