IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генералният план на ИДИЛ

Попаднали в Guardian документи на джихадистите показват стратегията на самопровъзгласилия се халиф Абу Бакр ал Багдади

20:07 | 08.12.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Такъв дълбок поглед  в терористичната организация „Ислямска държава“ се случва рядко -  секретни вътрешни документи на джихадистите показват стратегията на самопровъзгласилия се халиф Абу Бакр ал Багдади - и доказват, че амбициите му се прострират далеч отвъд досега известните терористични организации.

В действителност документите показват намерението на Ал Багдади да наложи една жизненоспособна държава на базата на фундаменталистка идеология. Публикуваното от британския Guardian ръководство за държавното изграждане датира от периода непосредствено след обявяването на халифата през лятото на 2014 г. 

Генералният план на Ал Багдади започва с някои хвалебствени уводни бележки. След 50 години на Джихад Бог призовавал своите „истински войници" да установят халифат. Доста рано обаче документът става доста сквернен: Създаването на „Ислямска държава“ не се основава на превозващи оръжия муджахидини или мисионерство в джамии и на пътя, а в една всеобхватна политическа система, която ислямските лидери следвало да изградят.

На следващите 24 страници, декорирани с по един меч, се описват детайлните стъпки за налагане на държава с данъчна система и управление. Освен това се описва и икономическата програма на автокрацията. За целта контролът над петрола, газа и други важни икономически сектори следва да се централизира.

Авторът, който е близък до Калиф ал-Багдади, премисля всички аспекти на обществото – здравна система, образование, търговия, комуникационни структури и пазар на труда.

Islamic State blueprint

В много детайли една от общо десетте глави описва и военните структури. Така например трябва да има тясна мрежа от тренировъчни лагери, която да различава тренировки на нормалните военни групи и ветераните. Ветераните резервисти трябва редовно да бъдат призовавани в лагерите, за да получат въведение в актуалното състояние на военните технологии и стратегиите на ИДИЛ. Комплексно управление трябва да организира бойците. 

Особено любопитни са пасажите,  които описват използването на деца войници. Децата трябва да бъдат приобщени в образователните институции. В допълнение те трябва да бъдат обучени да носят и използват малки оръжия. "Избраните лица" сред децата трябва да бъдат избирани да приемат военни функции, да бъдат разположени около пропускателни пунктове или да участват в патрули.

Автор на ръководството е Абу Абдула ал Масри. Самоличността му не е напълно идентифицирана, но вероятно се касае за бъдещия шеф на електрическата мрежа в областта, която се контролира от ИДИЛ. Guardian предполага, че ръководство е било контрабандно вкарано на Запад от бизнесмен, който е бил активист в рамките на ИДИЛ. Той го е предал на учения Аймен Ал Тамими, който от своя страна го предоставя на вестника за публикуване.

Човекът, който е предал документите, не се описва повече от Guardian от съображения за сигурност. Въпреки това се казва, че  контрабандно е пренесъл  около 30 документа от вътрешния кръг на ИДИЛ.

За американския генерал Стенли Маккристъл, който е воювал като командир на Съвместното командване за специални операции до 2008 г. срещу предшестващите структури на ИДИЛ, документите са безценни. „Те наистина трябва да са автентични, те са подробни и следва да се прочетат особено от политиците на Запад“, каза той пред вестника.

Според него те слагат край на мантрата, че ИДИЛ са „психопати убийци". Затова не бива да бъде подценяван и рискът от ИДИЛ, казва той.

Американският изследовател Чарли Уинтър се присъединява към оценката му. „Ислямска държава е много повече от армия от нерационални и кръвопролитни фанатици. По-скоро става дума за изграждането на политическа организация с изключително сложна инфраструктура“.

Всичко по темата за ИДИЛ можете да намерите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Кой има планове за държава!? Да помислим!САЩ:Saudi Arabia, Egypt, Turkey they have regional armies and they would go into the fight if we put [the removal of] Assad on the table. Most of the fight will be done by the region. They will pay for this war, he added."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Занимават ни с глупости! Така се правело то държава! :)))))) Ако някой ще прави държава това не са ИГИЛ а спонсора САЩ. Дори армия събират да им спасят задниците от Русия."The US is to send some 10,000 troops to Iraq to provide support for a 90,000-strong force from the Gulf states, a leading Iraqi opposition MP has warned. The politician said the plan was announced to the Iraqi government during a visit by US Senator John McCain.During a meeting in Baghdad on November 27, McCain told Prime Minister Haider Abadi and a number of senior Iraqi cabinet and military officials that the decision was non-negotiable, claimed Hanan Fatlawi, the head of the opposition Irada Movement."Ирак : " Аааааааа не искаме ваши войски. " Маккейн : " решението ни е non-negotiable /не подлежащо на обсъждане/ !!! Интересно ако по подобен начин Русия въведе някъде по света армия!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 6
dragokz
преди 8 години
Дори Путин не е толкова *** колкото си ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 20
michaelis12
преди 8 години
Офф майко как па не попаднаха в Инвестора документите на тея ами все в Гардиан, Мардиан или Блумбъргови. Аре ве стига вече ни занимавахте с тая "Американска Държава" и на децата стана ясно, че Фесовете играят с Камиларите и Сашови са архитектите ..... какво толко неясно има в това аз не мога да разбера ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 22
supertrader
преди 8 години
Докато го има това чудо петрола ще пада, затова Путин ако не иска петрола да стане 3 долара за барел просто трябва да ги ликвидира с цялата военна мощ с която разполага. Най вероятно ще се справи, но ще се наложи и то не еднократна употреба на термоядрено оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още