IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключи ли ралито на Wall Street?

Анализаторите отвъд Океана са единодушни в мнението си за фондовите пазари и долара

11:29 | 03.04.17 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Много анализатори на Wall Street смятат, че тепърва ще предстои пазарна волатилност през следващите месеци поради политическата несигурност в Европа и отвъд Океана. Стивън Паркър, директор в J.P. Morgan, смята, че инвеститорите не бива да се паникьосват. „Това, което казваме на клиентите си е да бъдат търпеливи в момента. Може да наблюдаваме волатилност, но ако видим корекция на пазара, това е по-скоро възможност да купим, отколкото да смятаме, че ралито е приключило“.

По думите му докато про-бизнес политиката във Вашингтон продължава, бичите движенията по-скоро ще се дължат на подобряващия се глобален растеж и потенциалните възможности за по-големи печалби до края на годината. Той допълни, че секторите, които засягат глобалния растеж, са лидери в последните години, но по-цикличните сектори като банките и енергетиката също показват сила. Същите тези циклични сектори ще позволят на пазарите да вървят нагоре, без значение на случващото се във Вашингтон. Това означава, че докато инвеститорите са насочили вниманието си върху политиките на Тръмп, свързани с данъците и търговията, Паркър всъщност смята, че пазарните фундаменти ще бъдат причината за изстрелването на цените на акциите нагоре тази година. Пазарните участници масово продаваха миналата седмица след провала на Тръмп да прокара нова здравна реформа, но въпреки това трите главни индекса компенсираха тези загуби в края на седмицата.

Доларът поевтиня леко в петък, след като разочароващите данни за икономиката на САЩ потушиха искрата на пазара по-рано тази седмица. Еврото от своя страна успя да компенсира 2-седмичните си загуби, а зелените пари достигнаха до дневно дъно спрямо японската йена при 110,10 йени за долар, поради коментарите на президента на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли. Приеман като един от най-важните членове в комитета за определяне на лихвените равнища, Дъдли заяви, че централната банка не бърза да затегне монетарната си политика. Доларовият индекс, който измерва стойността на щатската валута спрямо 6 основни валути, не записа особена промяна от стойността си, задържайки се при 100,40.

Златото се готви за най-добро тримесечие от година насам на фона на политическата несигурност. Благородният метал записа ръст от 8,2% за тримесечие в петък, което е най-големият ръст от година насам. Най-голямо влияние върху представянето на златото имаше несигурността около плановете на Тръмп, свързани с инвестиции и данъчни реформи. Спот металът поскъпна с 0,56% до цена от 1249,89 долара за тройунция, а щатските фючърси с доставка през април записаха ръст от 2,30 долара до ниво от 1247,30 долара за тройунция. Дейвид Говет от Marex Spectron коментира, че сделките, сключени от страх, са движили пазара до момента през годината. Това от своя страна най-вероятно ще продължи да движи цените до 1 259 долара за тройунция в близко бъдеще, коментираха анализатори.

Петролните фючърси поевтиняха в ранната азиатска сесия днес, поради притеснения около световното пренасищане с лек суров петрол, след като данни за покачващата се американска продукция на шистов газ и по-силния долар поставиха щатския петрол под натиск. Лекият суров петрол поевтиня с 5 цента до 50,55 долара за барел, след като приключи търговската сесия в петък на цена около 50,80 долара за барел. Сортът Брент от своя страна поевтиня с 11 цента до 53,42 долара за барел. И двата контракта записаха най-лошото тримесечие на петролния пазар от 2015 година насам. Щатските фючърси поевтиняха с близо 6% спрямо миналото тримесечие, докато сортът Брент загуби 7%.

Американските акции затвориха на червена територия, но въпреки това трите основни индекса отчетоха ръст за тримесечието от поне 4,6%. Nasdaq Composite също записа и най-доброто си представяне на тримесечие от 2013 година, след като технологичните акции поскъпнаха с повече от 12% през периода. Индексът Dow Jones Industrial Average записа спад от 65,27 точки или 0,31% до ниво от 20663,22 пункта, като най-добре се представиха IBM, а най-зле - Exxon Mobil. Другият голям американски индекс S&P 500 отчете спад от 5,34 пункта или 0,23% и приключи търговската сесия на 2362,72 пункта, като най-добре се представиха недвижимите имоти, а най-зле - финансовите компании. Nasdaq 100 от своя страна остана сравнително непроменен, завършвайки търговската сесия на ниво от 5435,50 пункта.

Днес индексите на бизнес активността за производствения сектор във Великобритания и САЩ ще движат пазара. Този измерител показва нивото на активност на мениджърите от промишлеността и ако стойността му е над 50 пункта, то това е сигнал за ръст в темповете на развитие на икономиката на съответната страна. Това е важен индикатор за здравето на икономиката, защото бизнесът реагира бързо на пазарните условия и техните мениджъри разполагат с най-актуална и вярна информация за погледа на компанията върху икономиката.

Очакваните стойности на индекса за двете страни са над 50 пункта, като за Великобритания стойността се очаква да е 55,1 пункта, което е повече от стойността му миналия месец от 54,6 пункта. По-добри стойности могат да повлияят положително върху британската лира. При САЩ, въпреки че стойността му ще бъде над 50 пункта, този месец се очаква индексът да отчете стойност от 57,2, което е по-малко от 57,7 пункта, отчетени през март. Ако прогнозите на анализаторите се оправдаят, това може да повлияе негативно върху долара, защото всъщност ще станем свидетели на намаление в темповете на развитие на икономиката.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

NZD/USD

Валутната двойка се намира в низходящ тренд на 30-минутна графика. Мечият импулс е силно обособен. Пазарната логика зад двойния връх ни дава добра предпоставка за продажби с цел зоната на подкрепа около 0,6976.

EUR/GBP

Макроикономическите събития от миналата седмица ясно дефинираха красноречива тенденция за спад при валутната двойка. Ценовото движение в първия ден от седмицата ни показва, че бичата корекция е към своя край и е добър момент за краткосрочни продажби.

EUR/USD

В анализа от петък писахме: "Вчера по-силните от очакваното данни за БВП за САЩ внесоха красноречив оптимизъм на пазарите. Валутната двойка има чисто техническия потенциал да продължи мечото си движение и да тества зоната на подкрепа от 1,6000.”

Всяко едно поскъпване в краткосрочен план, ни дава предпоставка за продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:15 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още