IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът поевтиня и за кратко проби границата от 1,300 долара за паунд

Поскъпването на долара беше насърчено от по-добрите от очакваното данни за инфлацията в САЩ

11:44 | 19.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Инфлацията в САЩ показа по-добри от очакваните данни, като на месечна база потребителските цени нараснаха с 0.2% спрямо очакваните прогнози за ръст от 0.1%. В резултат на това щатският долар поскъпна спрямо кошницата от валути с 0.86%. Зелените пари поскъпнаха най-значимо спрямо британския паунд с 1.79% достигайки ключовото ниво за двойката от 1.3000.

Въпреки добрите данни от САЩ повечето пазарни участници са понижили позициите си в долари, като към 13 септември инвеститорите държат доларови позиции на стойност 7.13 млрд. долара. По този начин спекулативните позиции на щатската валута се задържат на нива под 10 млрд. в продължение на пет поредни седмици.

През тази седмица вниманието на повечето пазарни участници ще бъде насочено отново към САЩ и изявлението на Фед за лихвените равнища. Според пазарните специалисти шансът Фед да вдигне лихвите по федералните фондове през септември е 15%.

Златото бе притиснато в петък от силните данни за потребителските цени в САЩ, като цената му спадна с 0.33% до двуседмично дъно. Все още цената на благородния метал се намира над психологическото ниво от 1 300 долара за тройунция. Петролът също бе повлиян от повишението на зелените пари и записа поредна червена сесия в петък. Суровината бе повлияна и от очакванията на инвеститорите, че страни като Либия и Нигерия, които са членки на ОПЕК, ще увеличат износа си до няколко седмици. Доставките от двете страни бяха възпрепятствани от местни конфликти, но по всичко личи, че те вече няма да бъдат причина за занижените износни нива. Лекият суров петрол поевтиня с близо 2% до 43.22 долара за барел.

Европейските борсови индекси записаха сериозни спадове, след като най-слабо се представи банковият сектор, тъй като властите в САЩ поискаха от Deutsche Bank да плати 14 млрд. долара заради обвинения, свързани с търговията на секюритизиран ипотечен дълг. Акциите на банката се сринаха с около 8%. Германският DAX30 се понижи с около 1.5% до 10 296.50 пункта, като единствено лондонският FTSE100 записа ръст до 6 738.30 пункта. Щатските борси също приключиха сесията в петък на червено, като енергийният сектор натежа най-много на индексите, след като петролът продължи да поевтинява. Широкият S&P 500 записа спад с около 0.4% до 2 129.98 пункта, а индустриалният Dow Jones се понижи до 18 117.50 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/CAD

Двойката достигна зона на съпротива от висок порядък, която не е преодолявана в продължение на повече от две години, като през този период цената е тествала нивото няколко пъти. В конкретния случай, оформената структурна съпротива се явява сериозна, психологическа бариера за биковете. Възможно е да видим понижение в цената. В краткосрочен аспект, днешните данни за заетостта в Канада ще определят посоката. Ако те са положителни може да видим сериозно отстъпление на купувачите, докато отрицателни или равни на очакваните данни едва ли ще доведат до значително поскъпване. През последния месец станахме свидетели на понижение на лихвения процент за NZD, като валутата поскъпна въпреки намесата на централната банка. Именно това поскъпване отведе двойката до зоната около 0.95827. Към момента няма причини поскъпването да продължава с високи темпове. На двойката ѝ предстои корекция или продължителна консолидация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още