IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар бе подложен на разпродажби в петък

Новината за започнало разследване на нови имейли на Хилари Клинтън накара пазарните участници да се отдръпнат от зелените пари

17:04 | 31.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

В края на изминалата седмица излезе новината, че ФБР ще разследва нови имейли на Хилари Клинтън от времето, когато изпълняваше длъжността държавен секретар на САЩ. Това отслаби значително щатския долар. Тази новина намали разликата между Тръмп и Клинтън на 1%, като мината седмица същата бе 12%. Напрежението върху директора на ФБР Джеймс Коми да разкрие повече информация по случая ще нарасне, тъй като остават само 8 дни до изборите в САЩ.

След излизането на новината щатската валута бе подложена на разпродажби спрямо кошницата от валути, като в края на петъчния ден записа спад от 0.55%. Еврото записа най-сериозен ръст спрямо долара с 0.81% до 1.0984 долара за едно евро. Дори данните за нарастването на икономиката на САЩ през третото тримесечие, излезли по-рано през деня, не помогна на зелените пари. Брутният вътрешен продукт на страната се повиши с 2.9% на годишна база, което се дължи главно на нарастването на износа и бизнес активността. Увеличението в БВП на САЩ заработи в подкрепа на инвеститорите, който очакват Фед да повиши лихвените проценти по федералните фондове на срещата си през декември.

Притесненията около разследването на ФБР около Хилъри Клинтън и разпродажбите на щатския долар повлияха позитивно на златото, което достигна 3-седмичен връх до 1 284.11 долара за тройунция. В края на деня благородният метал пак върна до 1 275.72 долара за тройунция. Притесненията около изборите в САЩ насочиха пазарните участници към активи-убежища, като златото.

Петролът от своя страна записа първа седмица на загуба след записаните 5 поредни седмици на печалби. Това се случи след появилите се разногласия между производителките на петрол как да бъде извършено намаляването на добива и дали въобще да бъде намаляван. Руската федерация към момента отказва да намали добива си, след като успя да спечели желания от нея пазарен дял. Ирак и Иран също не са съгласни да се присъединят към инициативата. Пазарните участници са все по-малко обнадеждени относно бъдещо споразумение на срещата на ОПЕК във Виена в края на другия месец. Лекият суров петрол сорт WTI спадна с 2.05% до 48.61 долара за барел в края на миналата седмица.

Европейските борсови индекси приключиха сесията в петък на червено, след резултатите от банковия сектор в Европа. Немският DAX30 се понижи с 0.3% до 10 651.05 пункта, следван от френския САС40, който приключи деня на ниво от 4 518.30 пункта. Борсовите индекси зад Океана също разочароваха, като вина за това имаше новината за започналото разследване около Хилъри Клинтън. Широкият индекс S&P500 записа спад от 0.3% до 2 126.78 пункта, следван от Dow Jones с 0.1% до 18 11.95 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/AUD

Еврото възстанови част от реализираните загуби по време на пресконференцията. Изявлението бе изключително пасивно и в него не се долови никаква съществена промяна относно монетарната политика на ЕЦБ. Това до голяма степен гарантираше, че натискът върху еврото е само моментно настроение. Двойката се задържа около зоната на подкрепа и в момента се покачва според очакванията ни. Покачването е заслуга изцяло на еврото. Идната седмица ще бъде ключова за валутната търговия, тъй като ще имаме изявление на редица централни банки, включително на АЦБ. Очакванията ни са през идния месец да имаме поевтиняване на австралийската валута спрямо кошницата. Ако сме прави това ще засили поскъпването при двойката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още