IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългата ръка на Москва в обединението на Кипър

Обединеният Кипър може да стане част от НАТО, а газовите находища да бъдат използвани от Турция и ЕС, което не се харесва на Русия

16:50 | 15.01.17 г. 6
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Лидерите на турската и гръцката общност на Кипър проведоха решителен кръг от преговори, който може да сложи край на разединението на острова през изминалата седмица. Но все повече се надигат опасенията, че сделката може да провали не кой да е, а Русия.

Москва ще спечели много малко от обединението на Кипър, пише европейското издание Politico. Подобна сделка ще намали напрежението между ЕС и Турция, ще даде на Анкара нов източник на природен газ, а Брюксел ще получи овациите за решаването на дългогодишния проблем.

Нито една от тези последици не е в интересите на Русия, допълва изданието.

Гръцката общност вече изрази своите страхове, че Кремъл ще прибегне до социални медии и информационни агенции, за да активизира националистически партии и Гръцката православна църква и по този начин да прекрати преговорния процес.

Кипърското правителство внимателно следи ситуацията, коментират източници от администрацията на официално признатия от международната общност кипърски президент Никос Анастасиадис. Опасенията са свързани със съмненията, че Москва е влияла върху изборния процес в САЩ чрез кибератаки, фалшиви новини и подкрепа на популисти и движения, които се борят с политическото статукво.

Русия не участва пряко в преговорния процес между Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Аканджъ, както правят Гърция, Турция, Великобритания, ООН и Европейския съюз. Москва обаче може много сериозно да повлияе върху общественото мнение, което е особено важно, защото каквото и да постигнат политическите лидери, то ще бъде подложено на гласуване на референдум.

А вече има и сигнали, че Русия е започнала своята игра. Руският посланик в Кипър Станислав Осадчий вече получи критики относно разнопосочните сигнали, които дава за това как в Москва възприемат обединението на острова.

Той например беше единственият дипломат, който присъства на семинар на няколко малки политически сили в Кипър, които се противопоставят на обединението на Кипър и участието на Анастасиадис в този процес. Няколко дни по-късно Осадчий коментира, че Русия подкрепя подписване на споразумението и има готовност да участва в преговорите, които се проведоха в Женева преди няколко дни.

Връзките между Русия и Кипър са дълбоки и на много нива – икономически, културни и политически, отбелязва още Politico. Островът беше топ дестинация на руските капитали през 2014 година. Москва отпусна и зае от 2,5 млрд. евро на изпадналия в криза Кипър през 2011 година. През 2015 година двете страни подписаха и военно споразумение, позволяващо на руски военни кораби да ползват кипърските пристанища в случай на кризисна ситуация.

Руските туристи обичат да посещават острова, а Москва се изживява като защитник на православието в световен мащаб – религията, която изповядват повечето кипърци.

Дипломати обаче коментират, че интересът на Русия е да  остави острова разделен по геополитически причини. Една от тях е, че обединеният Кипър може да стане част от НАТО, а другата са газовите находища, които са интересни за Турция и Европа.

Вече повече от 40 години Кипър е разделен от буферна зона, охранявана от сили на ООН. Севернокипърската турска република е призната единствено от Турция. 

Следващият кръг от преговори за обединението на Кипър ще се проведат на 18 януари, а Politico съобщи, позовавайки се на свои източници, че Гърция ще бъде представена от своя премиер Алексис Ципрас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 2
Веско
преди 7 години
Не знам за Русия, но ми се мярна из новините, че се водели някакви преговори за обединение и се зачудих. Кой всъщност иска това обединение и защо? От двете страни на границата живеят различни народи с различни езици и религия и интереси. Не мога да си представя чий болен мозък постоянно напира да променя насила живота на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 2
panther
преди 7 години
Кипър е част от ЕС, така че няма проблем да се използват газовите находища и от ЕС и от Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 42 rate down comment 19
markov
преди 7 години
*** тъпата статия сте сътворили.Ако нещо е добро , то задължително лошите Руснаци ще са срещу него ....... пък уж от Кремъл били водели хибридна война :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 21
supertrader
преди 7 години
Къде пише че руснаците ги е страх от кипърската армия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 21
panther
преди 7 години
Това че турция е окупирала половината Кипър (независима държава) е някаква малка подробност. Важното е, че руснаците ги е страх от страшната кипърска армия! (Кипър има по-малко население от София град)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 31
michaelis12
преди 7 години
Деляна що се мъчите да сътворявате пак фалшиви новиниве дет не ви разбира гагата и без тва .... :)) Масква била виновна пхахахаха а Турция нема ядове ше си даде половината абе ей шушляци глейте наща държава да не я обединят към комшиите, че кат глеам Масква нема да е виновна тогава .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още