IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои факти ще влияят на пазарите днес?

И в петък цените на петрола продължават да растат, a бивш дилър в Deutsche Bank се призна за виновен за Libor скандала

09:36 | 09.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Чрез специализираното издание Finanzen.net отново обобщаваме накратко фактите, които ще оказват вероятно най-сериозно влияние на пазарите днес:

1. Борсите в Азия със силни печалби

В последния ден от седмицата търговията на борсите в Азия е на зелена територия, като с ръстове се хвалят както  Shanghai Composite в Шанхай, така и индексите в Хонконг и Япония.

2. Лагард готова за втори мандат?

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард за първи път се изказа открито за втори мандат начело на фонда. „Това може да е последната ми годишна среща, но съм открита за възможността това да не е така“, заяви Лагард в перуанската столица Лима.

3. Юнкер: Меркел заслужава повече Нобелова награда от Обама 

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че федералният канцлер на Германия Ангела Меркел би била заслужен носител на Нобелова награда за мир. „Тя заслужава такава нарада повече от американския президент Барак Обама“, каза той по време на организирана от Passauer Neuer Presse конференция.

4. Цените на петрола отново скачат

И в петък цените на петрола продължават да растат. В сутрешните часове един барел (159 литра) от сорта „Брент“ с доставка през ноември струва 53,86 долара – с 81 цента над цената от четвъртък. Цената за американския лек суров петрол WTI скочи с 94 цента до 50,37 долара.

5. Gartner: Сривът на пазара на PC продължава

Сривът на пазара на персонални компютри продължава. Според компанията за пазарни анализи Gartner през третото тримесечие са продадени 73,7 млн. устройства – със 7,7 на сто по-малко на годишна база. Данните на International Data Corporation (IDC) са за по-сериозен спад от 10,8 на сто до 71 млн. броя. Gartner споменава, че скъпият долар се отразява негативно на продажбите, защото оскъпява технологичните продукти. 

6. Бивш дилър в Deutsche Bank се призна за виновен за Libor скандала

Бивш старши дилър в Deutsche Bank се призна за виновен в четвъртък за участие в престъпна група за манипулация на междубанковия лихвен процент Libor. 43-годишният британец е признал, че е правил уговорки с други дилъри, чрез които е осигурявал свое предимство при търговията, става ясно от документите по внесено в съд в Манхатън дело.

7. Еврозоната иска да намали дълговите разходи за Гърция

Според ръководителя на Еврогрупата Йерун Диселблум Еврогрупата (министрите на финансите на еврозоната) са се разбрали за намаляване на дълговото бреме за Гърция. За подобряване на устойчивостта на дълга то трябва да се ограничи до 15 на сто от брутния вътрешен продукт, каза в четвъртък Диселблум.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още