IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар записа спад спрямо кошница от валути

Зелената валута остава под натиск за пореден ден на фона на не толкова добрите данни, идващи от САЩ

12:11 | 16.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Щатският долар продължи да бъде под натиск, след като данните от индекса на пазара на жилища на Националната асоциация на строителите, измерващ търсенето на еднофамилни жилища се покачи до 60 пункта от 58 през юли месец. Щатският долар продължи да поевтинява спрямо кошницата от валути, като през вчерашния ден записа спад с 0,18%.

Индексът, показващ проучването на оценката на бизнес условията и очакванията на мениджърите в производствения сектор в Ню Йорк, спадна до минус 4,2 пункта при 0,6 пункта през изминалия месец. Въпреки че проучването е сравнително ново и Ню Йорк има значително по-малък брой производители, докладът показва обещаваща корелация с индекса на Фед във Филаделфия и определящото за пазара проучване и оценка на бизнес условията на ISM.

След излизането на новините щатският долар записа спад спрямо еврото с 0,26%, а другият конкурент на зелената валута - британският паунд, беше единствената от основните валути, която записа спад спрямо нея. Опасенията от последствията от Brexit продължават да понижават цената на стерлинга, като през вчерашния ден USD/GBP се търгуваше под психологическото ниво от 1.3000. Най-ниското ниво, достигнато от двойкат,а е 1.2798, но пробивът под 1.3000 е показателен за слабостта на паунда. През днешния ден излизат много данни от Великобритания като CPI (Индекс на потребителските цени) и PPI (Индекс на цените на дребно), които могат да повлияят на цената на британския паунд.

Слабите данни, идващи от САЩ, и спадът в цената на долара, не насочиха пазарните участници към златото както обикновено. Цената на благородния метал остава в рейндж през последните два месеца - между 1 310 и 1 375 долара за тройунция. Цената на петрола от своя страна продължи с покачването си, задържайки се трайно над 45 долара за барел, на фона на изявленията за бъдещо стабилизиране на цената от страна на ОПЕК. След изявлението на петролния министър на Саудитска Арабия цената на черното злато се покачи с 10% от 40 долара за барел, като в момента се търгува на цена от 45,39 долара за барел.

Европейските борсови индекси записаха слаби изменения през вчерашния ден, като германският DAX30 записа леко повишение с 0,2% до 10 734.50 пункта, а лондонският FTSE100 достигна 6 940.50 пункта. Щатските индекси от своя страна достигнаха рекордни нива на фона на покачващата се цена на петрола. Широкият S&P500 се повиши до 2 190 пункта, а индустриалният Dow Jones надмина предишния си връх от 18 638.34 и достигна до 18 583.50 пункта по време на вчерашната сесия.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/CAD

Канадският долар продължава да се представя колебливо без ясно изразена посока спрямо кошницата от валути. Двойката намери солидна съпротива около нивата 1.0120/1.0150. В момента низходящата посока на AUDCAD най-вероятно ще намери подкрепа в зоната 0.9740/0.9710, където се намират и двете пълзящи средни, които от своя страна са динамични нива на подкрепа.

AUD/JPY

Двойката достигна нивото от 80.95 йени за австралийски долар, след което отново поднови низходящото си движение. Двойката може да намери необходимата подкрепа в зоната около 74.30/74.50, последван от импулс, който да отведе цената до вътрешната тренд линия около зоната 80.30/80.50 йени за долар.

USOIL

Прогнозите ни за поскъпване на петрола остават налице. Нивата между 48,94 и 50,82 долара за барел са ключови и вероятно черното злато ще достигне до тези стойности. Рязкото еднопосочно движение създава предпоставки за корекция, но тя ще е по-скоро минимална и няма да промени възходящата траектория.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
натиснаха го долара надоло опитват се да дадьт тласьк на американ икономика нещо пак са замислили фед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още