IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще властва ли по-скъп долар на пазарите през 2016 година?

Покачването на доходността по американските облигации във вторник подкрепи зелените пари

12:03 | 30.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар запази позиции спрямо кошница от основни валути с началото на днешната азиатска сесия. Покачването на доходността по американските облигации във вторник подкрепи зелените пари, които се задържаха на ниво от около 1.0930 спрямо единната валута. Доларовият индекс остана близо до седмичните върхови стойности, като е на път да запише ръст от 11% за годината.

Като цяло доларът се очаква да поскъпне през 2016 година, главно спрямо еврото и японската йена, поради различията в монетарните политики на Федералния резерв на САЩ (Фед) от една страна и Европейската централна банка (ЕЦБ) и Японската централна банка (ЯЦБ) от друга. Очаква се действията на централните банкери от Фед още повече да се отличават с тези от другата страна на Океана, както и с тези от Страната на изгряващото слънце, тъй като анализатори залагат за последващо увеличаване на лихвените нива в икономика номер едно през март. От друга страна с мерките за борба с ниските нива на инфлация, понижените стойности на депозитните лихви в еврозоната и количествените улеснения в Япония, вероятно доларът ще поскъпне срещу тези конкуренти през идната година.

Повишаването на доходността по щатските облигации бе отчасти провокирана и от разнопосочната търговия на петрола, която се реализира тази седмица. Във вторник, цената на „черното злато“ записа скок, вследствие на по-студеното време в северното полукълбо, което даде преимущество на купувачите на суровината. С началото на днешния ден обаче, петролът се върна към загубите, тъй като опасенията от задълбочено пренасищане натежаха при пазарните участници и цената на щатския петрол се насочи отново към 7-годишното дъно. Също така се лансираха предположения, че импулсът от по-студеното време няма да трае дълго, а прогнозите за ръст в запасите ще окажат негативно влияние върху представянето на суровината.

С разнопосочната търговия при петрола, канадският долар поевтиня днес спрямо зелените пари, достигайки до 1.3856, насочвайки се към 11-годишния връх за валутната двойка при 1.4001 от 18 декември. Спадът на цената на ключовата за Канада суровина доведе до поевтиняване на валутата, която отново загуби сила и неутрализира част от печалбите, реализирани във вторник. Перспективите за петрола остават негативни за 2016 година, вследствие на знаците, че най-голямата страна износителка на суровината в ОПЕК, а именно Саудитска Арабия изглежда ще продължи да толерира ниската цена, с цел защита на пазарен дял. Това би имало негативен ефект върху експортно ориентирани страни на петрол като Канада и Австралия. Саудитска Арабия повече от всяка друга страна в картела би могла да се справи с продължаващите ниски цени на петрола. С оглед на факта, че към момента промяна на курса в политиката на Рияд не се очертава, както и очакванията за по-скъп долар през 2016 година, изгледите за суровината остават негативни.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/JPY

Двойката продължава да поевтинява, като преодоляването на подкрепата при 180.029 ще доведе и до тест на структурната подкрепа при 175.778. Преди теста, всяка покупка ще бъде прибързано и неоправдано решение. В момента ситуацията при паунда е с отрицателен сентимент, но с положителни фундаментални фактори. Запазването на възходящия тренд е по-вероятен сценарий. Поради това е по-добре да търсим удобни нива за покупки, отколкото да преследваме преобръщането на основната тенденция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още