IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След публикуването на стенограмата на Фед доларът продължи да поскъпва

Валутната двойка EUR/USD продължи пропадането си, започнало от началото на седмицата

11:21 | 13.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

На провелата се среща на Фед в края на септември членовете на комисията по парична политика са гласували 7 към 3 за оставяне на лихвените равнища по федералните фондове на познатите нива от 0.25 – 0,50%. От протокола се вижда, че членовете, гласували „за“, настояват за незабавно вдигане на лихвеното равнище и предупреждават за опасността от поддържането на прекалено облекчена политика за дълъг период от време. Според пазарните специалисти като цяло протоколът е неутрален, но показва, че се е разразил сериозен дебат дали да се увеличи лихвата в САЩ.

След излизането на стенограмата щатският долар продължи да поскъпва спрямо кошницата от шест основни валути. Валутната двойка EUR/USD продължи пропадането си, започнало от началото на седмицата. След като се задържа в рейндж в продължение на три месеца в момента очакванията на инвеститорите са, че двойката ще продължи спада си. Следващото ниво за пробив, което ще продължи низходящия тренд е 1.0900. Британският паунд също продължи поевтиняването си спрямо щатската валута, като през вчерашния ден се опитваше да пробие психологическото ниво от 1.2000. Рано тази сутрин двойката проби нивото и в момента се намира на 1.2178 долара за 1 паунд.

През вчерашния ден златото достигна 4-месечно дъно след излизането на протокола на Комисията по операции на открития пазар към Фед. Ранно тази сутрин ценният метал върна спада си от сряда и се търгува на ниво от 1 259.55 долара за тройунция. Според пазарните анализатори движението надолу ще продължи като пробив при 1 250.00 долара за тройунция ще засили низходящото движение. Петролът поевтиня за втори пореден ден, след като все още няма ясни индикации за постигането на окончателно споразумение между производителките на петрол за ограничаване на производството. Лекият суров петрол сорт WTI спадна с 1.20% до 49.85 долара за барел, след като стана ясно, че Либия, която е една от 14 членки на ОПЕК, ще достигне 3-годишен връх на добив през месец декември.

Европейските борсови индекси приключиха на червена територия, след сериозен спад на акциите на технологичните компании включени в тях. Сериозен удар върху този сектор нанесе срива в пазарната оценка на Ericsson, която се намаля с 20% заради излязло предупреждение относно бъдещите й финансови резултати. Това бе най-големият спад в акциите на компанията от октомври 2007 г. насам. Спада на петрола също повлия на индексите в Европа, като акциите на енергийните компании поевтиняха значително. Немският DAX30 пропадна с 0.5% до 10 552.93 пункта, въпреки поскъпването на акциите на Deutsche Bank с 4.3%. Борсите зад Океана също приключиха в негативна територия, вследствие на спада на цената на петрола, като широкия индекс S&P500 се търгуваше в края на деня на ниво от 2 135.20 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

AUDUSD

Двойката се търгува около ключово ниво на подкрепа, както така и в зоната на възходящата тренд линия. Предвид низходящата тенденция от началото на 2015 година вероятността цената да се насочи към нивата около 0.72660, е по-голяма от колкото да намери сили за възходящ импулс. Станем ли свидетели на пробива при възходящата тренд линия, можем да очакваме цената да достигне посочената зона на подкрепа.

NZDCAD

Както очаквахме в началото на седмицата, двойката достигна очакваната от нас зона на подкрепа при 0.92660, като в момента цената коригира движението си и се търгува в зоната 0.9360/0.9370. В момента не може да се каже, че има фактори, които да доведат до поскъпването на двойката, за това може да се очаква поевтиняването ѝ до нива от порядъка на 0.8940, където се намира възходящата тренд линия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още