IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите трупат кеш като компенсация на икономическото отчаяние

Мениджърите на активи се опасяват, че политическият небосклон може да става все по-странен

10:33 | 14.08.16 г. 11
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Засега август е забележителен с новата поредица от странни пазарни сигнали. Миналата седмица Английската централна банка (АЦБ) намали лихвените проценти от 0,5% до рекордно ниските 0,25% и обеща да въведе програма за количествено облекчаване на стойност 70 млрд. паунда, припомня журналистът Джилиан Тет за Financial Times.

В резултат на това доходността по държавните облигации във Великобритания, Ирландия и Испания се срина до рекордно ниски нива: при 10-годишните държавни ценни книжа на Великобритания тя сега е на ниво от само 0,56%, а при краткосрочните дори е отрицателна.

По-изумителното е, че общият глобален обем на държавните и корпоративните облигации с отрицателна номинална доходност миналата седмица е нараснал до над 12,6 трлн. долара, сочат данни за Financial Times, събрани от групата за финансови услуги Tradeweb. Това възлиза на почти половината от целия западен държавен дълг. По исторически стандарти това е забележително – най-малкото, защото инвеститорите продължават да купуват тези книжа, макар че ще изгубят пари при изкупуване.

Ако искате допълнителен знак за това колко изкривена е системата, продължава Тет, погледнете друг показател, който обикновено не привлича много внимание, тъй като е по-труден за следене: отношението към парите на инвеститорите и ковчежниците.

През последните години често се приема, че една от причините за намаляването на лихвените проценти от централните банки е да принудят инвеститорите и компаниите да пренасочат средства от активи с ниска доходност – например облигации или пари в брой, в по-продуктивни инвестиции, които могат да създадат по-добра възвращаемост и растеж.

Но икономическата теория не се потвърждава. Преди няколко седмици, например, американската Асоциация на финансовите професионалисти (AFP) публикува проучване сред корпоративните ковчежници. То предполага, че те планират да увеличат, а не да намалят притежаваните от тях парични средства това лято. И наистина, те изглеждат по-ентусиазирани към кеш от всеки друг момент от 2011 г. насам.

Отделно проучване сред инвеститори на Bank of America Merrill Lynch потвърждава тези резултати. През юли най-големите мениджъри на активи в света казват, че държат 5,8% от активите си в кеш. Нивото нараства тази година и сега е достигнало най-високата си точка от ноември 2001 г. след терористичните атаки на 11 септември срещу Световния търговски център. Забележително е, че дори задминава притежаваните пари в брой при паниката след фалита на Lehman през 2008 г.

Каква е причината за това? Един от факторите е, че мениджърите на активи и инвеститорите са песимистично настроени към икономиката и към способността на централните банкери – а и всеки друг, да ускорят инфлацията. Асоциацията на финансовите професионалисти, например, казва, че американските корпоративни ковчежници се оплакват от „хладна местна икономика и продължителна мудност“ на глобалния растеж. Проучването на Merrill Lynch показва, че очакванията за растежа потъват.

Мрачното състояние на икономиката обаче не може да обясни всичко. Нито мениджърите на активи, нито ковчежниците предвиждат пълна рецесия, а още по-малко депресия, подобна на тази от 30-те години, която цените на облигациите може би предполагат. Напротив, през юли „само“ 17% от мениджърите на активи предвиждат някаква рецесия изобщо.

Затова по-вероятно обяснение е, че моделът отразява по-широкоразпространено и дълбоко чувство за несигурност. AFP посочва факта, че ковчежниците изпитват тревоги около Brexit и политическите катаклизми. Проучването на Merrill Lynch сочи, че мениджърите на активи се страхуват изключително много за „геополитическите рискове“ и протекционизма.

Инвеститорите са заблудени от действията на централните банки. Един от най-забележителните детайли в проучването на Merrill Lynch, например, е че наскоро се отчита скок в съотношението на участниците, които очакват, че „поне една централна банка“ ще въведе „хеликоптерни пари“ - раздаване на парични средства в отчаян опит да увеличи цените, през следващата година. Казано по друг начин, мениджърите на активи се страхуват, че политическият небосклон ще става все по-странен. А това е друга причина за страх.

Възможно е да има и лъч надежда в този модел. В крайна сметка както един от водещите американски хедж фондове каза за клиентите си тази седмица – колкото повече инвеститорите трупат средства в активи със суперниска доходност, толкова повече това създава потенциална купчина от неизразходвано парично „гориво“, което може един ден да предизвика възстановяване, ако толкова важната съставка на доверието се завърне.

В момента никой не знае какво може да запази пламъка на доверието и да накара инвеститорите да пренасочат средствата си от активи с ниска доходност към нещо по-продуктивно. Единственото ясно нещо за съжаление е, че искрата вероятно няма да дойде единствено от понижаването на лихвените проценти от централната банка. Или поне не в свят, който вече има облигации с отрицателна доходност за почти 13 трлн. долара – и в който действията на централните банки всеки ден изглеждат все по-малко успокоителни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
Историята е лош учител, а въпросните кратуняци-още по-лоши ученици. Иначе, войната е възможно да бъде избегната.А, да: Н постоянният растеж не е непременно необходимо и достатъчно условие за просперитет. Просто, живеем в модел, сътворен преди столетия от ... не дотам умни двуноги, който разчита на инфлацията. Пари, стоки, ценности, каквото се сетиш, губи от цената си. Изводът? Необходима е смяна на икономическия модел възможна, обаче, при едно доста по-съвършено човечество. А, дотогава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 7 години
"Инвеститорите трупат кеш като компенсация на икономическото отчаяние "- Аййй, милите те! Ами, ако "внезапно" им устроят рязка хиперинфлацийка, тогава? ...Сигурно, въпреки всичко, дори и тогава, ще налеят във всякакви дивотии, вместо да си проправят път там, където още няма. И ще обявят, че това било "визия".- Да бе. Да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
Internet
преди 7 години
Западът е в дълбока и неотвратима системна и структурна криза - и вече няма кой да плати чека за излизането от нея. Няма и локомотив - някаква нова технология, която да издърпа Запада отново напред и да му даде нов разцвет. А Русия, Китай, Индия и другите развиващи се страни нямат никакво намерение да плащат чека по операцията "Спасяване на Запада от самия него".Толкова по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
scott
преди 7 години
ама как така кеш бе?в други статеиес гърмите как сичко инвестирало у имоти....а и нема никъв смисъл да трупаш кеш и да чекаш хеликсоптерни пари.да не би така, да склонявате хората към губещи инвестициес?муахахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
comet
преди 7 години
След WW2, САЩ заробиха военно и икономически Япония и Западна Европа. Днес Империята произвежда работещи немислещи роботи и наема оскотели роби за саботажи. WW3 я разпалиха в последните 20 години (Кукловодите на Империята срещу външните за нея територии) чрез парите (в ръцете на същите 1%, или управляваните пак от тях държавни приходи от провинциите), основно с икономически и психологически похвати, както и разпалвайки локални военни пожари (далеч извън центъра на Империята).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
lozkhris
преди 7 години
Именно. Проблемът е,че се гони непрекъснат растеж на всяка цена,но за такъв са необходими нарастване на производителността,реално производство и инвестиции в образованието.Нищо от това не съществува в правилен формат в съвременната система.Производителността е замръзнала,даже спада.Реално производство няма,освен на оръжие. Образованието е непосилно скъпо.Завладяването на нови пазари и освояването на ресурси приключи с присъединяването на страните от СИВ. Остават военните конфликти и точно на това сме свидетели в момента.Системата има нужда от ресет и ако Историята е добър учител,то шиокомащабна война е неизбежна. Всъщност САЩ започнаха истинско възстановяване от кризата 1929 едва след края на WW2,когато започнаха да наливат инвестиции във възстановяването на Европа и Япония
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
comet
преди 7 години
И цените стават все по-високи, а пътниците овце. ... което ще е доста дълготрайна тенденция, ако към Империята бъдат присъединени и Русия, Китай, Иран, Индия, ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 3
lozkhris
преди 7 години
Проблемът е,всички очакват нещата да се решат само и единствено с монетарни средства,а ниските лихви са панацея.Мързелът,алчността и непукизмът доведоха световната икономика до там,че отдавна да не се толерират новаторството,трудът,реалното производство.Всички ламптят за огромни печалби СЕГА,за корпоративни цифри,сливания,оутсорс.Няма лошо да искаш да си конкурентен,но само с печатане на пари и МакДоналдс икономика не се прави.Америка,Европа и Япония са изпаднали в цайтнот,отказват да погледнат реалността в очите и продължават да упорстват,че ниските лихви и лесните пари ще решат всички проблеми,при това веднага.Светът е сбъркано сметало, в което Китай произвежда всичко с качество "***", а останалите се сливат,мегализират и унищожават конкуренцията. Пример-щатските авиокомпании.Там конкуренция вече няма,защото Делта,Америкън и Юнайтед са единствените - другото е нискобюджетно и не е важно.Няма ги Норуест,Континентъл,ЮСЕъруейсИ цените стават все по-високи,а пътниците - овце..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
нещата не са много розови вси4ко е на изкуствено дишане само доктор марио драги знае то4ната рецепта не е дале4е денят за хеликоптерните пари а после от земя вьздух вси4ко живо ще потьне под водата и тогава пак ще се появи супер марио не с хеликоптерите а с подводниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
нещата не са много розови вси4ко е на изкуствено дишане само доктор марио драги знае то4ната рецепта не е дале4е денят за хеликоптерните пари а после от земя вьздух вси4ко живо ще потьне под водата и тогава пак ще се появи супер марио не с хеликоптерите а с подводниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още