IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия си взема сбогом с една илюзия

Някои с право заподозряха, че отварянето на границите е нещо като опит за покаяние за греховете след 1933 г.

19:52 | 10.01.17 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бежанци се обучават в центъра за преквалификация на германския жп оператор Deutsche Bahn. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бежанци се обучават в центъра за преквалификация на германския жп оператор Deutsche Bahn. Снимка: Ройтерс

Едно посещение във Facebook страницата на лидера на германската Зелена партия Симоне Петер все още си струва. Нейните твърдения за начина на действие на полицията в Кьолн, публикувани във вестник Rheinische Post, се радват на оживен коментар.

Почти 2400 читатели са реагирали от първата ѝ публикация, малко под 9 000 – от втората ѝ, като повечето от тях са напълно срещу нейната критика срещу полицията, пише Керсин Книп за Deutsche Welle.

Броят и тонът на коментарите показват едно - дебатът за бежанците и интеграцията им в Германия става все по-ожесточен. Това явно е свързано с някои събития в последно време и най-вече с терористичната атака в Берлин през декември миналата година, както и с неуспелия опит на млади сирийци да подпалят един бездомник в берлинското метро и последвалото невиждано полицейско присъствие в новогодишната нощ в Кьолн.

Разбира се, не бива всички мигранти да се обявяват за престъпници. Всеки, който може да разсъждава, неизбежно прави подобна разлика. Групата на онези, които извършват смъртоносни нападения срещу своите домакини, е незначително малка и това е ясно на германските граждани.

Повечето от тях смятат, че заплахите, произтичащи от бежанците, са обозрими. Въпреки това коментарите показват, че мнозина гледат на потенциалните рискове все по-тревожно. Дискусията за бежанската политика вече е доста по-открита от преди. Явно настъпва промяна в мисленето и хората постепенно се разделят с дългогодишни свои интелектуални и психологически задръжки.

От самото начало на бежанския приток към Германия някои с право заподозряха, че отварянето на границите е нещо като опит за покаяние за греховете след 1933 г.. Потенциално ставаше дума и за окончателната раздяла с националсоциализма, геноцида и кафявия терор – не толкова политически, защото там тя отдавна вече е факт, колкото психологически.

Ставаше дума за окончателната раздяла с духовното наследство на Хитлер и неговото ментално възраждане, все още смятано от някои за възможно. 



Вероятно не беше случайност, че сравнително скоро преди бежанския дебат, през 2012 година на книжния пазар се появи един литературен бестселър - романът "Той отново е тук" на Тимур Фермес. Това е сатиричен роман, в който действието се върти около фантазията за съживяването на Хитлер.

Успехът на романа и след това неговата екранизация показват колко голям е интересът, но и страхът пред тази историческа фигура и до днес. Както и преди темата за миналото на тяхната страна кара мнозина германци да са крайно предпазливи към всякакви прояви на прекален патриотизъм и национализъм. И това е напълно правилно, пише Книп.

Отварянето на границите за бежанците беше и опит за прогонване на кафявите призраци на миналото. В този смисъл ставаше дума за символичен жест, който обаче имаше съвсем реални последици. Поне за известно време тези последици можеха да бъдат игнорирани – така беше през първата половина на 2016 година.

Бежанците живееха относително отделени от германския делник. Така и дебатът за тях си остана до голяма степен теоретичен. Той се въртеше главно около един въпрос: Каква страна е Германия и каква иска да бъде? Отговорът, който доминираше в медиите бе: германците искат "пъстра" и "открита към света" страна, за което принос се очакваше да дадат и пристигналите бежанци.

Затова пък почти никак не се говореше за опасността от терор и за нападения на обществени места.



Това сега явно се променя. Идеализмът очевидно загуби част от своето лековерие. В Германия вече се говори и за не толкова привлекателните страни на миграцията – за вербуването на джихадисти сред бежанците, за опасностите от радикализиране.

Все по-открито се поставят въпросите, свързани с интеграцията на чужденците. Политиците вече реагираха на този факт. Те затегнаха законите, а криминалната полиция и вътрешното разузнаване получиха по-големи правомощия.

Това са политически необходими, но и отрезвяващи действия. Хубаво е да си признаем, че идеализмът трябва да върви ръка за ръка с реализма. Само така той може да се развива, пише още Книп. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 0
Vesst92
преди 7 години
Поправка - "покаяние за греховете"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesst92
преди 7 години
За една по-различна гледна точка относно "чувството им за вина" и замисляне дали всичко е окей с нас. http://thegreateststorynevertold.tvTo whom it may concern (вероятно по-будните са го гледали вече)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 0
pinoccio
преди 7 години
Бежанците биха били благодат, ако можеха да опердашат и Меркел в някоя новогодишна нощ. Тя обича да се снима с тях за разлика от беззащитните германски момичета, гонени по подлезите на Кьолн. Бежанците са като Големия взрив в несъзнаваните пориви на либидото. Драстично противоположни са съзнателните действия на човека, командвани от несъзнателните му рефлекси. И когато са управляващи, в обичта си към останалите рационализират експресиите на собствения си нагон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
Elites:Professor: 90.3% Democrat (29k)Editor: 87.7% Democrat (1.4k)Journalist: 79.5% Democrat (520)Lawyer: 77.3% Democrat (25k)CEO: 56% Republican (54k)Investment Banker: 58.9% Republican (3.3k)Banker: 71.3% Republican (11k)Bank President: 84.7% Republican (110)http://ordinary-gentlemen.com/2015/06/29/red-***-blue-***/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 2
Jay Gould
преди 7 години
А само преди седмици Бойчо пишеше, че бежанците са благодат и че ''Аллах акбар'' е възглас за мир. Не, че той или друг журналист са се извинили, че домъкнаха заради жълти грошове и заради левичарските си убеждения тази *** и тероризма в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Какви наивни приказки. Такава дума като "идеализъм" в главата на съвременния човек, действащ от позицията на радикалния прагматизъм, кънти като железна двулевка в кредитната карта на Бил Гейтс. Не може чисто комерсиални, а може би и конспиративни, цели като вноса на мигранти да бъдат скривани зад реминисценции на събития от 1933 година. Това е такъв миш-маш, че чак съперничи на твърдението, че ако намажат Големия адронен колайдер с виагрра, всичко наоколо ще се превърне в тъмна материя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
scott
преди 7 години
еврогейството и неговите ценности направиха така, че за третиа райх да се говори още 1000 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
И кое му е доброто на статията ? Че баламосва хората как германците , поради чувство за вина отворили границите ! Направо се разплаквам ...Абе верно много тревопасни четат Инвестора , ама айде слезте на земята и кажете поне защо Сорос организира кампанията по "бежанската" вълна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 7 години
и ти не си особенно бял като те видях на снимката от интервюто :) леко биеш на тъмно-костово :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
hagan
преди 7 години
браво Бойко добра статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още