IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото се отдалечи от петмесечния връх

Очакванията, че Фед ще ускори повишенията на лихвените проценти надделяха над политическите напрежения в Северна Корея и Близкия изток

11:23 | 11.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

В понеделник председатлят на Федералния резерв Джанет Йелън коментира, че плановете на Фед за постепенно увеличение на лихвените равнища целят поддържането на пълна заетост и ниво на инфлацията около 2%, без да позволят на икономиката да прегрее. Председателят на Федералния резерв допълни, че смята, че икономиката на САЩ е здрава. Тя допълни, че нивото на безработица е около 4.5%, което е малко под нивото, прието от Фед, което сигнализира за пълна заетост на пазара и тъй като икономиката на страната се очаква да расте постепенно, Фед започва да отмества фокуса си от лихвените равнища. Припомняме, че централната банка на САЩ увеличи лихвените равнища през март за трети път от голямата рецесия насам и повечето членове на Фед очакват централната банка да увеличи лихвени нива поне още 2 пъти тази година. Вчерашните коментари на Йелън до голяма степен се припокриваха с това, което каза по-рано през годината, а именно, че смята, че постепенното увеличаване на лихвените равнища може да постигне желания резултат, но няма да е разумно да се чака прекалено дълго. Това от своя страна не даде желаната допълнителна информация за определения момент, в който ще можем да очакваме следващото повишение на лихвените проценти.

Доларът поевтиня в понеделник, след като доходността по щатските държавни облигации намаля. Инвеститорите търгуваха внимателно преди изявлението на Джанет Йелън, което се проведе по-късно вчера. „Виждаме търговия в рейндж засега. Все още има притеснения около евентуални големи стойности на индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет по-късно през седмицата.“ Това заяви пазарният анализатор от Western Union Business Solutions Джо Манимбо. Доларовият индекс, който измерва стойността на щатската валута спрямо шест основни валути, се покачи до 101.34 по време на азиатската търговска сесия, което е най-високо ниво от 15 март насам. Въпреки това движението бе компенсирано, когато отвори американската сесия с падането на доходността по съкровищните бонове на САЩ. Доларът остана сравнително непроменен спрямо японската йена, търгувайки се на ниво от 110.97 йени за долар, коригирайки по-ранните печалби. Единната валута се търгуваше с ръст от 0.05% спрямо долара на цена от 1.0593 долара за евро, след като достигна 1-месечно дъно.

Петролът сорт Brent достигна цена от 56 долара за барел в понеделник, подкрепен от затварянето на най-голямото петролно находище в Либия през уикенда и геополитическите напрежения около изстреляните ракети от САЩ срещу Сирия. Има няколко геополитически проблема в момента. „На всичкото отгоре Либия не произвежда петрол и това допълнително помага на бичите нагласи на пазара.“ Това коментира анализаторът Фил Флън. Сортът петрол Brent поскъпна със 70 цента до 55.95 долара за барел, което е близо до 1-месечния връх от 56.08 долара за барел, който бе достигнат в петък. Лекият суров петрол се търгуваше на цена от 53.08 долара за барел, след като поскъпна с 84 цента.

Златото се отдалечи от 5-месечния връх, след като очакванията, че Фед ще ускори повишенията на лихвените проценти надделяха над политическите напрежения в Северна Корея и Близкия изток. Спот златото поевтиня с 0.10% до 1 252.32 долара за тройунция, докато щатските фючърси на злато за юни записаха спад от 3.40$ до 1 253.90 долара за тройунция. Припомняме, че благородният метал достигна ниво над 1 270 долара за тройунция в петък за първи път от ноември, след като много по-слаби данни за заетостта в САЩ намалиха очакванията за краткосрочни увеличения на лихвените равнища отвъд Океана, а Сирия бе бомбардирана от САЩ.

Европейските пазари затвориха на червена територия в понеделник на фона на увеличаващите се геополитически рискове. Единственият голям европейски индекс, който записа промяна в стойността си бе DAX30, чиято стойност намаля с 0.2% до 12200.52 пункта. Стойността на основните американски индекси остана предимно непроменена, като най-голямата промяна бе ръстът от 0.07% в S&P 500 до 2357.16 пункта.

Вторник се очертава да бъде спокоен ден, като единственият икономически индикатор, който ще има по-голямо влияние върху пазара, е основният индекс на потребителските цени във Великобритания и ще засегне пряко британската лира. Това е основният измерител на инфлацията в страната, като изчислява ръста в цените на стоките и услугите от потребителската кошница. Инфлацията от своя страна е важна за оценяването на валутата, защото увеличаващите се цени водят до увеличения на лихвените равнища от централната банка с цел контролиране на покачващото се ниво на инфлация. Повишението на индекса е признак, че е необходимо по-голямо количество национална валута, за да се поръчат едни и същи основни потребителски стоки. Данните за индикатора се публикува на месечна база, като стойностите от миналия месец бяха 2.3%. Днес преобладаващите очаквания са стойността на индекса да бъде 2.2%, което означава, че може да наблюдаваме отрицателни движения срещу британската лира, в случай че действителните стойности са по-ниски.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/NZD

Днес ще бъдат публикувани данни за инфлацията във Великобритания. През февруари тя надхвърли очакванията със своя ръст от 2.3% на годишна база и достигна най-високите нива от 2013 г. насам. През днешния ден се очакват по-ниски стойности от предходните и в това няма нищо учудващо, предвид предишните стойности. По-слаби от очакваните стойности ще окажат известен натиск върху валутата. Къси позиции при двойката ще бъдат сравнително нискорисково начинание. При отрицателни стойности ще търсим къса позиция с малък обем, към който да прибавяме в последствие. Важно е да се отбележи, че късите тук не са с дългосрочна перспектива, тъй като ще се търгува моментно настроение. Очакванията на Английската централна банка са инфлацията да мине над таргета от 2% до началото на 2018 г.

NZD/USD

След двете резки поевтинявания при двойката, за които писахме миналите месеци и успяхме да отиграем, двойката е на път да коригира по-дълбоко, за повече информация може да прочетете анализите от 08 февруари и 15 февруари. Новозеландската валута отпусна ралито спрямо кошницата с 2-месечно поевтиняване. Заплахите на НЦБ оказаха влияние върху настроенията, но към момента е малко вероятно да видим нови разпродажби, а това увеличава вероятността за циклично покачване на NZD.

Щатският долар, безспорно е силна валута, но леко забавяне при ралито може да доведе до достатъчно покачване при двойката, особено ако то съвпадне с корекцията при NZD. Ще следим двойката от близо.

GER30

Индексът тества историческия връх от 2015 г. Чисто технически през следващите дни може да станем свидетели на корекция. Песимистичният вариант, който не е за пренебрегване, може да отведе цената обратно до зоната около 11 350.37 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:08 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още