IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за по-високи лихви в САЩ пратиха цената на златото до 5-месечно дъно

Доларът продължава с възхода си, дължащ се на повишаващото доверие на инвеститорите в доброто състояние на американската икономика

10:45 | 21.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Оскъдните икономически данни в началото на седмицата насочиха вниманието на инвеститорите към коментарите на членовете на Фед, които бяха разнопосочни, но в крайна сметка подкрепиха зелените пари, които достигнаха едномесечен връх във вторник. Покачването на цените на американските облигации във вторник показва, че пазарните участници са склонни да вярват в трето лихвено увеличение за годината, а според фючърсната търговия шансовете това да се случи се оценяват на около 50%. Последните коментари на членовете на Фед не оставиха съмнение, че централната банка ще увеличи лихвата за трети път през годината, при наличие на по-висок инфлационен натиск. Инфлацията показва забавяне в последните месеци, но засега преобладава мнението, че забавянето е временно. Членовете на Фед прогнозират, че в най-скоро време доброто състояние на пазара на труда и растежа в заплащането ще окажат ефект върху покачването на цените.

Управителят на Английската централна банка Марк Карни разочарова някои инвеститори във вторник, след като заяви, че лихвените нива няма да бъдат повишавани, преди да е ясен ефектът за икономиката от преговорите по Brexit. Банкерът посочи, че преговорите ще имат ключово въздействие върху потреблението, инвестициите в бизнеса, финансовия сектор и търговския баланс. Карни изненада пазарите с позицията си, тъй като на последното заседание на централната банка трима от членовете на комисията по парична политика подкрепиха лихвено увеличение, за да се овладее инфлацията, предизвикана от по-евтиния паунд. След коментара на Карни паундът се понижи с почти процент и достигна 1.2627 долара, близо до 2-месечни дъна.

Доларовият индекс се покачи срещу кошницата от 6 валути с 0.23% и достигна 97.77, най-високото ниво от малко повече от месец. Щатската валута е отбелязала покачване от 3% спрямо 2-месечните дъна срещу японската йена, достигнати на 14-и юни. Тогава валутната двойка достигна 108.81 йени за долар, а обменният курс достигна връх от 111.39 във вторник. Според експерти, валутната двойка има още краткосрочен потенциал за поскъпване, тъй като управителят на ЯЦБ намекна неотдавна, че масивната програма за количествени улеснения не е пред края си. Доларът записа зелена серия и спрямо еврото, единната валута се понижи с 0.19% до 3-седмично дъно от 1.1127 долара за евро.

Засилените покупки при долара оказаха натиск върху златото в последните дни, а ценният метал достигна 5-месечно дъно във вторник. Според анализатори, ценният метал ще бъде подложен на все по-голям натиск до края на годината от покачващите се лихви. Във вторник спот цената на златото достигна 1 242 долара за унция, най-ниското ниво от 17-ти май, а фючърсите завършиха на неутрална територия. Според икономисти ЕЦБ също може да повлияе негативно на цената на благородния метал към края на годината, тъй като с подобряващите се от началото на годината икономически условия в Европа се очаква централната банка да започне да затяга монетарната си политика.

Мечите настроения при петрола също се засилват, а растящите глобални запаси изпратиха цената на суровината надолу за пореден ден. Цените достигнаха нивата от миналия ноември, точно преди да бъдат достигнати споразуменията за ограничаване на добива от ОПЕК. Във вторник цената на американския петрол се понижи с 2.2% до 43.23, фючърсите с доставка през месец август също загубиха около 2% до 43.48 долара за барел. Британският сорт Brent също достигна цени от преди споразумението на ОПЕК, цената за барел се понижи с повече от 2% във вторник и достигна 45.95 долара. Съвземащото се производство на Либия, както и растящият петролен износ на Нигерия оказват сериозен краткосрочен натиск над цената. Според анализатори на Morgan Stanley последните данни за глобалните запаси "не са благоприятни", а суровината е в траен мечи пазар. Според някои мениджъри на хедж фондове мечият тренд ще е доста силен, а основателят на енергийния фонд Again Capital коментира в телевизионно интервю, че цената "определено се е насочила към 40 долара за барел".

Във вторник американските индекси се отдръпнаха от рекордните си нива, повлияни главно от енергийния сектор, който беше натиснат от цената на петрола. Енергийният сектор в индекса S&P500 се понижи с 1.3% и доведе до понижение на индекса с 0.67% за сесията, измерителят завърши на 2437 пункта. Бяха направени положителни коментари спрямо очакваната данъчна реформа, които бяха отчетени в търговията през деня. Стивън Манучин, министърът на финансите, заяви, че екипът му е фокусиран към представянето на готов проект до края на годината, което е малко вероятно поне според повечето анализатори. В крайна сметка разпродажбите в енергийния сектор донесоха червена сесия и за Dow Jones, който приключи с 60 пункта по-ниско до 21 467 пункта. Технологичните акции имаха още една волатилна сесия, а технологичният индекс Nasdaq приключи с 0.82% по-ниско.

В сряда инвеститорите ще наблюдават данните за продажби на готови жилища в САЩ, както и петролните запаси на страната. Въпреки че продажбите на готови жилища не участват в изчислението на БВП, те са важен показател за състоянието на икономиката. Доказано е, че продажбите на жилища влияят благоприятно на потреблението, което от своя страна е един от основните двигатели на растежа на Американската икономика. Прогнозите за този месец предвиждат съвсем леко забавяне. Прогнозите за петролните запаси също са мечи, очаква се намаление за седмицата с 1.2 милиона барела. Данните за запасите носят голяма волатилност на петролния пазар, особено след споразумението на ОПЕК. Намаление в запасите би могло да окаже краткосрочна подкрепа на цената, но проблемите с глобалното свръхпредлагане остават в дългосрочен план.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

АUD/CHF

При тази валутна двойка сме в развитие на графична фигура „глава с рамене“. Има възможност, както за директно движение надолу, така и за първоначална корекция последвана от мечо движение поне до зоната около 0.7324.

GBP/JPY

Валутната двойка продължава да се съобразява с низходящия си тренд. Вчерашният дневен бар ни индикира ясен импулс от страна на биковете, който от фундаментална гледна точка беше генериран след изявлението на гуверньора на АЦБ, че потенциално бъдещо вдигане на лихвата е малко вероятно. От гледна точка на техническия анализ, валутната двойка има потенциала да стигне до нивото на подкрепа от 138.80.

GBP/NZD

Тук сме в очакване на евентуална реализация на графична формация „обърната глава с рамене“. При движение нагоре и реален пробив на ключовата съпротива се предполага движение до 1.7595.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:25 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още