IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата с "Ислямска държава": Необходими са тежки решения

Барак Обама е подложен на сериозен натиск да засили военната кампания срещу екстремистите в Близкия Изток

09:00 | 18.10.14 г.
Борбата с "Ислямска държава": Необходими са тежки решения

На 14 октомври във военновъздушна база в близост до Вашингтон, САЩ, се събраха висши военни от 22 страни-участнички в международната коалиция за борба срещу организацията “Ислямска държава”. Срещата имаше две основни цели, пише The Economist.

Първата цел – да се работи върху интеграцията на усилията на всички за изграждането на това, което прилича на стратегия на коалицията. Втората цел, която се подчертаваше и от присъствието на американския президент Барак Обама – да се демонстрира сериозността на ангажимента на Америка към коалицията.

Президентът имплицитно признава, че и по двете цели се работи, казвайки, че това ще бъде дългосрочна кампания с "периоди на напредък и неуспехи".

Точно сега неуспехът изглежда доста по-очевиден. Засилените въздушни удари от страна на американците и саудитците поизтласкаха ислямистите, които обсадиха граничния сирийски град Кобане, но градът все още е в опасност и може да бъде превзет от екстремистката организация. В същото време, дори ис въздушнат подкрепа на западните сили, иракските сили за сигурност оказват жалка съпротива в провинция Анбар.

“Ислямска държава” успя тази седмица да превземе военна база близо до Хит, на около 185 км от Багдад. В момента организацията контролира над три четвърти от провинцията. Според Мартин Демпси, председател на началник-щабовете на САЩ, без намесата на хеликоптерите Apache през миналата седмица джихадистите са щели да превземат летището в Багдад. Демпси няма съмнение, че ислямистките бойци ще опитат отново да атакуват Багдад в идните дни.

Надеждите за прогрес на Обама са възпрепятствани от конфликтните в дневния ред на много от неговите коалиционни партньори. Трудностите на управлението на коалицията са ярко илюстрирани от тлеещия спор между Анкара и Вашингтон. Отказът на Турция да вдигне ръка, за да облекчи ситуацията в Кобане, хвърля тъмна сянка върху цялото начинание.

Американски самолети, които се опитват да се подпомогнат отчаяните защитници на граничния град, са принудени да летят повече от 1 200 мили от Персийския залив, тъй като Турция не ще им позволи да работят от Инджирлик, голяма военновъздушна база на НАТО по-малко от 20 минути.

Дали коалицията ще спечели Турция на своя страна в голяма степен ще зависи от Барак Обама и дали той ще допусне създаването на зона, забранена за полети, и буферна зона на турско-сирийската граница. Реджеп Тайип Ердоган иска и ангажимент за борба срещу режима на Башар Асад, освен с “Ислямска държава”.

Обама е подложен на сериозен натиск да засили военната кампания срещу екстремистите в Близкия Изток, пише и FT. Критиците на международната коалиция гледат на въздушната офанзива като на половинчати мерки.

Генерал Лойд Остин, командващ американските сили в региона, настоява, че кампанията е на прав път. Въздушните удари остават приоритет, тъй като с тях се печели време за иракските сили, които постепенно възстановявали сухопътната офанзива.

Сред критиците на международната коалиция е и сенаторът републиканец Джон Маккейн, който твърди, че бомбардировките не работят.

Вече цяла седмица Демпси намеква, че може и да поиска американски войски да придружават иракските сили за бойни операции, макар че това би нарушило обещанието на Обама САЩ да не се въвличат в сухопътна операция. Изданието припомня за използването на хеликоптерите Apache, които бяха използвани срещу джихадистите, заплашващи летище Багдад, те са по-ефективни при отблъскване на настъпващите сили, но по-уязвими от обстрел от земята, отколкото са изтребителите.

Администрацията на Обама е изправена и пред призивите да разшири своите стратегически цели, като обхване и режима на Башар Асад в Сирия. Съюзници в международната коалиция срещу джихадистите обаче биха искали Вашингтон да подкрепи сирийската армия.

Исканията на Турция са “хлъзгава зона” за Вашингтон, който не иска да задълбава и в политиката спрямо кюрдското население в северната част на Сирия. Военните операции в Ирак заедно с кюрдските сили Пешмерга донесоха по-голяма легитимност на полуавтономните иракските кюрди. В края на миналата седмица обаче е била проведена среща с представители на сирийските кюрди, призна Обама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още