IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Как американците искат да решат казуса Северна Корея

Мнозинството граждани на САЩ подкрепят санкциите за ограничаване на ядрената програма

18:58 | 09.08.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Държавният глава на Северна Корея Ким Чен-ун. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Държавният глава на Северна Корея Ким Чен-ун. Снимка: Ройтерс

Напрежението между Вашингтон и Пхенян се повиши рязко през тази седмица, след като американският президент Доналд Тръмп предупреди режима в Северна Корея, че всяка заплаха за САЩ ще бъде посрещната с „огън и ярост".

Северна Корея отговори, че „внимателно проучва" план да нанесе ракетен удар по американския тихоокеански остров Гуам, където се намира голяма база на ВВС на САЩ, разпределителен център за американските бомбардировачи.

Говорител на Корейската народна армия, цитиран от официалната информационна агенция на страната КЦТА, каза, че КНДР "е готова във всеки момент да нанесе последователен и мащабен удар" по този военен обект, след като съответно решение вземе държавният глава Ким Чен-ун. 

Когато става въпрос за решаване на ескалираща криза, мнозинството американци подкрепят санкциите за ограничаване на ядрената програма на Северна Корея. Чикагският съвет по глобалните въпроси установи, че 76% от американците искат страната им да наложи по-строги санкции срещу Пхенян, а 68% също така искат да се наложат санкции на китайски компании, които осъществяват бизнес със Северна Корея.

Предвид реалната заплаха от отмъщение и ескалация военните действия са далеч по-малко популярен вариант. 40% от американците ще подкрепят въздушните удари срещу ядрената инфраструктура на Северна Корея, а 28% ще подкрепят операция на наземни войски, унищожаващи производствените съоръжения.

Едно нещо е сигурно: американците не приемат ядрено въоръжена Северна Корея. 21% заявяват, че ще приемат възможността Пхенян да притежава ядрени оръжия в замяна на отказа от производството, докато само 11% приемат възможността Северна Корея да продължава да произвежда още оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 9
kirilstaikov
преди 6 години
Не им стиска на Американците .Евентуален удар може да унищожи Северна Корея ,но една ракета ако падне в Американски град ще повлече борсата надолу ,а да не говорим за съюзниците Япония и Южна Корея .Когато режимът вече пада и няма какво да губи ще използва ядрено оръжие .Последиците ще са доста големи включително и за Китай ,а те едва ли ще допуснат това .Ще има санкции, гръмки изказвания и това ще е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
comet
преди 6 години
Проблемът на Империята е не как "да реши" казуса Северна Корея (особенно след успеха им за решението на ООН за последните санкции), а как да го използва за да въвлече (и в идеалния случай да скара помежду им) Китай, Русия и другите набиращи мощ конкуренти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Що да го решават?Тоя казус им е толкова необходим и удобен.Илюстрира необходимостта и все по-нарастващата нужда от разходи в няколко сфери на военната индустрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
comet
преди 6 години
Империята има опит с подобни "предизвикателства" (и решения като случая с Пърл Харбър или събарянето на двете кули 9/11, например), та тука ли нема да измислят нещо в което севернокорейците да ЗАСЛУЖАТ гнева на Тръмп-А.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още