IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разумният трети

Звездата на Fox News Крис Уолъс ще модерира финалния телевизионен дуел между Клинтън и Тръмп, които вече познават неудобните му въпроси

21:56 | 19.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Крис Уолъс - звездата на&nbsp;Fox News. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Крис Уолъс - звездата на Fox News. Снимка: Ройтерс

Когато през март 1987 г. тогавашният президент на САЩ Роналд Рейгън трябваше да признае публично в рамките на т. нар. „Ирангейт“, че  САЩ са изпращали средства от оръжейни сделки с Иран на южноамерикански бунтовници, за да съборят те тяхното правителство,  журналистът Крис Уолъс е този, който бе най-настъпателен. Той принуди Рейгън с прости въпроси да признание, че Израел е бил замесен в иначе забранените от Сената на САЩ сделки. Много американци и до днес обвиняват Рейгън за тази афера, която в същото време обрисува нов образ на Уолъс: спокоен и ориентиран към фактите.

Именно Крис Уолъс ще ръководи тази нощ финалния дебат между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп, пише германският бизнес всекидневник Handelsblatt в свой анализ. Така той става първият водещ на Fox News, който ще има толкова значима роля в битката за Белия дом. 

Своята кариера журналистът започва през 70-те години в NBC. След 14-годишна вярност последват ABC, CBS и от 2003 г. -  Fox News. Там всяка неделя сутрин в единственото политическо предаване на канала той се занимава с хората, които са попадали в заглавията на вестниците през изминалата седмица: адмирала от ВМС Майк Мълън или колумниста на Post  Кирстен Пауърс. Зрителите и гостите са единодушни, че Уолъс има трезвен стил. Със своите отчасти прости въпроси, изискващи отговор с „да“ или „не“ неговият интервюиращ стил често напомня на провеждането на съдебни дела. 

Близостта на Уолъс то Fox News може да се интерпретира от мнозина като предимство за Тръмп. В края на краищата каналът плаща сметките на модератор, когото Тръмп преди няколко месеца назначи за свой съветник по външната политика. Но сега Уолъс може да бъде опасен за милиардера, защото 69-годишният журналист не е републиканец въпреки консервативния си работодател. В края на краищата той живее в щата Вашингтон, където от памтивека управляват демократите. „Ако искате да имате глас във важните решения, трябва да участвате в първичните избори на демократите“, оправдава се Уолъс.

По време на първичните избори Уолъс вече взе Тръмп под радара си. Той разкритикува остро данъчните му планове с помощта на голите факти и цифри. Статистика срещу популизъм. „Мисля, че медиите се отнасят твърде приятелски към Тръмп", заяви тогава Уолъс. „Искам да кажа, че му позволяват да играе по съвсем различни правила". По-късно Уолъс просто обобщи: „Тръмп е просто Тръмп - кампанията му се цели много повече в личностите, отколкото в проблемите".

Но и Клинтън се опари от простия начин на разпит и трезвеното представяне на водещия. Малко след официалната ѝ кандидатура през юли той я разпита за все още горещата тогава афера с имейлите ѝ и мисията ѝ в Бенгази, за която Клинтън е отговоряла като външен министър по това време. Родители на двама загинали при атаката срещу американското консулство в либийския град Бенгази завеждоха дело срещу бившия държавен секретар Клинтън. Пред упоритостта на Уолъс в ефира иначе приличащата на професионален покерджия Клинтън започна да пребледнява.

Какво очаква самият журналист от дебата? Той смята, че може по-лесно да се справи с Клинтън и Тръмп, отколкото навремето с Рейгън. А ако излъжат? Тогава Уолъс няма да ги контрира директно, защото това би развалило напълно формата на дебат между двама кандидати. „Не смятам, че работата ми е да бъда служител на службата по истинността“... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
fri
преди 7 години
днес всеки гледа какво ще се случи там на 8 ноември
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още