IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете за данъчна реформа в САЩ оскъпиха долара

Според Тръмп условията, който ще бъдат представени на бизнеса, ще бъдат „феноменални“

13:43 | 10.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Щатският долар записа ръст от близо 1.18% спрямо японската йена, след като през вчерашния ден президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща, че в рамките на 2-3 седмици ще обяви сериозна промяна в данъчната система на страната. Според Тръмп условията, който ще бъдат представени на бизнеса, ще бъдат „феноменални“. Зелените пари се повишиха спрямо цялата кошница от 6 основни валути след неочаквания спад в молбите за помощ при безработица. Понижението от 12 000 до 234 000 молби бе в разрез с прогнозите на анализаторите за покачване до 249 000. В същото време молбите остават под важното ниво от 300 000 вече 101–ва поредна седмица. Данните показват, че трудовият пазар в САЩ започва годината на солидна основа, след като предходния петък данните за неселскостопанската заетост показаха, че работодателите в САЩ са добавили 227 000 работни места през януари. Добрите показатели за трудовия пазар и ръстът в инфлацията могат да накарат Фед да повишат лихвените равнища още през лятото.

Въпреки положителните данни за икономиката на САЩ президентът на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че централната банка не трябва да избързва с повишението на лихвените равнища, като едно повишение през 2017 г. би било приемливо. Булард допълни, че това е малко вероятно да се случи на срещата на Комитета по паричните въпроси към Фед през месец март.

Валутата, спрямо която щатският долар загуби позиции през вчерашния и днешния ден е мексиканското песо. Това се случи вследствие на повишените лихвени равнища от страна на Централната банка на Мексико. От банката повишиха лихвата в страната с 0.5 процентни пункта до 6.25%, което повиши стойността на песото. Днес двойката USD/MXN продължава да се търгува с понижение до 20.3053 песо за долар.

Надеждите, че Тръмп ще облекчи бизнеса чрез намаляване на данъците насочи инвеститорите към по-рискови активи, което свали цената на златото с 1.06% до 1 226.31 долара за тройунция. Поскъпването на долара допълнително натежа върху ценния метал, който днес продължава поевтиняването си. Петролът от своя страна записа повишение с 1.26%, след като някои от членовете на ОПЕК заявиха, че е възможно да намалят още повече добива си, за да успеят да изпълнят целта си да ребалансират петролния пазар. Днес лекият суров петрол сорт WTI продължава да поскъпва, като 1 барел се търгува на цена 53.49 долара.

Индексите в Европа приключиха на зелена територия след добрите капиталови печалби на компаниите включени в тях. Германският DAX30 се повиши с 0.9% следван от лондонския UK100 с 0.6%. Изявлението на Доналд Тръмп за промени в данъчната система на САЩ спомогна и индексите зад Океана да приключат на положителна територия. Dow Jones и S&P500 се повишиха с по 0.6% всеки до съответно 20 182.45 пункта и 2 307.27 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/CAD

През днешния ден ще бъдат публикувани данни за заетостта в Канада. Двойката ни дава добри технически индикации за поскъпване. На 1-часовата рамка имаме няколко дневна корекция. Тя наподобява „флаг“. Възможно е новините днес да се окажат подходящ катализатор и да отведат цената до първата психологическа съпротива при 1.32000. Най-добрият вариант за нас е двойката да остане със слаба волатилност до публикуването на данните. Това ще ни позволи да търгуваме с добро съотношение стоп/таргет. Интересуват ни по-слаби данни от очакваното за заетостта и увеличение при молбите на безработните, при смесени или положителни данни сценарият отпада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още