IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар спечели позиции спрямо суровините валути

Към момента няма солидни аргументи за дълги позиции в двойката USD/JPY и най-вероятно двойката ще продължи посоката си надолу

12:10 | 27.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Президентът на Фед за Далас Робърт Каплан посочи в свое изявление, че не се безпокои от това, че икономиката на САЩ ще прегрее. Все пак той изрази загриженост, че ниските лихви могат да доведат до изкривяване на реалността.

Продажбите на нови жилища в САЩ обаче разочароваха инвеститорите, като отчетоха спад със 7.6% до 609 000 единици годишен темп на ръст, което доведе до спад на долара спрямо кошницата от шест основни валути с 0.19%. През вчерашния ден щатският долар отчете загуба от 0.25% спрямо европейската валута. Опитът на инвеститорите да избягат от рисковия банков сектор в Европа доведе до ръст в цената на японската йена, която поскъпна спрямо щатския долар с 0.68% и приближи ключовото ниво от 100 йени.

Пазарните участници са водени и от действията на Фед и Японската централна банка през изминалата седмица, като към момента няма солидни аргументи за дълги позиции в двойката USD/JPY и най-вероятно двойката ще продължи посоката си надолу. Щатският долар спечели позиции спрямо суровините валути въпреки покачването на петрола през изминалия ден. Зелените пари пробиха важна съпротива срещу канадския долар при 200-дневна средна, като първоначалната цел на покачване би била 1.3500.

От своя страна златото остава на стабилни нива след решението на Фед през миналата седмица да остави лихвените равнища по федералните фондове без промяна на нивото им от 0.50%. Пазарните участници още преценяват ситуацията, като волатилността при златото е на най-ниското си ниво от октомври 2014 г. Низходящата трендлиния след направения връх през юли месец тази година вероятно ще бъде тествана, преди да се открият възможности за дълги позиции в ценния метал. Петролът се покачи с 2.6% спрямо предходния ден, след като от Саудитска Арабия заявиха, че са готови да намалят производството си в замяна на замразяване на производството от страна на Иран. Скептицизмът около срещата в Алжир тази седмица вероятно ще предизвика сериозна волатилност при петрола. Представител на Венецуела заяви, че при евентуален провал цената на петрола може да спадне под 20 долара за барел.

Европейските борсови индекси затвориха на червено през изминалия ден, като основна вина за това има отказа на немското правителство да окаже подкрепа на Deutsche Bank в преговорите с правителството на САЩ. Германският DAX30 записа сериозен спад от 2.2% до 10 388.85 пункта, след като цената на акциите на Deutsche Bank се сринаха с 7.1%. Американските фондови борси също бяха повлияни от несигурността около банковия сектор в Европа. Широкият индекс S&P500 и индустриалния Dow Jones поевтиняха с 0.9% съответно до 2 146.25 пункта и 18 099.95 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

CAD/JPY

Йената регистрира понижение спрямо кошницата от валути, което спомогна на двойката да възстанови част от загубите през последните седмици. Ако видим корекция на днешния импулс ще търсим подходящ момент за краткосрочна покупка. Ако корекцията се окаже низходящ импулс и цената регистрира нов локален минимум за деня идеята отпада. Това е позиция, която може да се менажира с поставяне на „стоп загуба“ под локалното дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още