IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите насочват вниманието си към изявлението на Джанет Йелън

Вчера президентът на Фед за Далас Робърт Каплан посочи в свое изявление, че може да бъде записан ръст в работните места, без икономиката да прегрее

12:08 | 14.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джанет Йелън. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Днес вниманието на пазарите ще бъде насочено към изявлението на Джанет Йелън пред Конгреса, на което се очаква да бъде дадено повече яснота кога ще бъдат повишени лихвените равнища в САЩ. Очакванията са Фед да повиши лихвите 3 пъти тази година, но е малко вероятно това да се случи на срещата през март. Пазарните анализатори предвиждат първото вдигане на лихвата през тази година да се случи през юни. Очаква се Джанет Йелън да засегне темата за инфлацията и по-точно кога от банката предвиждат да бъде достигнат инфлационният таргет поставен от нея, както и как ще се отразят на икономиката бъдещите фискални стимули.

Вчера президентът на Фед за Далас Робърт Каплан посочи в свое изявление, че може да бъде записан ръст в работните места, без икономиката да прегрее. Инфлацията в САЩ се очаква да достигне таргета на Фед от 2% в средносрочен план, допълни още Каплан.

Днес пазарните участници ще обърнат поглед и към данните за инфлацията в Германия и Великобритания. На годишна база очакванията се очаква инфлацията в двете страни да достигне 1.9%.

Предвид липсата на икономически новини през изминалия ден щатският долар записа повишение с 0.16% спрямо кошницата от валути. Зелените пари поскъпнаха спрямо еврото с 0.42% до 1.0598 долара за евро, като рано днес еврото възвърна част от натрупаната загуба и двойката се търгува на ниво от 1.0610 долара за евро.

Златото загуби част от привлекателността си в понеделник след значителния ръст на цените на акциите. Ценният метал се понижи с 0.68% до 1 226.19 долара за тройунция. Петролът също имаше лош ден и потъна с около 2%, след като страхът от нарастващото производство в САЩ накара инвеститорите да заложат на къси позиции в суровината. Спадът се случи въпреки данните на ОПЕК за солидно съкращаване на производството с около 900 000 барела дневно. Все пак цената на лекия суров петрол сорт WTI все още се намира в рейнджа между 50-55 долара за барел, като евентуален пробив би дал по-добра представа относно посоката на черното злато.

Европейските борси приключиха първата сесия от седмицата на зелена територия вследствие на добрите икономически прогнози от Европейската комисия. Германският DAX30 се повиши с 0.9% до 11 782.05 пункта, следван от лондонския UK100 с 0.3% до 7 279.90 пункта. Доналд Тръмп продължи да носи позитиви на щатските борсови индекси, който записаха рекордни стойности за пореден път. Индустриалният Dow Jones се покачи с 0.7% до 20 416.45 пункта, следван от S&P500 с 0.5% до 2 329.10 пункта. Акциите на Tesla удариха 52-седмичен връх при 280.60 долара за акция, което бе повишение с 4.2% или 11.37 долара на акция.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/NZD

През днешния ден ще бъдат публикувани данни за инфлацията за Великобритания. Най-важната точка от миналото изявление на АЦБ беше намалената толерантност към повишаващата се инфлация. Ако видим положителен CPI над очакванията, това ще бъде сигнал с по-дългосрочно влияние върху пазара и по-точно върху лирата. Положителни данни за инфлацията обаче ще бъдат по-трудни за дневна търговия срещу новозеландския долар. По-слаби данни от очакваните ще ни даде по-голямо предимство, що се отнася до къси позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още