IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото не получи подкрепа от слабия долар

В идните седмици златото може да поскъпне, ако политиците в САЩ гласуват за „чисто“ повишаване на тавана на дълга

11:03 | 08.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Най-големият американски индекс Dow Jones Industrial Average затвори на рекордно ниво, добавяйки печалби към рекордното затваряне от миналата седмица. Индексът, отразяващ 30-те най-големи компании в САЩ, се изкачи с 25.61 пункта до 22 118.42 пункта, като най-голям принос за това имаха Boeing и Goldman Sachs. Причината за по-високите рекордни нива бе публикуваната информация за печалбите на компаниите, които бяха по-добри от очакваното. За справка, общият ръст в печалбите е в размер на около 10.1%, като S&P Capital IQ първоначално прогнозираше ръст от 6.2%. Брус Маккейн, главен инвестиционен стратег в Key Private Bank, коментира, че е много трудно да се види нещо, което да изпрати пазара надолу. Той добави, че финансовите резултати на компаниите са много добри и въпреки че в един момент скоростта, която пазарът е набрал, ще спадне, то за момента е много трудно да си го представим. Тази седмица ще бъде изпълнена с финансови резултати за тримесечието на компании като Michael Kors, Macy’s и Nordstrom. Гигантите Disney и News Corp също трябва да публикуват печалбите си тази седмица. Широкият индекс S&P 500 също успя да запише ръст в стойността си от 0.16%, затваряйки на 2480.91 пункта. Технологичният Nasdaq последва примера на двата основни индекса и отчете ръст от 0.51% до 6383.77 пункта.

Доларът поевтиня в понеделник, но успя да задържи по-голямата част от печалбите си от петък, когато бяха публикувани силни данни за заетостта в САЩ. Тази седмица инвеститорите са в очакване на данните за инфлацията, които сигнализират за евентуално преобръщане на посоката в полза на зелените пари, които от началото на годината показват известна слабост. Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, записа спад от 0.12% до 93.43 пункта. Кати Лин, директор в BK Asset Management, коментира, че доларът основно се крепи на печалбите от петък, но единственото нещо, което пречи на американската валута да поскъпне, са съкровищните бонове. Американските съкровищни бонове останаха сравнително непроменени, клонящи надолу в понеделник. Доларът като цяло не реагира особено много на коментарите в понеделник от президента на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард и президента на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари. Това е отчасти изненадващо предвид, че Булард заяви вероятността централната банка да остави лихвения процент непроменен, защото инфлацията най-вероятно няма да се повиши толкова много, дори и пазарът на труда да продължи да се подобрява.

Петролът поевтиня вчера, след като пазарът изрази притесненията си около по-високата продукция на ОПЕК и САЩ. Фючърсите върху лекия суров петрол приключиха търговската сесия със загуби от 19 цента на ниво от 49.39 долара за барел, след като по-рано бе достигнато дъно от 48.54 долара за барел. Фючърсите на сорта петрол Brent последно се търгуваха на ниво около 52.17 долара за барел при спад от 25 цента, като по-рано цената спадна до 51.37 долара за барел. Причината, поради която цените на петрола спаднаха с почти 2% през деня, бе масова разпродажба, породена от възстановяването на продукцията в най-голямото находище на петрол в Либия. Припомняме, че добивът на петрол от петролното находище „Шарара“ в Либия бе нарушен от въоръжени протестанти в крайбрежния град Зауия. Това за пореден път предизвика съмнения около ефективността на споразумението за ограничаване на добивите, сключено между ОПЕК и други големи производители, включително Русия. Вчера и днес се провеждат разговори в Абу Даби относно начини, които да подпомогнат вече сключената сделка за ограничаване на добива с 1.8 млн. барела на ден.

Цените на златото бяха нестабилни в понеделник, движейки се нагоре и надолу, след като не успяха да получат подкрепа от по-слабия долар. Спот златото последно се търгуваше около 1 258.21 долара за тройунция при ръст от 0.03%. Американските фючърси за декември приключиха търговската сесия на 1 264.70 долара за тройунция. В идните седмици златото може да поскъпне, ако политиците в САЩ гласуват за „чисто“ повишаване на тавана на дълга, което означава да се повиши дългът, без да бъдат похарчени средства, коментира анализаторът Том Кендал от ICBC Standard Bank. Той добави, че това би имало влияние върху дефицита на САЩ и следователно ще повлияе положително върху златото, но най-вероятно ще е нужно още нещо, за да може златото да пробие нивото от 1 300 долара за тройунция. Тази година златото се търгува в широк рейндж между 1 200 и 1 300 долара за тройунция, като не може да пробие нито горната, нито долната граница.

Днес се очертава да бъде по-спокоен ден, тъй като няма планирани данни с по-голямо влияние върху международните пазари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/USD

Вчера публикувахме следния коментар: "Ако цената падне под подкрепата при 0.73899 е много вероятно да видим понижение до следващата по-солидна подкрепа около 0.73400. Но това не означава непременно отваряне къси позиции, сценарият има повече отношение към отворените вече продажби, за които писахме в предишните анализи."

Двойката поевтиня според очакванията ни. Чисто низходящо движение в рамките на деня без никакви моментни обрати.

EUR/USD

Двойката може да даде добри възможности за продажба. Цената оформя полегат канал и вероятно ще тества долните му граници. Ако се появят продавачи, които да преодолеят подкрепата на диапазона ще видим и тест на стойностите около цветната хоризонтала. Щатският долар и днес ще се търгува под знаменателя на положителното NFP.

EUR/NZD

На 3 август публикувахме очакването за поевтиняване на двойката. Това беше интересна възможност за контра на възходящ тренд. „Новозеландският долар поевтиня рязко след слабите данни за заетостта през последното тримесечие. Двойката респективно се покачи. Предвид тренда и техническата ситуация е много вероятно да видим една по-дълбока корекция. В зависимост как се движи цената днес, ще преценим дали да продаваме.“

Предположението ни беше вярно и получихме необходимото движение за оправдаване на риска. Същественият шорт беше около данните за заетостта в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:03 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още