IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подновените тревоги в Китай разколебаха щатския долар

В резултат на негативните данни от Китай акциите по азиатските пазари се понижиха

11:11 | 23.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Подновените тревоги в Китай разколебаха щатския долар

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Австралийският долар поевтиня, докато японската йена поскъпна спрямо зелените пари в резултат на рекорден спад в китайската производствена активност. Тя се понижи до най-ниски нива от 6,5 години насам, което засили опасенията, касаещи икономическата стабилност както в региона, така и в световен план. Тези тревоги подкрепиха японската валута, която се възприема за актив-убежище. Доларът спадна до 119.62 йени, тъй като решението на Фед за лихвените нива е тясно обвързано със стабилността в Китай.

В резултат на негативните данни от Китай акциите по азиатските пазари се понижиха. Очакванията за годишния растеж на страната се понижиха до 6,8%, което задълбочи притесненията на инвеститорите. След обявяването на новините Dow Jones загуби 1,09% от стойността си, S&P 500 се понижи с 1,23%, а Nasdaq Composite спадна с 1,5%.

В Япония все още нямаше отзвук, тъй като борсата там е затворена до четвъртък. Загубите по фондовите пазари принудиха пазарните участници да вложат средства в инструменти с фиксирана доходност. Така доходността по 2-годишните американски облигации спадна с 0,67%, което представлява най-ниска стойност от близо 2 седмици насам.

Несклонността на инвеститорите да поемат риск беше най-видна при относително предоставящия висока доходност австралийски долар. Валутата поевтиня спрямо щатския долар до 0,7018, което е спад от близо 1%. По този начин австралийските пари се отдалечиха значително от 4-седмичния връх при 0,7280, достигнат в петък. Спрямо японската йена пък валутата загуби 1,2%, поевтинявайки до 84,15 йени. Ситуацията не бе благоприятна и за британския паунд, тъй като стерлингът поевтиня до 1,5330 долара на база на слаби макроикономически данни.

Щатският долар възвърна позиции спрямо кошница от 6 основни валути. Доларовият индекс е на най-високи нива от 4 септември насам. Сигналите за продължаващите проблеми на Китай може да увеличат несигурността около момента на повишение на лихвените нива от страна на Фед. Това може да подкопае позициите на долара. Тревогите във втората световна икономика биха могли да се окажат причина за отлагане на решителната стъпка от централните банкери. Пазарните участници усетиха заплахите за долара и еврото поскъпна днес до 1,1140. От началото на седмицата обаче единната валута е изгубила 1,4% спрямо зелените пари, спадайки до 1,1104, на база на коментари от ЕЦБ, че предстои увеличаване на монетарните стимули.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

След като Фед решиха да не променят лихвените проценти, пазарът реагира положително за момент, след което обърна посоката рязко. Това беше съвсем нормална и очаквана реакция. За момента нещата остават отрицателни за еврото. Има вероятност през днешния ден графиката да направи лека корекция и след това да продължи спада до 1,10135. Директното продължение на движението също е вероятно, но не ни интересува, тъй като няма да ни позволи да влезем в сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още