IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на ЕЦБ е във фокуса на пазарните участници

Очаква се ЕЦБ да реши днес, дали да задълбочи програмата си за количествени улеснения, с което да налее още кеш във финансовите пазари

10:41 | 03.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар е близо до най-високите си нива от 2003 година насам, докато еврото е на път да запише най-значителния си годишен спад от неговото въвеждане през 1999 година. Федералният резерв на САЩ (Фед) и Европейската централна банка (ЕЦБ) са на път да предприемат различни монетарни политики. Днес ще бъде обявен основният лихвен процент за еврозоната, докато Фед ще трябва да вземе това решение в средата на декември, когато е вероятно централните банкери да повишат тези нива за първи път от 2006 година насам. Разликата в доходността между 2-годишните американски и европейските правителствени облигации не е била толкова голяма за последните 9 години, което говори отчетливо за различията в монетарните политики от двете страни на Океана.

Очаква се ЕЦБ да реши днес, дали да задълбочи програмата си за количествени улеснения, с което да налее още кеш във финансовите пазари. Това от своя страна цели възстановяване на растежа на еврозоната, възвръщане на целевите нива на инфлация и стабилизиране на икономиките използващи единната валута. В същия момент щатската икономика е в много по-улегнала фаза. Повишението на лихвените нива след срещата на Фед на 15-16 декември се очаква от пазарните участници, като тази стъпка бе широко коментирана тази година, като акцентът падна върху това, дали ще бъде уцелен точния момент за затягане на монетарната политика в икономика номер едно.

През вчерашния ден председателят на Фед Джанет Йелън сподели, че заветната стъпка е близо и тя ще бъде резултат от икономическото възстановяване на САЩ от дълбоката рецесия, в която бе изпаднала страната. Коментарите на Йелън дойдоха след слабите данни за производствената активност, но появилите се колебания за стабилността на икономиката бяха разтурени от по-добрите данни за неселскостопанската заетост на ADP. Окончателните резултати за новосъздадените работни места, с изключение на селскостопанския сектор в САЩ ще бъдат обявени в петък в 15:30 часа българско време. Тези данни ще бъдат ключови за решението на Фед, дали да повиши лихвените нива този месец.

Основните акценти днес падат върху обявяването на основния лихвен процент в еврозоната, който ще бъде обявен в 14:45 българско време. След това президентът на ЕЦБ Марио Драги ще даде представа на пазарните участници за намеренията и способите на централните банкери, с които ще се цели съживяване на растежа и отблъскване от почти нулевите нива на инфлация във валутния съюз. Конференцията на институцията стартира в 15:30 часа, когато ще бъдат обявени и молбите за помощи за безработни в САЩ. В 17:00 часа председателят на Фед ще даде изявление във Вашингтон, което отново ще бъде следено от инвеститорите, тъй като Джанет Йелън би могла да даде повече яснота за намеренията на Фед по отношение на монетарната си политика. Тогава също така се очакват данните за индекса на бизнес активността за непроизводствения сектор на ISM.

Комбинацията от основни макроикономически събития, които ще определят бъдещето на икономиките от двете страни на Океана би могла да доведе до волатилност и понижена ликвидност на пазарите, което предполага повишени нива на предпазливост при пазарните участници.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

След повече от две седмици късата позиция, която проследяваме периодично, достигна своя окончателен таргет 1.4903. Серията отрицателни данни за Великобритания натисна лирата надолу. От друга страна моментните консолидационни поскъпвания на долара, заради очакваното повишение на лихвите, допринесоха за скоростното финално поевтиняване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
freegan
преди 8 години
Той чака ФЕД, за да избухне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
Някакви коментари от туриста след изказването на Драги :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още