IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът прекъсна негативната си серия след данните за БВП на Великобритания

Еврото продължава да е поставено под силен натиск с оглед на предстоящите резултати от стрес тестовете на ЕЦБ

12:36 | 24.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Паундът прекъсна негативната си серия след данните за БВП на Великобритания

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Британският паунд прекъсна тридневното си понижение спрямо щатския долар след публикуването на важния доклад за прогнозния БВП на страната за третото тримесечие. В същото време йената изтри натрупаните по време на азиатската сесия печалби спрямо долара, които се проявиха на фона на кратката паника около открития случай на заразен с ебола в Ню Йорк. В Европа, погледите на инвеститорите ще бъдат насочени към резултатите от провеждащите се стрес-тестове на банки.

Очакванията на пазарните анализаторите за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания за тримесечието, се оказаха точни. Официалният доклад за прогнозния БВП на страната показа, повишение 0,7%, което доведе до поскъпване за британския паунд. Данните за националното производство са следени с повишен интерес, тъй като са един от водещите фактори, които ще определят момента, в който Английската централна банка ще започне да повишава лихвените проценти.

Забавянето на икономическия растеж в еврозоната се отрази негативно върху очакванията на инвеститорите за момента, в който централната банка на Великобритания ще свие паричната си политика. От последната среща на институцията стана ясно, че централните банкери се опасяват, че икономиката на страната ще забави своя растеж, поради голямата си икономическа свързаност с еврозоната.

Икономическият растеж, които Англия реализира през третото тримесечие, въпреки че съвпадна с прогнозите, е по-слаб от този през предходния отчетен период. Това до някаква степен подкрепя твърдението на банкерите за забавяне на възхода, увеличавайки спекулациите, че лихвените равнища в страната ще бъдат повишени по-късно от първоначалните очаквания.

По време на азиатската сесия йената прекъсна ралито на долара и дори записа минимални печалби, след резкия скок на интереса на инвеститорите към активи-убежища. Това се случи, след като бе потвърден първият случай на лекар от Ню Йорк, който е заразен с ебола, след завръщането си от западна Африка. Притесненията идват, тъй като Ню Йорк е най-големият глобален финансов център, но по-голямата част от анализаторите са на мнение, че фокусът на пазарните участници ще се измести много бързо от този случай, тъй като реална заплаха от зараза липсва.

Еврото е поставено под силен натиск през последните дни, тъй като Европейската централна банка провежда стрес тестове на 130 големи финансови институции от региона. Слуховете, че над 10 от тях няма да издържат изпитанията създават сериозни опасения.

Официалните резултати от стрес тестовете ще бъдат публикувани в неделя. Тъй като финансовите пазари ще бъдат затворени по време на обявяването на резултатите, съществува опасност единната валута да стартира новата седмица с гап.

Едно евро се разменя срещу 1,2650 долара, в близост до нивата на отваряне за деня. GBP/USD се намира около 1,6060 в близост до най-високите нива за деня. В същото време един долар се разменя около 108,20 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

През последните две сесии двойката се задържа около 1,2650. Опитите на долара за по-сериозно поскъпване и нов тест на подкрепата около 1,2585 за момента са неуспешни. В същото време валидността на низходящия тренд ще бъде потвърдена, в случай, че на дневна база цената се задържи под психологическата граница при 1,2600.

Нивата около 1,2700 оказват основна съпротива срещу поскъпване на еврото. Дългосрочното предимство се запазва на страната на зелените пари.

GBP/USD

Британската лира прекъсна тридневната си негативна серия, след като в четвъртък цената тества ключовата подкрепа при 1,6000. Предимството на паунда вероятно няма да продължи дълго като основната съпротива за двойката се намира при 1,6180.

Валидността на дългосрочния низходящ тренд се запазва като цената вероятно ще направи нов опит за тест на дъната около 1,5900.

USD/JPY

Щатският долар записа шест поредни положителни сесии спрямо йената и както очаквахме, се завърна над важното ниво при 107,00. През днешния ден представянето на зелените пари остава колебливо и в случай, че двойката приключи седмицата под 108,00, където се намира в момента, е възможно да станем свидетели на нова краткосрочна корекция в полза на йената.

В случай, че доларът продължи с възходящото си движение, можем да очакваме нов опит за пробиване на психологическото ниво при 110,00.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria Оn Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още