IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и Brexit: Лагерите "за" и "против" продължават да воюват

И привържениците, и противниците на излизането от ЕС осъзнават, че страната я чака труден път

16:15 | 24.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Великобритания Тереза Мей. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Великобритания Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс

Луси Харис приема решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) като сбъдната мечта. За Ник Хопкинсън обаче то е кошмар.

Тези двама британци - привърженик на излизането и привърженик на оставането в блока, олицетворяват огромната поляризацияв страната, която преди малко повече от година направи крачка в неизвестното, след като избирателите гласуваха с 52 срещу 48 процента страната им да напусне ЕС, пише AP в свой анализ.

Какво точно ще представлява излизането от Съюза за двамата е също толкова голяма неизвестна, колкото и за останалата част от хората в кралството. Кога ще стане факт то - също.

След предизвикалия шок резултат от референдума започна работата по договаряне на условията за раздялата с ЕС. С времето разговорите забуксуваха, тъй като мащабите и сложността на предизвикателството, което представлява тази задача, започнаха да стават все по-ясни.

Харис, която е основател на подкрепящата Brexit организация "Лондончани за излизане от ЕС", изразява надежда, а не убеденост, че Великобритания наистина ще скъса отношенията с ЕС. "Ако не постигнем окончателен резултат, то тогава нищо не е ясно", каза тя. "Играта все още няма да е приключила“, допълва тя.

Тя не е единственият брекзитър, както наричат подкрепящите излизането от ЕС, който изразява безпокойство. Изборите миналия месец подрязаха крилата на правителството на британските консерватори, а в резултат онези, които искат оставане в съюза, започнаха да добиват увереност.

"След парламентарните избори съм по-голям оптимист, че поне ще има меко излизане от ЕС, а защо не и че ще можем изобщо да спрем процеса на напускане на съюза", заяви Хопкинсън, председател на проевропейската организация "Лондон за Европа". "Очевидно правителството се опитва да покаже смелост. Но мисля, че в крайна сметка неустойчивият му курс към излизане от ЕС ще рухне", допълва той.

Много хора и от двете страни на разделителната линия са мислели, че досега картината щеше да се е избистрила. Но пътят към излизането от ЕС се оказа неравен.

Първо британското правителство загуби спора във върховния съд за това дали е необходима санкция от парламента преди процеса по излизане от ЕС да започне. Вече след като и депутатите дадоха подкрепата си, правителството на Тереза Мей официално даде ход на процеса. Премиерът Мей започна преговори, които ще продължат две години, а успоредно с това тръгна и процедура за бързата отмяна - до март 2019 г., на законодателството и правилата на ЕС, действали на територията на Великобритания четири десетилетия.

После Мей свика предсрочни избори в опит да си осигури възможност да води преговорите от по-силни позиции. Вместо това обаче избирателите лишиха нейната Консервативна партия от парламентарно мнозинство. Това беше сериозен удар за авторитета на премиера, както и за шансовете ѝ да удържи единството в партията, която е разделена на про- и антиевропейско крило.

Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още