IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар поскъпна в сряда, достигайки близо 4-седмичен връх спрямо йената

Трейдърите прибират печалбите си от късите позиции спрямо долара и дългите позиции спрямо еврото

12:46 | 27.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Вчера администрацията на Тръмп публикува обобщение на плана си за промени в данъчната система, давайки много малко детайли около нареченото от главния икономически съветник в Белия Дом Гари Кон „историческо предложение“. Преобладаващите очаквания бяха да не получим достатъчно информация за начините, по които ще бъде спонсориран въпросният план, но министърът на финансите Стивън Манучин бе неочаквано открит за промените, които ще спестят пари на правителството. Той сподели, че всички облекчения върху дохода на физически лица ще бъдат премахнати, с изключение на облекченията, свързани с ипотечните лихвени проценти, пенсионните спестявания и даренията.

Също така получихме информация, че Тръмп смята да намали корпоративния данък от 35% на 15% и ще има възможност собствениците на малки предприятия да плащат данъци върху печалбите, като физически лица. Презентацията обаче остави много въпросителни. Например Кон и Манучин разкриха опростена рамка на структурата на данъците върху дохода на физическите лица със стойности от 10%, 25% и 35%. Въпреки това не стана ясно тези стойности към какъв доход се отнасят, но едно е ясно - че най-високо платените американци ще получат намаление на данъците си дори и доходът им да бъде обложен с 35%, тъй като данъкът в момента е 39.6%. Колкото до начина, по който ще бъде финансиран този план, Манучин заяви няколкократно, че той ще се финансира сам. „Планът в данъчната реформа ще се изплати сам чрез икономическия растеж, намаляването на различните облекчения и запълването на дупки в закона. Този план ще намали задълженията на страната и икономическият план под управлението на Тръмп ще предизвика икономически растеж и ще създаде огромни количества от приходи в размер на трилиони долари“, допълни министърът на финансите на САЩ.

Щатският долар поскъпна в сряда, достигайки близо 4-седмичен връх спрямо йената поради нагласата, че обявяването на данъчна реформа ще подкрепи зелените пари. Доларът достигна 111.73 йени за долар, което е най-високото ниво този месец, докато единната валута последно се търгуваше със загуби от 0.6% спрямо щатската валута на ниво около 1.09 долара за евро. Анализатори коментираха, че трейдърите прибират печалбите си от късите позиции спрямо долара и дългите позиции спрямо еврото, след като цената на зелените пари се понижи през изминалите дни, когато се състоя първият тур от френските президентски избори. Доларовият индекс, който измерва стойността на щатската валута спрямо кошница от шест основни валути, последно беше на ниво около 99.17.

Наблюдавахме волатилно движение при петрола, след като американското правителство обяви по-голям спад в петролните запаси от очакваното, но все още има опасност в енергийния сектор. Значителен ръст в бензиновите запаси миналата седмица, заедно с увеличение в активността на рафинериите създадоха притеснения, че пренасищането ще навреди на бъдещото търсене на лек суров петрол. Това може да попречи на усилията да се балансира вече пренаситен пазар и да изпрати цените на петрола надолу по-късно тази година. Лекият суров петрол приключи търговската сесия на ниво около 49.17 долара за барел. Сортът петрол Брент, който е международен показател за цените на петрола, приключи търговията на червена територия, търгувайки се на цена от 51.455 долара за барел.

Американските акции не успяха да задържат по-ранните си печалби в сряда, след като инвеститорите отразиха предложението на Тръмп за данъчна реформа. Американският индекс Dow Jones Industrial Average приключи търговската сесия на червена територия на ниво от 20975.09 пункта, като най-голям принос имаше компанията Procter & Gamble. Въпреки това той се търгуваше на около 1% от най-високия си достиган връх от 21169.11 пункта. Широкият S&P 500 също приключи търговията със загуби, след като „флиртуваше“ с най-високия достигнат от него връх. Най-лошо се представиха недвижимите имоти. Джон Конлон, инвестиционен консултант в People’s United Wealth Management коментира, че разговорите около данъчния план са положителни за пазара и те ще премахнат малко от напрежението върху него, но пазарът не е развълнуван и все още има въпроси около детайлите, на които не е отговорено.

Днес в 14:45 часа българско време ще излязат данните за основния лихвен процент на ЕЦБ, като се очаква той да не бъда променен и да остане нулев. Неочаквани промени биха повлияли силно върху пазара, като увеличението би повлияло положително върху валутата. Малко по-късно в 15:30 часа ще се проведе пресконференция на ЕЦБ, но преобладаващите очаквания са да не получим информация за бъдещи промени в политиката на централната банка. Първият тур на президентските избори във Франция приключи, но Франция все още трябва да избере между центриста Емануел Макрон и крайнодясната Марин льо Пен и именно тази несигурност предполага, че ЕЦБ ще изчака, преди да прави каквито и да е било промени.

Други данни, които ще получим в 15:30 часа, са молбите за помощи за безработица в САЩ, които отразяват броя на безработните, които за пръв път се регистрират за обезщетения през изминалата седмица. Очаква се да видим намаления в броя на помощите на 241 00, спрямо 244 000 от миналата седмица, което от своя страна може да подкрепи щатската валута. Също така ще получим данни и за поръчките на трайни стоки, които могат да бъдат използвани повече от 3 години. Този икономически индикатор показва промяната в общата стойност на новите поръчки на трайни стоки, изключвайки транспортните. Очакваме да видим намаление в стойността на 0.4%, което е по-малко от стойността на индикатора миналия месец, когато беше 0.5%. Това има вероятност да повлияе негативно върху американския долар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Днес в 15:30 трейдъри и инвеститори ще насочат вниманието си към пресконференцията на ЕЦБ. Очакванията ни са да не видим никаква промяна в монетарната политика, като по-скоро изявлението ще бъде пасивно. Възможно е да видим поевтиняване на единната валута през следващите дни. Ако еврото поевтинее след срещата, може да получим добра възможност за дълги позиции при двойката, но засега това е само хипотеза.

GBP/NZD

Двойката поскъпна след активиране на фигурата „Вимпел“. Имаме почти перфектен модел, той може да послужи като пример за начинаещите трейдъри. Ясно изразен тренд, фигурата е разположена след преодоляване на ключовата съпротива при 1.8000 и също така имаме и причина за покачването на лирата, а именно по-добрите показатели за инфлацията от 11 април.

NZD/USD

На 19 април публикувахме: „Първата цел, която бяхме посочили на графиката вече е достигната, добре е около нея да се затворят 70% от дългата експозиция. Шансовете за достигане на втората цел са по-слаби и рискът ще бъде излишен.“

Решението се оказа абсолютно на място, то ни позволи да защитим голяма част от получената печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:07 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още