IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тъмни облаци над Белия дом посрещат Тръмп след края на ваканцията му

С всеки изминал ден се създава все по-голямо усещане за хаос и импровизация в изпълнителната власт на най-голямата световна сила

20:01 | 21.08.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доналд Тръмп се завръща днес в пребоядисания Бял дом след две седмици на хаотична ваканция. Моментът обаче е труден.

Тъмни облаци са надвиснали над неотдавна започналото президентство на 71-годишния магнат на недвижими имоти, който бие по непопулярност всичките си предшественици. Тръмп съвсем не е намерил обединяващ тон и с всеки изминал ден създава все по-голямо усещане за хаос и импровизация в изпълнителната власт на най-голямата световна сила, пише БТА, позовавайки се на анализ на Жером Картилие от AFP. 

От всички кризи, които сам предизвика в последните седем месеца, най-унищожителна безспорно бе тази, която породиха думите му по повод расистките насилия в Шарлотсвил. Той шокира, като заяви с лека ръка на пресконференция пред позлатените асансьори на "Тръмп тауър", че "и двете страни" (белите супремасисти и контрадемонстрантите) имат вина за станалото.

Бившият кандидат за президент на Демократическата партия Ал Гор го посъветва да "подаде оставка", а бившият републикански кандидат за Белия дом Мит Ромни - "да се извини".

Част от света на бизнеса вече открито демонстрира раздразнение. В лагера на републиканците критиките бяха дълго време "неофициални", но сега звучат все по-силно и настойчиво. С идеята, че такава непредвидимост на кормилото на държавата няма как да изтрае четири години.

Едно ужасно и рязко изречение, изречено от сенатора републиканец Боб Коркър, който не може да бъде смятан за един от най-отявлените противници на Тръмп, обобщава масовото усещане на членовете на Голямата стара партия: "Президентът досега не е показал, че е достатъчно стабилен и компетентен, за да успее". 

Ясна е обаче целта, която президентът си е поставил за след ваканцията. Той все още се опитва да постигне първия си законодателен успех и затова иска да завърши през есента голямата данъчна реформа, обещана по време на предизборната кампания.

Въпреки че водещите фигури на Републиканската партия в Конгреса също държат на нея, нападките на стопанина на Белия дом срещу тях може да усложнят дебатите. Всички обаче се страхуват от конфликти с наближаването на междинните избори.

Според политолога от Вирджинския университет Лари Сабато, републиканските лидери в Камарата на представителите и Сената Пол Райън и Мич Макконъл "знаят какво може да се очаква от Тръмп и не хранят много топли чувства към него".

Но поне до ноември 2018 г. "нямат друг избор, освен да работят с Тръмп, който също го знае и обича да си играе с тях на котка и мишка", обясни Сабато за AFP.

Парадокс: уволняването в петък на Стив Банън, "стратегическия съветник" на президентството, можеше да бъде силен момент, признак за прегрупиране. Само че моментът бе ужасен: това стана няколко дни след двусмисленото изказване на президента за крайната десница.

Напускането на Банън несъмнено хвърля светлина върху съотношението на силите в Белия дом, където пенсионираният генерал от морската пехота Джон Кели вече е силният на деня. Но поставя с нова острота болезнения въпрос каква е истинската доктрина на Доналд Тръмп? Какви са водещите му идеи?

Каква следа ще остави в умовете и политиките Стив Банън, главният автор на мрачната и агресивна реч, която Тръмп произнесе при полагането на клетва: "От сега нататък на първо място ще е Америка и само Америка!"?

Четиридесет и петият президент в американската история ще има възможност да зададе тона на завръщането си на митинг във вторник във Финикс, Аризона, който изглежда ще се състои в напрегната обстановка.
Кметът демократ на града Грег Стантън протестира срещу тази политическа проява, организирана няколко дни след драмата в Шарлотсвил, и предупреди, че има опасност митингът "да разпали емоциите и да раздели още повече страната".

Местни политици се страхуват, че президентът може да се възползва от тази проява пред свои разпалени привърженици, за да помилва Джо Арпайо, бивш шериф на окръг Марикопа (който включва град Финикс). Той е много спорна личност заради силовите методи, които използва, и неотдавна бе осъден заради прекалено твърдите му действия срещу нелегалните имигранти.

Тръмп трябва да намери правилния баланс между желанието да въодушеви привържениците си, дошли да го приветстват - упражнение, в което е отличник - и да изпрати обединяващо послание след седмица, която разтърси Америка и която може би остави незаличимо петно върху президентството му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
mvr0306
преди 6 години
С увеличаване на БВП и военна мощ на азиатските страни, Русия, независима Турция, Иран и т.н. на САЩ ще им бъде все по-трудно да са световен хегемон какъвто бяха през 90-те години. Отделно че и Китай след няколко години ще опита атака срещу $, което ще отслаби още повече влиянието на САЩ. Разбира се, щатите са велика и мощна държава и няма да залязат, просто света ще стане многополярен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Стефчо
преди 6 години
Всичко се свежда до борбата на националистите /Тръмп и сие/ и глобалистите. Има много мощни сили и от двете партии, които не искат САЩ да станат национална държава както всички останали, а я тикат към глобална империя, а се вижда, че самата Америка страда от това и няма сили да поеме тая роля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още