IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо пазарите не приветстваха "голямата базука" на Драги?

През декември пазарите бяха разочаровани от недостатъчно дръзки мерки. Сега решението на ЕЦБ надхвърли очакванията и борсите пак са недоволни. Къде е проблемът?

08:11 | 11.03.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Решението на Европейската централна банка да извади голямата базука и да разшири програмата си за стимули в четвъртък първоначално доведе до скок на европейските пазари. Подемът обаче беше кратък и пазарите на Стария континент финишираха на червено. Wall Street затвори разнопосочно, като индексите се затрудняваха да запишат повишения.

Динамиката при еврото също беше впечатляваща – единната валута първоначално рязко поевтиня до 1,0846 долара, а към 22:20 часа българско време се търгуваше с 1,68% ръст до 1,1185 долара.

През декември, когато Марио Драги и екипът му понижиха депозитната лихва и увеличиха срока на програмата за стимули до март 2017 г., пазарите бяха разочаровани. Днес, когато мерките по-скоро надхвърлиха очакванията, борсите отново са недоволни, пише CNBC и се опитва да даде отговор на въпроса къде е проблемът.

По време на пресконференцията Драги заяви, че лихвените проценти ще останат ниски за продължителен период от време и дори след изтичането на срока на програмата за изкупуване на активи. Освен депозитната лихва, която беше понижена с 10 базисни пункта до -0,4%, намалени бяха и лихвеният процент от основните операции по рефинансиране (от 0,05 до 0%) и този по пределното кредитно улеснение (от 0,30 до 0,25%).

Разширен е и обемът на изкупуваните активи от 60 на 80 млрд. евро месечно, като това влиза в сила от април. В тези активи ще бъдат включени деноминирани в евро небанкови корпоративни облигации с кредитен рейтинг. 

Освен това ЕЦБ стартира нова програма за целенасочени дългосрочни операции по рефинансиранe (Targeted longer-term refinancing operations, или TLTRO II). 
 
Президентът на банката обаче намекна, че евентуално допълнително понижение в негативна територия би било последно. Това изстреля еврото и потопи борсите, коментира CNBC.
 
“Лихвите ще останат ниски, много ниски за дълъг период от време и доста отвъд хоризонта на изкупуването на активи. От днешната перспектива и предвид подкрепата на нашите мерки за растеж и инфлация, не очакваме да се наложи да намаляваме още лихвите. Разбира се, нова фактори може да променят ситуацията и перспективите”, каза Драги. „Нека допълня, че опитът ни с негативните лихви беше много позитивен по отношение на облекчаването на финансовите условия и трансмисията на тези финансови условия в реалната икономика“, посочи президентът на ЕЦБ.

Вероятно пазарната динамика след пресконференцията на Драги не е била в посоката, която той би искал. Все пак някои анализатори смятат, че решението ще има положителен ефект върху пазарите и икономиката в дългосрочен план.

„Игнорирайте амплитудите при еврото, това е агресивна реакция“, казва Клаус Вистесен, главен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics. „Колкото до отрицателните лихви, чрез реториката си Драги до известна степен блокира възможностите пред себе си, като заяви, че ЕЦБ не очаква да се налага допълнително понижаване на лихвите“, коментира той. „Реакцията на валутните пазари потвърждава нашето виждане, че Федералният резерв на САЩ има по-голямо значение за траекторията на двойката евро-долар в краткосрочен план, отколкото ЕЦБ“, казва Вистесен.

„Разбираемо е предвид редицата опасения за негативния ефект на отрицателните лихви върху печалбите на банките, че Драги винаги ще трябва да отговаря на неудобни въпроси“, смята Марк Остуалд, стратег в ADM Investor Services.

„Но откровеният му коментар, че негативните лихви, както и неконвенционалните мерки на ЕЦБ имат граници, подкопа голяма част от позитивното влияние на това, което беше обявено в четвъртък“, казва още Остуалд. „Макар и това да е напълно вярно (че отрицателните лихви имат граници – бел.ред.), това беше комуникационна грешка дотолкова, доколкото грешка бяха недостатъчните мерки, обявени през декември“, коментира той. „Все пак това може би говори за голяма сделка, която Драги е постигнал в Управителния съвет, а именно за една последна голяма намеса, но не повече“, допълва Остуалд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
pinoccio
преди 8 години
Драги е извадил базуката от гащите си. Финансовата система е една лошо скроена дреха, а Драги е обул нейното долнище. В "Прет а порте"-то на моделиерите на световните финанси участват само анорексици, поради страха им да не се срине подиумът. Зрелището е близо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
Hahoto
преди 8 години
Срещу икономическото цунами от дълг, инструмента на Драги изглежда доста анемичен. Това е като да лекуваш умиращ с аспирин, да му четеш молитви, докато му обясняваш, че там горе ще се пресели в един по-хубав свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
С бързи темпове ни готвят за cashless society - но дори и тогава пак ще сглупясат всичко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 8 години
ЦБ е гарант за стабилност - какъв гарант може да е една отслабена ЦБ . Възможностите са ограничени и краят наближава , а доверието съвсем го няма .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 7
Mike Florida
преди 8 години
ЕЦБ, пълен смях и несъстоятелност! Със свиването на китайската икономика и едно приближаващо отрицателно тримесечие в САЩ, анемичният растеж на ЕС, ще бъде тотално изтрит! Каква базука ще вади Драги тогава!Единственият му вариант е да наводни пазара с още по-големи прогами за количествени улеснения! Денят за разплата приближава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
Mike Florida
преди 8 години
ЕЦБ, пълен смях и несъстоятелност! Със свиването на китайската икономика и едно приближаващо отрицателно тримесечие в САЩ, анемичният растеж на ЕС, ще бъде тотално изтрит! Каква базука ще вади Драги тогава!Единственият му вариант е да наводни пазара с още по-големи прогами за количествени улеснения! Денят за разплата приближава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още