IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтокът и Западът на Германия – думата на статистиката

В икономическо отношение има много за наваксване, но по отношение на образованието например бившата ГДР води убедително

18:22 | 03.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В деня на германското единство политиците обичат да подчертават колко много са се изравнили условията в източните и западните провинции след обединението. Икономическият напредък в новите федерални провинции е значителен, твърдят те. Други посочват, че развитието е далеч от задоволителното. Хората от Изтока остават бедни, а може би заради това по-често са и ксенофобски настроени.

Какво е всъщност се е случило показват данните, публикувани от редица власти, като Федералната статистическа служба. От цифрите добре може да се разпознае в кои области все още има различия между Изтока и Запада.

В някои области петте обозначавани все още като „нови" федерални провинции вече изпревариха „старите". Средната продължителност на живота при раждане се е повишила от двете страни на бившата граница при жените до 83,1 години. Новородено момченце на Изток може да очаква средностатистически да доживее до 77,1 години. Веднага след обединението ставаше дума за само 70 години. На Запад продължителността на живота на мъжете е нараснала до 78,4 от около 73 години при обединението. 

Раждаемостта, която на Изток се понижи след обединението до по-малко от едно дете на жена, се увеличи там до 1,54 деца (2014 г.), а сега е дори малко по-висока, отколкото на Запад (1,47 деца). Също така и по-малко хора се привличат от Изток на Запад, отколкото след падането на стената. За Берлин, но също така и за някои от останалите провинции на Изток, миграцията към западните провинции през 2015 г. е положителна – което според федералното правителство подкрепя тезата, че икономически силните градове на Изток са привлекателни и за западногерманците.

Но в много други области границата е ясно видима.

Сериозни разлики има и в един много важен пункт – общата задоволеност от живота. Според изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие провинциите на Изток, както и Берлин, са класирани в средата по скала от 0 до 10. На запад стойностите са около 6-7.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още