IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се стигна до колапса на Венецуела

Монетизирането на бюджетните дефицити между 2007 г. и 2013 г. води до средна инфлация от 27,4%, пише Стоян Панчев за "Златен вестник"

13:10 | 30.04.17 г. 57
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След 18 години социалистическо управление пристрастено към държавните разходи, новините идващи от Венецуела носят по равна доза шок, куриоз и драма. Като започнем със станалия нарицателен дефицит на тоалетна хартия, празните магазини, липсите на основни лекарства и стигнем до тълпите венецуелци, опитващи да прекосят границата с Колумбия, за да си набавят стоки от първа необходимост, пише в свой анализ за "Златен вестник" икономистът Стоян Панчев.

В същото време дузини самолети Боинг 747 кацат на летище Каракас  с ценен товар. идващ от различни страни по целия свят. Не, правителството на ”боливарската република“ не внася хранителни и медицински запаси. Kарго авионите летят с новонапечатани банкноти от венецуелската валута – боливарa. Това не е поредната злостна шега на венецуелското правителство, просто е невъзможно да се разминем без нови банкноти с комбинацията от годишна инфлация на стойност 800% за 2016 г. и нежеланието тя да се признае чрез вдигане номинала на валутата. Нещо, което все пак се случи под натиска на реалността в началото на 2017-та (графика 1).

Всъщност ситуацията е толкова тежка, че властите се намират в затруднено положение да намерят долари, с които да платят напечатването на нови боливари. Както казват от известната финансова публикация Зирохедж: ”Венецуела с други думи е толкова фалирала, че е възможно да няма достатъчно пари, за да плати за собствените си пари“.  И докато социалистите по върховете се чудят какви скъпи методи за замазване на хиперинфлацията да измислят, кметът на район Чакао в Каракас разказва как от май минaлата година венецуелци ловят гълъби и кучета, защото 70% от нужните стоки липсват в магазините.

Как се стигна до тук?

Венецуела – страната с най-големи резерви на петрол, според данни на Каракас, достигащи почти 300 млрд. барела висококачествени въглеводороди – повече от Саудитска Арабия. Венецуела – за която през 2013 г. се пишеха оди в американската и британската преса, възхваляващи успеха на Чавизма и на новия южноамерикански социализъм. Венецуела – станала ”заплаха за глобалния капитализъм“, след като за десет години (между 2003-та и 2013-та) е удвоила своя БВП, намалила наполовина детската си смъртност, милиони се записали в университети и получили достъп до медицинска помощ.(графика 2)

Проблемът на Венецуела е класически за всяка планова и интервенционистична икономика, добре синтезиран от Маргарет Тачър – социализмът работи, докато не свършат парите на другите. Новите жилища от държавата, “безплатно“ образование и здравеопазване, коледни бонуси, субсидии за различни продукти, включително храна, специални облаги за върхушката – за всичко това трябва да се плаща. То може да се финансира, докато има чуждестранни компании за национализиране, докато има собственост за експроприация от социалистическата държава и най-вече, докато черното злато е източник на огромни приходи.

Проблемите обаче са видими дори преди най-големия спад в цената на петрола. Oще през 2014 г. бюджетът на Венецуела е вече с притеснителен 17% дефицит. Шокът става по-голям, когато цената на петрола на международните борси се сриват до 40 долара на барел през 2015 г., след като години наред са били в диапазона около $100 и задържат до днес цени от 50 долара на барел. Реакцията на венецуелските социалисти отново е същата, добре позната от стопанската история. Големите разходи, нужни за поддържане на властта не могат да се финансират повече с природни ресурси и насилствено отнемане на собственост и така остават последните два инструмента – печатане на пари и контрол на цените.

Монетизирането на бюджетните дефицити (т.е. покриването им с новонапечатани пари) между 2007 и 2013 г. води до средна инфлация от 27,4% – над пет пъти по-висока от средната за Южна Америка в този период. За да се спре бягството от бързо губещия стойност боливар са въведени рестрикции на достъпа до чуждестранна валута, като правителството налага няколко различни официални курса, а до преференциалните имат достъп само определени групи близки до властта. Разбира се, това вместо да спре изтичането на капитали го засилва, много венецуелци плащат огромни суми в боливари, за да придобият долари и да ги изнесат от страната. Развиват се черни пазари на валута, специални сайтове, следящи реалния курс спрямо долара, биткойн става спасение на много хора, защото не може да бъде лесно проследен от правителството.

Но това е далеч от всичко, което Чавез и неговият наследник Мадуро причиняват на съгражданите си. Експроприирани са хиляди частни бизнеси, въвеждат се тежки ценови ограничения, които се налагат чрез присъствието на войници в над 1400 супермаркета, арестувани са магазинери за “твърде високи цени“. Контролират се цените не само на стоки и услуги, но и на трудовите взаимоотношения – заплатите не могат да падат, както цените не могат да се качват. Очаквано резултатът е пълен стопански разпад, фалит на малкото останали предприятия, изчезване на всякакъв вид стоки, включително тези от първа необходимост и в крайната фаза – масов глад.

Като контрапункт на разрушенията, които причинява, Мадуро започва да изпреварва дори своя ментор Чавез в ултрапопулизма, с който цели да затвори очите на венецуелците. Създава специално “Министерство на щастието“, продължава раздаването на жилища на церемонии, в които клетите новодомци трябва да се заклеват във вярност към режима и партията, за да получат заветния ключ. Заради настъпващи важни кметски избори преместват Коледа по-рано, за да се “увеличи щастието на народа“, което да доведе до по-добри резултати за социалистите.

Това се гарнира с репресии срещу опозицията, разгонване на протести, специални моторизирани отряди на смъртта, които се разправят с най-опасните противници на режима. Разбира се, Мадуро и останалите венецуелски социалисти имат обяснение и присъда за “истинските виновници“, причинили кризата в южноамериканската страна. Това са международните и местните капиталисти, това са американските империалисти с тяхното антиприродно използване на фракинг, това е “паразитната буржоазия“. Всички те са в заговор, за да унищожат социалистическия рай на боливарската република.

Сценарият е познат от десетки други истории на пристрастени към харченето държави и следващите ги като махмурлук хиперинфлации. За известно време правителството поддържа харчене, което му дава популярност сред бъдещите жертви, понякога финансирано от природен ресурс, понякога – не. В един момент бюджетът не може повече да се издържа по обичайните пътища за изземване на собственост (данъци и дълг), на помощ идва печатането на пари. Резултиращата от това хиперинфлация се “лекува“ с ценови контроли. Неуспелите да минат на черния пазар предприемачи спират да работят, появяват се дефицити и страдание… докато режимът не бъде спрян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

51
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 6 години
за комунизЪма или добро или нищо - нали тъй се говори за покойниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
с малцинства не разговарям обърни се към Америка за Буллгаристания относно мисловните ти дейности и довиждане затвори втарата от външната страна, айде .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 5 rate down comment 4
roli5
преди 6 години
Нужно е да се научиш повечко да мислиш и да анализираш правилно това,което се случва........ама пипе трябва,детенцето ми.......затуй съм снизходителен към теб,не се сърди.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
*** млъкни да не те почна от тука до маййка ти въобще никой не ти е искал мнението по какъвто и да било въпрос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 5
roli5
преди 6 години
Бели мишки имаш в главата,Михалчо мамин........болничък си....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
затова ти говоря после родата на робовладелците няма да могат да те изместят по естествени причини защото няма да идват пари даром. Преди беше същата работа ако не беше СССРа да ни дава по партийна линия пак бяхме отекли. Е сега е вече трябва да дойде време да не ни дава никой нищо и то статуквото ше си се свари в собствен сос по естествен път няма да има нужда и от буржоазна революция .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 2
Jay Gould
преди 6 години
За Еврофондовете първо ще завият медиите, защото и те са на копанка там, но някъде бях мярнал информация, че 90% от всички инвестиции в страната са основно от такива. Което значи, че ако англичаните дръпнат шалтера, а те ще го дръпнат защото няма с какво да ги изнудват при преговорите, докато точно обратното те имат няколко коза, фондовете ще намалеят значително, защото това е все едно почти една Германия да отреже парите. И ще стане една мътна..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
за тях и всяко пето братчедче с потекло може да те избута или да се опитат да го наместят на място което сам си изръчкал със зъби и лакти.---------------------------------------------------------------------------и ок както се вижда колко време може да продължи това нещо ? Чакай само да спрат еврофондовете и ше има челен удар в България защото брачедите и родата са некадърници и всичко им е идвало отгоре на държавната софра благодарение на хранилката от ЕС, а тя като спре ше се изнижат всички остатъци от нормални хора и филма свършва, до там с българската буржоазия .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
че ако не си от ''техните'' не искат дори да ти дават шанс. Гледат те отвисоко и не искат да ти плащат, дори да им трябваш и ако не си отваряш очите или ако им повярваш на честна дума, ще си висиш без пари.---------------------------------------------------------------------------------е тва е педдалщина да няма спор то затова няма напердък защото "техните" не винаги са качествени в такава конкурентна среда как се види последните 30г. но това не е комунизъм тва си е модерна форма на феодализъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
да ве разбирам те как е било при нас нали и аз съм го живял в България същото, имаше и плюсове и минуси тва няма спор, но минусите преди бяха по малко от сега като сравниш и съпоставиш нещата. Ние никога не разбираме системата както тряя и вечно сме някъде в страни щото сме примитивни и сакън някой да не грабне една яхта повече от другия, а това в Япония го няма например, там също са си *** имат 28млн. членове на профсъюзи ама японската глава мисли по друг начин от наща ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още