IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво наистина иска Путин от Доналд Тръмп

Твърдението, че идват опасни времена може би е твърде сдържано, пише редакторът на Financial Times Филип Стивънс

20:33 | 16.01.17 г. 45
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Сближиш ли се с Кремъл, не трябва да се изненадваш, ако се изгориш. Няма нужда да вярвате на ярките, непотвърдени разкази за руските усилия за обработване и компрометиране на Доналд Тръмп, за да видите опасността от увлечението на новоизбрания президент с Владимир Путин, пише редакторът на Financial Times Филип Стивънс.

Тръмп е богат строителен предприемач. Руският президент е бивш ръководител на руската безкомпромисна Федерална служба за сигурност (ФСБ). А това не е равностойно състезание.

Путин отбеляза една съществена победа още преди Тръмп да достигне Белия дом. Следващия път, когато американските разузнавателни агенции предупредят за заплаха за сигурността – друга руска намеса в Украйна, например, или подривна дейност срещу правителства в Източна Европа – Кремъл може да нанесе ответен удар.

Ако седящият в Овалния кабинет няма вяра в ЦРУ, Агенцията за национална сигурност (АНС) или във ФБР, защо някой друг трябва да им вярва? Тръмп наруши всички правила на политиката, за да спечели Белия дом, но президентът да води война с онези, които трябва да поддържат сигурността на Америка?

Разузнавателните агенции невинаги са прави. ЦРУ ще плаща цената за погрешните си оценки за оръжейните програми на Саддам Хюсейн още много години. Но агентите рядко се чувстват по-сигурни отколкото, когато обявиха, че Кремъл е хакнал компютрите на партията на демократите по време на предизборната президентска кампания.

Водещите републиканци в Конгреса решиха да повярват на всяка дума на агенциите, пише Стивънс. Рекс Тилърсън, номинацията на Тръмп за държавен секретар, каза, че е „справедливо допускането“, че такива кибератаки са можели да се случат само с разрешението на Путин.

Тръмп предпочете да убие вестителя: изтичането на обвинения, че Москва е събрала лични компромати срещу Тръмп, бе доказателство за преследването на вещици срещу него от самите американски агенции. Когато Тръмп задава реторичния въпрос дали живее в Нацистка Германия, определението, което му идва на човек за него е „откачен“.

Никой, който е гледал несвързаната, хаотична пресконференция на новоизбрания президент в сряда, не може да твърди, че знае как ще се развие оттук нататък рестартирането на отношенията между САЩ и Русия. Тръмп все още настоява, че иска да се разбира с Путин.

Но след това добавя, че може и да се скарат. Да, Кремъл вероятно е виновен за хакването срещу демократите, но изтеклата информация от американските разузнавателни агенции бе наистина срамна. Добри отношения с Москва ще помогнат в борбата срещу ИДИЛ. Но не, той няма да премахне последните санкциите на президента Барак Обама срещу Русия.

Би имало малко причини за критика, ако Тръмп демонстрира някакво уважение към Путин, за да намали напрежението. Путин е жаден за признание и място сред лидерите в глобалните дела. Подобно на Тръмп той е свръхчувствителен на критики. Ако едно потупване по рамото от Тръмп успее да успокои наранената гордост на Путин, всичко ще завърши добре, допълва авторът.

Светът е по-сигурно място, когато САЩ и Русия намерят начин да преодоляват различията си. Те донякъде постигнаха това дори при пика на Студената война. Нито една от страните не печели от възобновеното военно струпване в Източна Европа и Прибалтика. Има твърде много ядрени глави. Рисковете за случайна конфронтация не са незначителни.

Опасността нараства, когато ангажираността стане синоним на подчинението, когато необходимото сдържане погрешно се възприема за провокация и когато „разговорите“ с Москва се превърнат във вид геополитически реализъм, според който винаги Западът трябва да се отдръпне.

Колкото и неясни да са желанията на Тръмп от това, което иска от Кремъл, целите на Путин са кристално ясни, пише Стивънс. Те започват с примирението на Запада по отношение на руския реваншизъм в Украйна и на безжалостните бомбардировки над цивилни в подкрепа на режима на Башар Асад в Сирия. После продължават с вдигането на икономическите санкции срещу Москва и приключват с евентуалното отпадане на ангажимента на САЩ в Европа и с установяването на руска сфера на влияние на териториите от бившия Съветски съюз.

Когато представителите на Кремъл говорят за новата система на сигурност в Европа, това, което имат предвид е краят на американското присъствие, допълва Стивънс. Студената война приключи, а това означава, че американците трябва да се приберат у дома. През тази призма Грузия, Беларус и Молдова и Централна Азия, както и Украйна „принадлежат“ на Москва. От своя страна НАТО е надживяло целта си и определено няма място в бившите държави от Варшавския договор.

Ако тези амбиции звучат нереални, общественото презрение на Тръмп към НАТО и темпераментното му нежелание да подкрепи съюзниците си, отварят пролука за Путин. Тръмп е по-малко заинтересуван от запазването на Pax Americana отколкото от сключването на „сделки“ с други велики сили. Европейците могат да платят за собствената си сигурност.

Светът на Путин е свят на Тръмп – свят, в който тесните национални интереси се заменят от международните правила и норми, а по-слабите страни се предават на волята на силните. Балансът на силата, наричаха го преди европейците.

Не всичко обаче е толкова еднозначно. Скандалът около хакването предизвиква съмнения за мотивите и оценката му. А ако изслушването на Тилърсън в Сената бе доказателство за нещо, то е, че собствената партия на Тръмп има доста различна позиция по отношение на Путин.

Но Кремъл няма да се задоволи с ранния си успех. А и кой знае какво ще направи Тръмп, когато наистина заеме мястото си в Белия дом? Твърдението, че идват опасни времена може би е твърде сдържано, завършва Стивънс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 3 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
"Когато се правят реформи, без да се мисли за губещите, това води до Тръмп и до Брекзит", твърди той.Прочети още на: http://***.dnes.bg/redakcia/2017/02/07/ikonomika-za-luzyrite-kak-gubeshtite-dovedoha-trymp.331173
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 4
QUANTUM
преди 7 години
Според мен Тръмп ще бъде силен президент за САЩ, както Рейгън. Ще видим. Той си има план и Путин си има план. Когато в преговори са ясни позициите се постигат успехи. Това казва и Тръмп много пъти, че не знае дали ще бъде приятел с Путин, но може да го използва за постигане на своите цели - борба с ИДИЛ, стабилност в Европа, разоражаване и т.н. Може да го изкара даже и от Крим. Ще видим. Тръмп знае как да преговаря, а политиката е игра на преговорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 14 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
След като си нямаш понятие не се изказвай, защото ставаш смешен. Кланетата между руснаци, украинци, поляци и литовци(сега ги наричат белоруси) са взаимни и непрестанни през вековете. Никои обаче не отрича че продуцент, сценарист и режисьор на тази касапница е Московския улус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 7
dr.5rov
преди 7 години
Преди доста време, може би преди 10-ина години бях за пръв път в Киев. Веднага ми направи впечатление статуята на жената с меч над главата, хванат с две ръце. Тя според мен символизираше бранещата се майка Родина. Много силна и въздейсваща фигура, но не това ми направи вечтление, а това че беше обърната на изток. Попитах колегите украинци защо е обърната на изток а те само се засмяха.Тогава си го помислих за пръв път - тук тече много яко промиване на мозъците.Не е станало за един ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 9
Sakamano
преди 7 години
Това което искаше Путин вече го получи. Слаб президент на САЩ, който да разединява американците и техните съюзници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 5
TomaNeverni
преди 7 години
Стоенчо чел, ама недочел. Дори и в укито има достатъчно информация УПА ,Бандера и др. слуги на нацистите. Тези "партизани" са убили повече поляци ( до 200к и белоруси ( тук сметките варират от 100к до 1000к) отколкото съветски войници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 7 години
Не си чел(а и не си длъжен) достатъчно история. Украинците са имали самостоятелна държава за 20 години през 17-ти век когато, след като се отделят от жечпосполита. След това Русия ги присъединява към империята си. Оттогава до днес борбата на украинския народ за независимост не е преставала. Даже по времето на Сталин след ВСВ е имало партизани, които са воювали със съветската армия. Така че да се пише, че някой се събужда и решава да подмени самосъзнанието на когото и да било е несериозно. Русия бе успяла да направи това с част от украинците и белорусите, но за векове и с много насилие и кръв. И помисли заслужава ли тази страна да има "сфера на влияние? Хамериканците имат тежест по целия свят, но те са технологична, финансова и икономическа империя, а не териториална.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Само да добавя. Със Сирия и Иран е същото. Руснаците ще се борят със зъби и нокти тези две държави да останат в техния кръг на влияние, така че ще е доста напечено следващите 5-10 години.Изглежда че кръговете около Тръмп осъзнават това и се говори все повече да признаят неофициално Крим като част от Русия, Сирия ще я оставят засега намира, а с Иран ще гледат да се разберат за ядрените оръжия, като Русия ще съдейства най-вероятно за ограничаването им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 23 rate down comment 7
dr.5rov
преди 7 години
Бързам да напиша коментарче преди птицата да е зачуруликала.След като редакторът на Financial Times Филип Стивънс пише такива неща, то или той съзнателно се опитва да внуши изкривено тълкувание за нещата, които стават по света или самият той е с изкривено разбиране за тези неща. Ще го повторя за n-ти път. Всичко започна с предварително отлично подготвената и брутално проведена операция по отнемането на Украйна от сферата на Русия. Брилянтна психо операция при която съзнанието на украинците беше подменено. Не знам дали те някой ден ще се осъзнаят.Украйна по думите на някои руснаци е "изгубена". Това за тях е като ритник в слабините.Русия в дългосрочен план е нежизнсподобна без Украйна. Стратезите по света го знаят и знаят, че руснаците няма да се спрат пред нищо. Русия била агресивна. Ами когото и да било, ако го изритат по този начин ще бъде агресивен. Другото е да клекне и да започне да скимти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 11
Птица
преди 7 години
Лягай, друго не ти остава , и не си нормален, това не го забравяй !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още