IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Турция и Германия отново кръстосват шпаги

Анкара критикува забраната послание от Ердоган да бъде пряко излъчено към митинг в Кьолн

13:40 | 01.08.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нов политически спор между Германия и Турция от последните дни заради демонстрация в Кьолн в подкрепа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган набира все по-висока скорост.

За днес следобед в Анкара е насрочена среща на германския аташе, който е привикан вместо излезлия в отпуска посланик Мартин Ердман, съобщава DPA, позовавайки се на източник от Анкара. Очевидно срещата ще е по повод забраната за излъчване на живо на приветствието на турския президент Ердоган по време на демонстрацията в Германия с десетки хиляди негови поддръжници. 

Самата забрана за излъчването бе силно критикувана от властите в Турция. Говорителят Ердоган Ибрахим Калин и министърът на правосъдието Бекир Боздаг остро разкритикуваха решението на германските власти. Забраната за предаването е осъществена по „незаконен и груб начин" и представлява "позор" за демокрацията, заяви Боздаг в неделя вечер в Twitter. Според него е неприемливо Германия да критикува Турция за демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и свободата, а да действа така.

Организаторите на протеста в Кьолн предприеха правни мерки срещу забраната за излъчване, но претърпяха неуспех пред Конституционния съд. По данни на полицията в неделя в митинга са взели участие между 30 до 40 хил. демонстранти.

Това е поредният разрив между двете държави. Преди месец премиерът на Турция Бинали Йълдъръм обяви, че Анкара е отзовала посланика си от Германия, след като германският парламент прокара символична резолюция, с която определи клането на арменци в Османската империя през 1915 г. като геноцид.  

През изминалите няколко месеца двете държави "заговориха на висок тон", след като кореспондентът на германския обществен телевизионен канал ARD Фолкер Швенк не получи разрешение да влезе в Турция „от съображения за сигурност“, а през март и Spiegel Online бе принуден да изтегли дългогодишния си кореспондент в Истанбул Хаснаин Казим, защото тамошните  органи не са удължили прес акредитацията му. 

За чуждестранни журналисти разрешението за пребиваване в страната е обвързано с акредитация. Така че неполучаването й е почти равносилно на заповед за експулсиране.

В края на март Ердоган бе ядосан от излъчена сатирична песен по негов адрес първо по регионалния обществен канал NDR, а по-късно и по обществената телевизия ARD. По-късно Анкара поиска клипът да бъде свален от онлайн пространството, а турското Външно министерство привика германския посланик Мартин Ердман. Междувременно казусът стигна до канцлера Ангела Меркел, а германски съд образува дело срещу водещия от обществената германска телевизия ZDF Ян Бьомерман, след като в края на март той също коментира в своето комедийно предаване реакцията на турската страна.

В последния годишен доклад на "Репортери без граници“  Германия е класирана на 16-о място (отсъпление от 4 места на годишна база) от общо 180 страни. Турция е на 151-о място, като отстъпва с още 2 места спрямо 2015 г. България е на последно място от страните членки на ЕС в класацията за свобода на словото, като се смъква от 106-то на 113-то място. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 15 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Какво значи "демокрация"...щот нещо не виждам наоколо , някой да може да излезе и да обяви че не е педарас например ...или пък че не иска да му насаждат за комшии "инженери" от Афганистан или "лекари" от Мали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
redcretin
преди 7 години
Ердоган доказа че Турция не е узряла за демокрация. Оттам насетне да си го питат него :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
От Вашингтон тъй са спуснали директива...пък ти нали знаеш че от 1945 насам Германия е със смъкнати до коленете *** на букаи , да не забравя кой командва парада от запад !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Меркел ше ти обясни най добре !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
Германия се е хванала на хомотолерасткото хоро и няма откачане , сега Турция ше щипе , ше обарва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още