IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще поеме ли Молдова по следите на „кражбата на века“

Над 1 млрд. долара са изчезнали през 2014 г. от три големи банки на страната

15:11 | 29.12.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Палатков лагер в Кишинев<em>. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Палатков лагер в Кишинев. Снимка: архив Ройтерс

Това бе най-големият корупционен скандал в историята на Молдова. Над 1 млрд. долара (около 900 млн. евро) са изчезнали по време на „Кражбата на века“ от три големи банки в малката бивша съветска република. Разследванията показват, че част от парите може да са изтекли през Латвия. Банковата система на балтийския член на ЕС и еврозоната не за първи път попада под подозрение, че канализира финанси от мистериозни източници, пише DPA.

Всичко започва малко преди парламентарните избори в Молдова края на ноември 2014 г.  С помощта на непрозрачен модел за кредити и участие в рамките на няколко дни са изчезнали стотици милиони долари от финансовата система на малката страна с 3,5 млн. жители. Чрез международни банки и сметки на офшорни компании с помощта и на съмнителни кредитни операции те са напуснали страната, както става ясно от разследването на Националната банка в Кишинев.

След като трите участващи банки, включително държавна институция, са поставени под надзора на властите, на бял свят се появяват допълнителни липси: чрез корупционния скандал са изчезнали общо над милиард долара, което се равнява на около една шеста от БВП на аграрната Молдова, която е сред най-бедните страни в Европа.

Как за толкова кратък период от време може да се загубят следите на толкова много пари, илюстрира доклад на международната одиторска фирма Kroll. Според него финансовите средства са били прехвърлени след промяна на собствеността чрез „сложна мрежа от сделки". За целта са ползвани предимно регистрирани като британски командитни дружества  фирми с латвийски банкови сметки, става ясно от иначе поверителния доклад. Части от него бяха разгласени от председателя на молдовския парламент Андриан Канду.

Латвийските финансова и борсови комисии първоначално не са предприели много неща. Също така по време на среща на външните министри на двете страни темата не се е обсъждала. Латвия и по-рано успяваше да привлече инвеститори, особено от Русия и други бивши съветски републики. Още по съветско време Рига бе считана за важен финансов център. И до днес руският език се говори от мнозина, а манталитетът на клиентите от Изтока е добре познат. Повече от половината от всички депозити в латвийските банки са от чужбина. От тази сума около 80% са от нестабилните постсъветски държави. Често се твърди, че големи суми са от тъмни източници.

Медиите многократно разкриват как банките в наброяващата два милиона жители балтийска Република Латвия са считани за сигурно убежище и транзитна точка за чуждестранните депозити. До този момент латвийският банков надзор неглижира разкритията в медиите.

Редовно се неглижират и критиките на международните организации, които предупреждават за опасности за стабилността на финансовата система от прекомерното използване на чуждестранни депозити или критикуват като недостатъчна немощната борба срещу прането на пари.

Досега властта в Молдова – коалиция с гръмкото име „Алианс за европейска интеграция“, не предприема сериозни усилия да разкрие престъплението. Нищо чудно, според Spiegel политическият елит и държавният апарат на страната са считани за сериозно корумпирани.

Бившият реформатор Йон Щурца, който през 1999 г. за кратко бе премиер на страната, описа развитието в своята родина в постинг във  Facebook така: „Луксозният живот на политическите лидери се базира на корупция, кражби и измами. Всички партии се финансират чрез корупция и дори чрез организирана престъпна дейност. Всички министри, депутати и служители са длъжници на политическите си кръстници“.

От месеци срещу тези процеси и за разкриване на милиардната кражба в Молдова протестират  разгневени граждани, водени от гражданския съюз „Граждански форум за достойнство и истина". Под натиска на най-голямата вълна от протести след обявяване на независимостта на страната през август 1991 г. в края на миналата седмица най-накрая бе арестуван и бившият премиер Влад Филат, който бе на власт в периода 2009-2013 г. и е един от най-богатите молдовци. За него се твърди, че е участвал в „обира на века", както и че е приел подкупи за 60 милиона евро.

Въпреки това обаче редица молдовски медии считат, че арестът на Филат е „сделка между олигарси под прикритието на борбата с корупцията". Защото бившият министър-председател е току-що арестуван поради доброволно свидетелстване на мъж, който според доклада на международната одиторска фирма Kroll от по-рано тази година е разкрит като един от организаторите на милиардната кражба – Илан Шор, добре познат чрез съмнителните си сделки бизнесмен с израелско-молдовски корени. В замяна на доброволните си показания Шор е получил оневиняване.

В действителност много факти говорят за участието на Филат в измамната схема. Но за негов задкулисен ръководител се счита  бивш партиен приятел и сегашен враг – милиардерът и олигарх Влад Плахотниуц, по прякор „кукловода“, за когото се твърди, че контролира голяма част от молдовския държавен и съдебен апарат.

Плахотниуц е ръководил в сянка ареста на Филат, за да отклони вниманието от себе си и да провокира правителствена криза, считат наблюдатели. Това би било продължението на една трайна политическа криза – през тази година страната вече има три правителства, a изборите през 2014 г. преминаха под съмнения на фалшификации и големи нередности. А съдебна реформа на практика няма. 

Но през декември Комисията за финансовия и капиталов пазар наложи рекордна глоба от два милиона евро срещу латвийското дъщерно дружество на украинската Privatbank. Комисията изиска и смяна на директорите, на които са наложени глоби.

Виновниците в Рига са разкрити от доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), който може да застраши дори преговорите за планираното присъединяване на Латвия към организацията. В него се говори за „сериозни съмнения“, че „значителните рискове за изпиране на пари от страна на чуждестранни клиенти на латвийските банки не се вземат на сериозно".

Някои подозират, че има и друга причина за разследванията. Фактът, че сега властите увеличат своите усилия за изясняване на участието на страната в скандала в Молдова, би могъл да е свързан с неотдавнашната промяна на ръководството на американското посолство в Рига. Топ дипломатите на САЩ в Латвия и Молдова поддържат близък контакт - те са съпрузи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
george353
преди 8 години
Хайде, налазиха ни параноиците. За всички пътници на биполярния влак горещо препоръчвам The Big Short. Има го в аренабг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
Колкото България ще разкрие тайните на КТБ , а там парите бяха повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Jay Gould
преди 8 години
Грешката е моя... сега видях, че второто изречение е за Латвия ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Jay Gould
преди 8 години
Аааааааааа и Молдова се намира северно от Румъния, а не на Балтика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Jay Gould
преди 8 години
Молдова НЕ членува нито в ЕС нито още по-малко в Еврозоната... Тя е извън ЕС и местната валута се нарича молдовска лея.... ''Банковата система на балтийския член на ЕС и еврозоната'' .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 10
bgMan
преди 8 години
Това тук е поредната новина, която оборва всички твърдения на платените руски ***.ове и русофили дето все така неуморно продължават да твърдят, че под крилото на "руския брат" било по-добре. Га.до.ве.те от КГБ/ФСБ/ГРУ не са в нищо по-добри или по-социални от останалите г.ад.ове. Мръс.ниците са си мръ.сници, независимо рожби на коя система са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Естествено! Когато и масата от хората не еволюира ще бъде цакана многократно с един и същ тертип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Много познат почерк.Навсякъде където на власт, (макар и в задкулисие), имат генерали от бившето КГБ се случва това - все се намира някой, който да обере спестяванията и постоянно да си присвоява обществените средства на хората. Конкретните изпълнители се сменят но схемата и принципът си остава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още