IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоящият референдум във Великобритания оскъпи йената

Ръстът на йената около нивата при 105 не се приема въодушевено от Токио, където скъпата йена продължава да създава опасения за централните банкери

11:09 | 13.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар записа загуби спрямо японската йена в началото на търговията тази седмица, в резултат на намаляващата склонност на инвеститорите да поемат риск. Покупките на японската валута се засилиха и зелените пари се свлякоха до дъната на 3 май, които бяха най-ниската стойност за валутната двойка от средата на октомври 2014 година. Ръстът на йената около нивата при 105 не се приема въодушевено от Токио, където скъпата йена продължава да създава опасения за централните банкери. Валутата-убежище, която намира подкрепа в моменти на несигурност отново поема нагоре, създавайки проблеми за Японската централна банка (ЯЦБ), която се опитва да избави страната от дефлацията и ниските нива на растеж.

Наближаващият референдум във Великобритания на 23 юни доведе до загуби за паунда и еврото за сметка на йената. Застрашеното членство на Острова в Европейския съюз (ЕС) свлече стерлинга до 150.08 йени, докато единната валута записа спад до 118.996 спрямо японската разменна единица. Падането на паунда се води от повишаването на привържениците за излизане на страната от Общността, като стерлинга записа нова порция дъна спрямо основните си конкуренти. Еврото също бе разклатено, след като рисковете пред единството на ЕС се засилват, което доведе до загуби за единната валута до 1.12317 спрямо долара по време на азиатската сесия.

Поскъпващата йена и вота на Острова доведоха до загуби за Nikkei от 3.34%, като азиатските измерители останаха на червено. Освен това разочароващи данни от Китай наклониха също везните към разпродажбите, като Hang Seng изтри 2.76% от стойността си. Настроенията бяха негативни и в петък от двете страни на Океана, където германският DAX загуби 2.52%, докато щатските DJIA и S&P 500 се свлякоха респективно с 0.67% и 0.92%. Освен неизвестните около референдума във Великобритания, инвеститорите са в очакване на срещите на Федералния резерв на САЩ (Фед) и ЯЦБ по-късно тази седмица. След като слабите данни за неселскостопанската заетост почти заличиха вероятността от ръст на лихвените нива в икономика номер едно, пазарните участници очакват председателя Джанет Йелън да хвърли светлина около възможността за действия по-късно това лято. От друга страна, централните банкери на Япония се срещат ден по-късно, като новата порция поскъпване на йената би дало своето отражение върху намеренията на институцията.

Завишените нива на предпазливост доведоха до загуби и за петрола, който се смъкна под 50 долара за барел. Американският лек суров петрол потъна с 1.5%, докато Брентът с 1.29%, поевтинявайки респективно до 48.21 и 49.81 долара за барел. Съществуващите опасения за растежа в Китай и влошаващото се доверие в стабилността на Япония биха могли да понижат потреблението на суровината от двете водещи азиатски икономики. Въпреки това се очаква, че Китай ще завиши потреблението си с между 730 000 и 760 000 барела дневно тази година, което би подкрепило цената на „черното злато“. Ако обаче тези стойности се окажат по-ниски, това би могло да има и негативен ефект върху котировките на петрола.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Лирата е подложена на сериозен натиск заради предстоящия референдум. Натискът е очакван, тъй като страхът на инвеститорите расте с приближаването на 23 юни. Поевтиняването на лирата е по-силно спрямо разпродажбите на щатски долар, които се случиха заради разочароващите данни за заетостта. Именно поради това двойката не можа да реализира нови върхове след изненадите на NFP. Именно, защото осъзнавахме, че имаме две валути с идентични пазарни настроения, съветвахме да не се участва на GBPUSD. Когато имаме подобен синхрон в настроенията, двойките стават непредвидими и уцелването на посоката е чист късмет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още