IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите очакват данните за заетостта в частния сектор в САЩ

Доклад ще има и за молбите за помощи при безработица

13:23 | 07.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарите очакват данните за заетостта в частния сектор в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Японската йена, която все повече е използвана от инвеститорите за убежище, заедно със златото, записаха пореден ден на печалби. От своя страна стерлингът изгуби позиции спрямо всичките си конкуренти на фона на изявленията на държавния секретар за бизнеса и иновациите Саджид Джавид. Той призова правителството да намали корпоративните данъци, както и тези на физическите лица, за да омекоти удара от очакваното забавяне на икономиката след британския вот за напускане на ЕС. Британският паунд падна под 1.2800 долара за първи път от 1985 г. Еврото от своя страна поскъпна до 0.8589 паунда, на фона на страховете от изтичане на инвестиции от Великобритания към страните от Европейския съюз. В допълнение инвеститорите оценяват като все по-голям шанса Английската централна банка (АЦБ) да намали лихвения процент.

Лекият суров петрол се търгуваше на цена от 47.74 долара за барел, а петролът сорт Брент достигна до 49.24 долара за барел, за което спомогна и спадът в резервите на САЩ. През днешния ден инвеститорите, ще наблюдават данните за петролните запаси на САЩ, които измерват промяната в броя на барели от петролни запаси на компаниите за предходната седмица. Очакванията са за спад за втора поредна седмица, като този път, понижението се очаква да бъде 2.5 милиона барела. Въпреки всичко пазарните участници все още се притесняват от спад в глобалния икономически растеж. Златото също записа ръст, като се търгуваше за 1 366.25 долара за тройунция.

В сряда беше изнесена стенограмата от срещата на Федералния резерв на САЩ (Фед), която повлия положително на пазарите отвъд Океана. Щатските индекси записаха ръстове в края на търговската сесия, като Dow Jones поскъпна от 0.44% до 17 918.28 пункта, а S&P500 достигна до 2 099.05 пункта. За повишението на борсата спомогна и увеличението на цената на петрола. Европейските борси от друга страна записаха още една сесия със загуби, повлияни от продължаващата политическа и икономическа нестабилност в ЕС, вследствие на Brexit. Германският DAX се търгуваше за 9 424.45 пункта, което бе спад с 1.6%, а френският САС40 спадна с 1.9% до 4 114.00 пункта.

Данните от САЩ ще движат пазара и през днешния ден, като молбите за помощи за безработни за изминалата седмица се очаква да бъдат 269 000. Промяната служи като барометър за устойчивостта на американския трудов пазар. Индексът на ADP за промяна в заетостта в частния сектор също ще бъде наблюдаван от пазарните участници, като и при него се очаква спад от 173 000 на 158 000, а резултатите служат за цялостна оценка на заетостта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GOLD

На 30 юни публикувахме следното: „[…]На 1-часовата времева рамка златото се компресира във формата на триъгълник със своите "a, b, c, d, e" вълни. За момента последната вълна е във фаза на формиране и не е добре да се предприемат действия. Ако "e" не падне под "c" и видим пробив над връх "d" може да купим и да поставим стоп под фигурата.“

Нашата цел за поскъпване се преизпълни и в момента златото остава във възходящ импулс, който може и да се удължи повече от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:46 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още