IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майките имат думата

Има ли право държавата с помощта на законови санкции да налага на всички граждани моралните представи на една религиозна общност

16:45 | 07.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Едва ли има жена, която изпитва приятни чувства при аборт. Напротив. Често това е лична драма: едно решение, при което буквално става дума за живот или смърт.

Да задълбочиш тази драма с допълнително наказание от пет години затвор - това е направо нечовешко. Толкова нечовешко, че в крайна сметка дори консервативните епископи в Полша решиха, че е прекалено. Твърди се, че именно с тяхна подкрепа беше спрян строгият законопроект, подготвен от крайно консервативните защитници на неродените деца. Засега. 

Защото ръководството на управляващата национално-консервативна партия "Право и справедливост" вече оповести, че ще внесе свой законопроект. В основата му е залегнала забраната на аборти при зародиши с увреждания. Нещо, което досега бе позволено. При 95% от легалните аборти в Полша, които са по около 1000 годишно, става дума за увреден зародиш. В бъдещия законопроект ще останат само две изключения, които са валидни и досега: абортът ще се допуска след изнасилване и когато е застрашен животът на майката, пише в свой коментар за Deutsche Welle Бартош Дудек.

Все още не е ясно кога правителственият законопроект ще влезе в Сейма. Известно е обаче, че същинският властник в Полша - лидерът на управляващата партия Ярослав Качински, не е сред най-горещите защитниците на тоталната забрана на абортите. Нещо повече: като опитен стратег той добре разбира, че с подобна тема не може да спечели кой знае каква подкрепа, а само ще поляризира мненията, особено сред жените.

Има ли право държавата да се меси в това?

За да успокои духовете, министър-председателката Беата Шидло току-що оповести нови, "меки" мерки. Така например майките на деца с увреждания скоро ще могат да разчитат на особено щедри държавни помощи. Това е смислена идея, която навярно има повече шансове за успех, отколкото заплахата с драконовски наказания. Защото е ясно едно: санкциите и забраните няма да решат проблема. Не е тайна, че всяка година десетки хиляди полякини извършват нелегални аборти. По-заможните си избират клиники в Германия, Холандия или Словакия, а по-бедните са принудени да абортират в страната в условия, които са твърде съмнителни от медицинска гледна точка. Какъв е точният брой на тези жени и какви са здравословните последици от въпросните аборти – това никой не знае.

Полското общество е изправено и пред друг важен въпрос: има ли право държавата с помощта на законови санкции да налага на всички граждани моралните представи на една религиозна общност? Защото малката протестантска общност в Полша например се застъпва за свободния избор на жените и против забраната на аборта. Та нали в крайна сметка тъкмо майките носят главната отговорност за новия живот. Държавата би трябвало да им помага, а не да ги наказва – това е много по-ефикасно. А и по-хуманно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
MZ/X
преди 7 години
Поляците са по зле и от талибаните :( Правото на аборт е правото жената сама да разполага с тялото си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
LuckyYou
преди 7 години
Мама Цеца ще ни "оправи" ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още