IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните пазари тръпнат пред задаващите се данни за трудовия пазар на САЩ

Японските фондови пазари удариха 7-месечно дъно

11:57 | 04.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Валутните пазари тръпнат пред задаващите се данни за трудовия пазар на САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР - Станислав Фортунов

Японските фондови пазари удариха 7-месечно дъно днес, след като Nikkei бе подложен на разпродажби. Загубите за индекса бяха причинени от значителното поскъпване на йената спрямо щатския долар. Инвеститорите изведоха капитали от фондовите пазари, след като остават предпазливи преди ключовите данни за трудовия пазар в САЩ. Насочването на средства в японската валута преди обявяването на важни новини е добре познато на пазарните участници.

Загубите на фондовите пазари и забавеният растеж в Китай разпалиха опасения за глобалната икономика. Щатската икономика обаче изглежда като най-силния двигател за преодоляване на стресовата ситуация. Очаква се данните за новосъздадените работни места през август да бъдат 215 000. Резултати над 200 000 ще бъдат счетени за сигнал, че Фед ще пристъпи към повишение на лихвените нива още тази година. Дори данните да задминат тези стойности, увеличение този месец изглежда слабо вероятно. Ръст в това отношение би подкрепило долара, тъй като по-висок лихвен процент се асоциира с по-скъпа щатска валута.

Зелените пари поевтиняха спрямо японската йена до 119.64 вчера. Йената записа и най-високи стойности срещу единната валута от 4 месеца насам. Поевтиняването на еврото бе продиктувано от изявлението на председателя на Европейската централна банка Марио Драги, който предложи еврозоната да предприеме допълнителни количествени улеснения, с цел стимулиране на икономиката. Това изказване подхлъзна европейските пари и спрямо щатския долар, достигайки 1.1087. При създадени повече от очакваните работни места поскъпването на зелените пари ще бъде ограничено от очакванията на пазара Фед да не пристъпи към това решение този месец. Задоволителни данни, които да увеличат нагласите за по-високи лихви, биха се възприели като негативни за фондовите пазари. Притеснявайки се от последващ спад на индексите, инвеститорите ще се насочат към допълнителни покупки на японска валута, като накрая доларът дори може да се окаже разпродаван спрямо йената.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР - Стефан Продев

EUR/USD

Вчера след пресконференцията на ЕЦБ, еврото очаквано поевтиня. Днес двойката най-вероятно ще запази неутрално движение в рамките на пунктирите до 15:30 ч. Технически, графиката е под низходящата трендлиния и късите позиции ще са приоритет за трейдърите. Ако след данните в 15:30 ч. доларът поевтинее, е по-добре да стоим настрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Tyrista
преди 8 години
... sure rate hike Q-3 15
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още