IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните пазари в очакване на решенията на Фед

Централната банка на Нова Зеландия също ще вземе решение за лихвените си проценти по-късно днес

10:57 | 28.10.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Димитър Шуйцов

Остатъкът от тази седмица ще бъде белязан със срещите на редица водещи централни банки. По-късно днес ще приключи двудневната среща на Федералния резерв на САЩ, който може да хвърли повече светлина около намеренията си за скорошно повишаване на лихвите. Малко след това ще станат ясни и резултатите от срещата на централната банка на Нова Зеландия, която също има голяма вероятност да промени лихвените проценти. В ранните часове на петъчния ден и централната банка на Япония ще вземе решение за паричната си политика.

Около 20:00 часа днес ще приключи срещата на Фед, а очакванията на пазарите към нея са големи. Силните макроикономически данни от САЩ са ясен сигнал, че икономиката е стабилна, но от друга страна инфлацията в страната се задържа малко под целевото ниво, а това е основният показател, който централните банкери следят при вземането на решение за лихвената си политика. Очакванията са, че на днешното заседание няма да станем свидетели на промяна в лихвите, а погледите за пореден път ще са насочени към пресконференцията след срещата, където Джанет Йелън ще коментира паричната политика на Фед.

Въпреки сигналите, който централната банка на САЩ даде на последните си заседания, все още по-голямата част от анализаторите са на мнение, че процесът по повишение на лихвите ще започне още през декември. Подобен сценарий за момента не е потвърден от централните банкери, които са заели позицията, че „наблюдават внимателно“ пазарната ситуация и на база на макроикономическите новини ще вземат решение дали да повишат лихвите.

Централната банка на Нова Зеландия също ще вземе решение за лихвените си проценти по-късно днес. Ситуацията с новозеландския долар е много по-различна от тази при останалите водещи валути, тъй като местната валута набира все по-голяма популярност на международните пазари, а дневната търговия надвишава няколко пъти брутния вътрешен продукт на страната.

Поради тази причина Нова Зеландия е изключително зависима от валутата си и централната банка прави чести интервенции, за да държи новозеландския долар стабилен, най-вече с промяната на лихвените проценти. Очакванията на специалистите са, че през този месец централните банкери ще направят пауза и няма да намалят лихвите сега, а през декември. Въпреки това съществува голяма вероятност централната банка на Нова Зеландия да изненада пазарите и да понижи лихвите си още днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/USD

Поевтиняването на австралийския долар спрямо щатския, за което предположихме на 12 октомври, е в ход. Силата на мечките е достатъчна за момента, за да натисне пазара в средносрочен план до нива около 0,6700. Таргетът не е построен по графична структура. Той е чисто психологическо ниво, базирано на пропорции от предходните вълни. Заемането на къси позиции трябва да се случи, в случай че станем свидетели на корекция. Разумно ниво за вход ще бъде всичко около 0,7203.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:15 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
Те пазариТЕ винаги очакват нещо .... важното е да става спекула !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Tyrista
преди 8 години
RBA and BNZ actually predict US hike but...nobody knows
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още