IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните войни се завръщат в стил 30-те години на ХХ век, а кой ще изгори?

Балансът на силите засега е в ръцете на Япония, твърдят от американската банка Morgan Stanley

12:38 | 07.02.13 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Валутните войни се завръщат в стил 30-те години на ХХ век, а кой ще изгори?

В подробен сценарий за това, което би могло да последва, Прадхам подчертава, че Европейската централна банка и Федералният резерв на САЩ ще разхлабят допълнително монетарната политика, използвайки количествените улеснения, за да намалят силата на еврото и страховете за тавана на дълга. Латиноамериканските и останалите азиатски икономики може да въведат капиталови контроли от типа на данъци върху транзакциите или дори някакъв тип вербална намеса, твърди той.

„В особено интересните случаи с Южна Корея и Тайван нашият икономист Шарън Лам смята, че вербалните намеси (които до известна степен вече са в действие), интервенциите на валутните пазари и капиталовите контроли представляват най-вероятната политическа реакция“, отбеляза Прадхам.

Той добави, че развиващите се пазари на Колумбия, Мексико, Перу и Чили дори са направили обратен завой към по-мека монетарна позиция.

„Макар че валутната война не е основният ни сценарий, новият ангажимент на японските политици наистина увеличава риска от съответните действия, за да бъде запазена слабата йена“, обяснява Прадхам.

„Опитът от 30-те години на ХХ век предполага, че подобни големи валутни кризи вероятно са предизвикани от вътрешни проблеми и че са в състояние да доведат до явно печеливши и губещи. Политиците на развиващите се пазари вече са се заловили да си осигурят позиции, които ще ги оставят сред печелившите, но балансът на силите засега е в ръцете на Япония“, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
biserz
преди 11 години
Това не е промиване на мозъци, а проверимо обстоятелство. Направи си справка за Голямата депресия преди да говориш...И те не са победили - в крайна сметка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
между януари 2005 и януари 2013, китайските банкови депозити са се увеличили с $ 11 трилиона, нараствайки от $ 4 трилиона до $ 15 трилиона! Ние нямаме представа какъв е истинския китайски БВП , но само това разширяване е някъде между 200 и 300% на реалния БВП ...Нещо взеха да ми се изправят космите по главата , ама не от екстаз ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Венецуела е току-що изпрати само още по-голяма ударната вълна в нарастващите глобални войни на валутите и обяви девалвация на Боливара с 46% днес петък !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Аз само не разбрах за какво са виновни японците, след като те не правят нищо различно от всички останали. С това, че печатането на пари може да доведе до сериозни проблеми в световен мащаб съм напълно съгласен. И че печатането създава проблеми, а не ги решава също. Ако това, което казва този анализатор е вярно, излиза, че именно премахването на златния стандарт и безотговорното неконтролируемо печатане е довело до Голямата депресия. И няма защо да се учудваме ако пак постигнем същия резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
промиването на мозъците, че печатането на пари води до успех продължава с пълна сила, дават се някакви откъслечни данни за някаква си валутна война през 30-те години където видиш ли този който започва да печата първи бил победил, малииииии не е истина докъде може да се стигне в промиването на мозъци, ужас нямат граници просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Всички ние
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още