IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще сработи ли стратегията на Марио Драги?

Обявявайки, че последващо намаление на лихвените нива няма да има, Драги всъщност изключва възможността пазарните участници да останат „разочаровани“ в бъдеще

11:07 | 11.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще сработи ли стратегията на Марио Драги?

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР - Станислав Фортунов

Първоначалният ентусиазъм на пазарните участници от действията на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги бе впоследствие попарен от вижданията му за бъдещата парична политика на институцията. Драги предприе по-остри стъпки от очакваните, след като освен че намали депозитната лихва с 10 процентни пункта до минус 0.4%, намали и лихвения процент по основните операции по рефинансиране от 0.05% до 0.00%, както и този по кредитите от 0.30 до 0.25%. Освен това, програмата за изкупуване на активи бе увеличена с цели 20 млрд. евро месечно, достигайки стойности от 80 млрд. евро, спрямо текущите 60 млрд. Друг коз на централните банкери бе и започването на нова 4-етапна серия на програма за целенасочени дългосрочни операции по рефинансиране, които ще бъдат внедрени от юни 2016 до март 2017 на тримесечна база.

Всички тези стъпки за стимулиране растежа в еврозоната доведоха до първоначален спад на еврото и ръст на фондовите пазари, като единната валута се понижи спрямо долара до 1.0821, а германският DAX достигна близо 10 000 пункта. Удовлетворението на инвеститорите обаче беше кратко, тъй като Марио Драги намекна, че това понижение на лихвените нива най-вероятно ще се окаже последното. Реакцията на пазара се изрази в рязък скок на единната валута, която се покачи спрямо зелените пари до 1.12179, увеличавайки стойността си с 1.6%. Индексите започнаха заличаване на натрупаните печалби, като френският CAC40 и германският DAX приключиха сесията на червена територия, а щатските DJIA и S&P 500 завършиха разнопосочно.

Обявявайки, че последващо намаление на лихвените нива няма да има, Марио Драги на практика изключва възможността пазарните участници да останат „разочаровани“ в бъдеще, както се случи през декември. Председателят вярва, че предприетите стъпки ще бъдат достатъчни за достигане на целевите нива на инфлация близо до или на ниво от 2%, както и за възстановяването на растежа в еврозоната. Прокарвайки идеята, че понижение на лихвите няма да се осъществи в бъдеще, Драги разполага с възможността да пристъпи към тази мярка, с което да доведе до ентусиазъм на фондовите пазари, намалявайки стойността на еврото, с което да стимулира износа и ограничи вноса, резултирайки в подобряване на икономическата обстановка на Стария континент.

Заедно с фондовите пазари, петролът също отстъпи през изминалия ден. Американският лек суров петрол се понижи вчера до 37.21 долара за барел, но с началото на азиатската сесия днес, суровината пое отново нагоре. Засилените позиции на китайския юан също подкрепиха „черното злато“, тъй като по този начин суровината стана по-евтина за китайските вносители. Въпреки това, на база на пренасищането от петрол, знак за което беше и ръстът в щатските запаси с 3.9 млн. барела, обявени в сряда, биха могли да неутрализират завишеното търсене от Китай и да натиснат цената надолу. За да се намали завишеното предлагане, е необходимо не само ограничаване на добивите до януарските нива, както бе съгласувано от Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела, но и да се намали самото производство, имайки предвид и намеренията на Иран да увеличи своето. В противен случай поскъпването на петрола би могло да не трае дълго.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

На 26 февруари публикувахме: „Очакваната корекция, след тест на съпротивата около 1.1252, е налице, но покупките ще бъдат твърде рисковано действие. В съвсем близко бъдеще предстоят решенията на ЕЦБ, относно монетарната политика. Няма реални изгледи те да са положителни и поради тази причина е много по-разумно да изчакаме реакцията на пазара и да се включим в последствие. Технически, двойката е реализирала корекцията, която търсехме и покупките остават напълно валидни, ако разчитаме изцяло на техническия анализ. Оптималната цел, която можем да преследваме при вход в дълга позиция, е при 1.1250. Ситуацията при двойката е идентична с тази при GBPNZD, с тази разлика, че става дума за по-краткосрочни движения.“

Развилата се ситуация след намаляване на основния лихвен процент от страна на ЕЦБ е типичен пример как техническият анализ в определени моменти подсказва пазарната реакция, независимо от чисто фундаменталната ситуация. Двойката имаше нужда от корекция във възходяща посока и пресконференцията се яви като катализатор. Разбира се за момента еврото остава слаба валута и в дългосрочен план е много по-вероятно тя да се обезценява спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още