IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа преди срещата на Г20 – пътуване към едно несигурно бъдеще

Старият континент играе все по-малка роля на световната икономическа сцена

15:57 | 14.11.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европа преди срещата на Г20 – пътуване към едно несигурно бъдеще

На пръв поглед срещата на Г20 изглежда като среща на далечни роднини, които не са се виждали от доста време. Германският канцлер Ангела Меркел никога не е била в Нова Зеландия и Австралия, както си признава самата тя. С пристигането си в Оукланд, Нова Зеландия, тя ще покрие и това "бяло петно" в списъка си за пътуване. На пръв поглед би трябвало и двете страни да ѝ изглеждат познати – населението е предимно с европейски корени, има много културни и исторически връзки, пише в анализ германският икономически тв канал N-Tv.

Но Австралия и Нова Зеландия са същевременно в друга координатна система – тази на Тихия океан. С големия си потенциал за растеж тя обещава много повече неща от старата Европа, която трябва да се бори за мястото си на световната икономическа сцена.

Канцлерът е напът към срещата на лидерите на 20-те големи индустриализирани и развиващи се страни. Все по-често обаче тонът се задава извън Европа и без участието на Европа. Последната току-що преминала среща на високо равнище на държавите от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC), която Китай организира с цялата увереност на сравнително млада глобална икономическа сила, показва ясно новите тенденции. Нова Зеландия и Австралия са част от този съюз и там са регионални съюзници на Съединените щати, Русия, Китай, Индия и други развиващи се страни в Азия.

Осем страни от Г-20 бяха представени в Пекин - повече от „вековния“ клуб Г-7 на "старите" индустриални страни с четирите най-големи европейски икономики - Германия, Великобритания, Франция и Италия. Тематично по време на срещата на Apec ставаше дума за по-тясно икономическо сътрудничество между страните членки, за премахване на търговските бариери, за споразумения за свободна търговия и инвестиционна готовност - теми, които вълнуват и търсещите възможности за растеж европейци. В кулоарите на срещата на върха на Apec дори се стигна до "историческо" споразумение за опазване на климата между САЩ и Китай.

Светът се върти и Европа е заплашена от ролята на обикновен свидетел на случващото се. Европейците все по-често виждат, че важни неща се решават в света и без тях. И че основните големи проекти - като спорното споразумение за свободна търговия и инвестиции (TTIP) със САЩ, изведнъж се конкурират с подобни проекти в други краища на света като трансатлантическото партньорство на САЩ с дузина държави в тихоокеанския регион, което ще бъде сключено през 2015 г. „Това прави нещата трудни за нас“, предупреждават от известно време насам германските износители. Особено германците, като голям износител, трябва да се страхуват, че може да изпуснат водещата роля. 

Нова Зеландия и Австралия също се открояват като доказателство, че при цялата привързаност към Европа бъдещето се отдалечава от Стария континент. Богатата на ресурси Австралия, например, вече стана дванадесетата по големина икономика в света. Четирите й основни експортни пазари са в Азия - Китай, Япония, Южна Корея и Индия, а след това следват САЩ. Германия все още се нарежда зад Обединеното кралство като търговски партньор, а двустранната търговия със стоки е нараснала през миналата година леко до 11 млрд. евро.

Фактът, че през двете световни войни Нова Зеландия и Австралия са воювали на страната на съюзниците в Европа, и че и сега също са военни партньори на САЩ и европейците в горещи точки като Афганистан, сега е доказателство за солидарността. Но в икономически аспект погледът им все повече е насочен в различна посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
Ricco
преди 9 години
Това за стягането на коланите е старателно подхранван от герберите мит (и преди и сега). С него целят да внушат, че няма пари докато всъщност тайничко се вземат нови заеми и се раздават на приятелски кръгове. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Еврепейците все още не могат да разберат, че Съединението прави силата и докато се карат един с друг останалата част от света изпреварва Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
supertrader
преди 9 години
В общи линии предстои да стане точно обратното на това което се очаква - потреблението на суровини драстично ще задълбае надолу и колко ще им върви на Австралия и Нова Зеландия просто без коментар и икономиката им е вятър и мъгла и син пламък.Европа е люлката на цивилизацията и тя винаги ще дърпа напред здраво, въобще без илюзии в това отношение защото новия технологичен бум ще промени живота толкова много че цели индустрии ще отпаднат а компютрите ще отидат в музея при радиоточките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
bigmamascandal
преди 9 години
Точно така си е и то заради баба Меркел и нейната мания за затягане на коланите. Владко Горанов и той явно прихванал от нея и от Дянков сега пак ще затяга и няма да харчи за инвстиции, а после ще се чуди що не върви икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още