IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограничени загуби за еврото в очакване на мерки от страна на ЕЦБ

Преобладаващите очаквания са представителите на ЕЦБ да сигнализират за предстоящи стимули, които да подкрепят слабия икономически растеж

14:18 | 17.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ограничени загуби за еврото в очакване на мерки от страна на ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

През днешния ден се очакват множество изявления на официални представители на Европейската централна банка по време на европейската търговия. От данни публикувани през последните седмици става ясно, че икономиките на страните-членки на Еврозоната ще забавят цялостно представяне на международната икономика. Преобладаващите настроения сред икономисти са, че икономиката в региона ще се забави спрямо световната средно с 1.73%. Това поставя валутния съюз отново във фокуса на вниманието, след бягството от риск на инвеститори породено от опасенията за ново забавяне.     



Преобладаващите очаквания са представителите на ЕЦБ да сигнализират за предстоящи стимули, които да подкрепят слабия икономически растеж. Ако все пак не бъдат коментирани някакви конкретни стъпки, а просто готовност банката да се намеси, ако ситуацията продължи да се влошава, това може да натежи на еврото. Ако станем свидетели на подобно развитие, най-вероятно риск-апетитът ще се насочи към по-високодоходни валути.

През вчерашния ден еврото поевтиня спрямо долара с 0.2%. Като цяло единната валута нямаше изразена ясна посока на движение. Все пак, имайки предвид разпродажбите на европейските капиталови пазари, можем да счетем вчерашното поевтиняване като сравнително ограничено.

Японската йена записа ръст от средно 0.2% в основните си двойки. Една от вероятните причини за засиленото търсене на валутата е нейния статус на сравнително сигурен актив, след като японския индекс Nikkei 225 записа спад от 0.7%.

Едно евро се разменя срещу 1.2790 долара, което е близо до нивата на отваряне за днес. GBP/USD се намира около 1.6070. Паундът успя да коригира част от загубите, с които стартира деня. В същото време един долар се разменя за 106.44 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Въпреки силния низходящ тренд, който наблюдаваме през последните няколко седмици, еврото показва признаци на съвземане. От ключово значение за това дали наблюдаваме краткосрочна корекция или формиране на нов възходящ тренд, биха имали евентуални действия или бездействия от страна на ЕЦБ. В случай, че започналото възходящото движение в полза на еврото продължи, цената може да тества отново нивата на съпротива около 1.2840, а след това и тази при 1.2920. В противен случай, можем да очакваме достигане до нивата на подкрепа около 1.2740 и 1.2665.



USD/JPY

Щатският долар успя да си върне част от загубените позиции спрямо йената, насочвайки се към нивата на съпротивата около 107.00. В случай, че цената се изкачи над тази стойност, можем да очакваме по-продължителна корекция или дори продължение на възходящия тренд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:16 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още