IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните войни се завръщат в стил 30-те години на ХХ век, а кой ще изгори?

Балансът на силите засега е в ръцете на Япония, твърдят от американската банка Morgan Stanley

12:38 | 07.02.13 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Валутните войни се завръщат в стил 30-те години на ХХ век, а кой ще изгори?

Докато отделните държави се опитват да отслабят своите валути, за да увеличат износа, рискът от валутни войни, подобни на събитията от 30-те години на ХХ век, нараства, а политиците се опитват да се подсигурят, че ще бъдат на печелившата страна, смятат от американската банка Morgan Stanley, цитирани от CNBC.

Според финансовата институция балансът на силите в момента е в ръцете на Япония, тъй като подходът към монетарно разхлабване на местните политици изглежда изведе света с една стъпка по-близо до валутна война.

През януари японската централна банка удвои целта си за инфлацията до 2% и пое неограничен ангажимент да продължи да изкупува активи от началото на 2014 г. Това стана след преминаването на властта към Либерално-демократичната партия, а новият премиер на страната Шиндзо Абе открито призова централната банка за агресивни монетарни стимули.

Този ход, твърдят от Morgan Stanley, промени ситуацията, тъй като позволява на Япония да засили стагниращата си икономика.

„Ако по-слабата йена е важен елемент в стратегията отново да бъде повишена конкурентоспособността на тази износно ориентирана икономика, тя внася нещо в картината, което липсваше в досегашното взаимодействие сред централните банки на развитите икономики – конкурентно обезценяване“, посочват от американската банка. Това на свой ред ни приближава с една стъпка повече към валутна война“, добавят оттам.

Икономистът в банката Манодж Прадхам описва войната от 30-те години на ХХ век и изтъква уроците, които бихме могли да научим от миналото.

Великобритания първа излиза от златния стандарт на 19 септември 1931 г. заради болезнено високото ниво на безработица. Паундът е девалвиран, задействайки неконтролируема поредица от събития, като САЩ, Норвегия, Швеция, Франция и Германия последват примера на Великобритания.

Онези държави, които го извършват по-рано, са облагодетелствани за сметка на останалите в златния стандарт, а резултатът е „разоряване на съседа“, подчертава Прадхам. „По същия начин това е вътрешният дневен ред, който може да задвижи конкурентното девалвиране днес“, убеден е той.

„Тъй като световното търсене вероятно ще остане слабо, съживяването на японския експортен сектор за сметка на слабостта на йената изглежда ще отнеме пазарен дял от останалите износители – нещо, което би могло да предизвика мерки за обуздаване на значително отслабване на йената“, смята експертът.

Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
biserz
преди 11 години
Това не е промиване на мозъци, а проверимо обстоятелство. Направи си справка за Голямата депресия преди да говориш...И те не са победили - в крайна сметка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
между януари 2005 и януари 2013, китайските банкови депозити са се увеличили с $ 11 трилиона, нараствайки от $ 4 трилиона до $ 15 трилиона! Ние нямаме представа какъв е истинския китайски БВП , но само това разширяване е някъде между 200 и 300% на реалния БВП ...Нещо взеха да ми се изправят космите по главата , ама не от екстаз ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Венецуела е току-що изпрати само още по-голяма ударната вълна в нарастващите глобални войни на валутите и обяви девалвация на Боливара с 46% днес петък !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Аз само не разбрах за какво са виновни японците, след като те не правят нищо различно от всички останали. С това, че печатането на пари може да доведе до сериозни проблеми в световен мащаб съм напълно съгласен. И че печатането създава проблеми, а не ги решава също. Ако това, което казва този анализатор е вярно, излиза, че именно премахването на златния стандарт и безотговорното неконтролируемо печатане е довело до Голямата депресия. И няма защо да се учудваме ако пак постигнем същия резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
промиването на мозъците, че печатането на пари води до успех продължава с пълна сила, дават се някакви откъслечни данни за някаква си валутна война през 30-те години където видиш ли този който започва да печата първи бил победил, малииииии не е истина докъде може да се стигне в промиването на мозъци, ужас нямат граници просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Всички ние
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още