IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстовете на глобалните фондови пазари отслабиха апетита към йената

Очаквайки допълнителни количествени улеснения в еврозоната, инвеститорите предпочетоха зелените пари пред единната валута

11:46 | 02.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Американските фондови пазари записаха значителни повишения през изминалата сесия, след като апетитът за риск на инвеститорите се завърна. Добри данни за щатската икономика оказаха положително влияние върху основните измерители отвъд Океана. Индексът на производствената активност на ISM е записал покачване за втори пореден месец, докато разходите в строителния сектор са нараснали до най-високото си ниво от месец октомври 2007 година. Подобряването на инвестиционната среда доведе до ръст на DJIA с 2.11%, докато S&P 500 добави 2.39% към стойността си. Към положителните настроения допринесоха и стабилните данни за БВП на Канада и въведеното по-рано тази седмица намаляване на банковите резерви в Китай.

Покупките взеха превес също така в Азия и Европа. Положителните настроения властваха на Стария континент през вчерашния ден. Германският DAX добави 2.34% към стойността си, след като безработицата в страната се задържа на ниво от 6.2%, в сравнение с 10.3% в еврозоната. Към ръстовете спомогнаха и данните за производствената активност в Германия, като измерителят нарасна до 50.5 пункта при прогнозирани величини от 50.2 пункта. Азиатските индекси също реализираха ръстове, като за това допринесоха както подобрените настроения за макроикономическата обстановка в региона, така и силните данни за БВП на Австралия, обявен по-рано тази сутрин и ентусиазмът от зелената сесия в САЩ и Европа. Японският Nikkei нарасна с 4.11%, хонконгският Hang Seng напредна с 3.16%, докато основните китайски измерители успяха да реализират над 4% скок.

Ръстовете на фондовите пазари и подобрените очаквания на инвеститорите за представянето на глобалната икономика доведоха до спадове за японската йена, към която апетитът спадна. Валутата поевтиня спрямо щатския долар и еврото, респективно до 114.35 и 124.09. Очаквайки допълнителни количествени улеснения в еврозоната след срещата на Европейската централна банка следващата седмица, инвеститорите предпочетоха зелените пари пред единната валута, която отстъпи спрямо долара до 1.0833. Председателят на институцията Марио Драги заяви, че трябва да се вземат предвид по-слабите нива на растеж и инфлация във валутния съюз, което доведе до отслабване на позициите на еврото, в очакване на новата порция стимули.

Цената на петрола записа увеличение през изминалия ден до най-високата си стойност за последните 2 месеца. Суровината бе подкрепена от нарастващата вероятност за замразяване на продукцията от Русия и страни-членки на ОПЕК. Щатският петрол поскъпна до 34.76 долара за барел, но впоследствие цената пое надолу, след като Американският петролен институт обяви изненадваща прогноза за ръст на запасите в САЩ от 9.9 млн. барела за седмицата до 26 февруари. Това поднови опасенията за пренасищане на пазара, въпреки намалелите съоръжения в страната и очакваното понижение на запасите. Днес в 17:30 часа българско време ще бъдат обявени окончателните данни за запасите в икономика номер едно от Администрацията за енергийна информация.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

EUR/GBP

Валутната двойка проби съпротивата при 0.7750 и в момента се търгува над това ниво. Предвид днешните данни от еврозоната, които се очакват да бъдат в полза на единната валута, може да станем свидетели на поскъпване на еврото спрямо кошница от валути. От друга страна, паундът може да намери подкрепа в зоната на техническото ниво около 0.8200. При негативен развой на данните за еврото, двойката вероятно ще поднови низходящото си движение и ще се насочи към подкрепата в зоната около 0.7400.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:37 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още