IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските акции не намериха посока в очакване на изборите в Южна Корея

Освен изборите, на корейския пазар ще влияе и динамиката при Samsung и компаниите в сферата на електрониката

12:34 | 09.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските акции бяха под натиск във вторник, като фокусът на инвеститорите е насочен към ключовите събития в региона, между които президентските избори в Южна Корея и представянето на австралийския федерален бюджет, пише CNBC.

Южнокорейците се отправят към урните, за да изберат приемник на обвинения в корупция бивш президент Пак Гън-хе - обвинение, което може да я изпрати в затвора до края на живота й. Фаворит за поста е бившият лидер на дясноцентристката Демократическа партия "Тобуро" Мун Дже Ин, който се ползва с доверието на 38% от  избирателите.

„Изборните резултати ще имат силно влияние върху пазарите. Корейския пазар отчете ръст от около 4% този месец. Те са едни от най-добре представилите се азиатски пазари“, коментират анализатори от Principal Global Investors.

Според експертите движението на корейските пазари ще зависи от Samsung и компаниите в сферата на електрониката, както и разбира се от политиката, която ще провежда новото правителство.

Японският Nikkei 225 затвори със спад от 0,26% до 19 843 пункта, след като през предходната сесия се повиши с над 2%.

В Хонконг Hang Seng нарасна с 1,03%. Китайските континентални пазари също бяха на зелена територия, като Shanghai Composite се повиши с 0,06% до 3 080,52 пункта, а Shenzhen Composite прибави 0,65% към стойността си до 1 847,63 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 се понижи с 0,53% до 5 839,9 пункта. Индексът беше под натиска на понижаващия се финансов подиндекс, който заличи 2,4% от стойността си.

Източник: CNBC

Банковите акции записаха спадове, като акциите на Commonwealth Bank поевтиняха с 3,85%, на ANZ отписаха 2,64%, а на Westpac понижиха цената си с 3,52%/

В Сингапур банката OCBC отчете 14% ръст на печалбата през първото тримесечие, което тласна нагоре акциите с 1,07%.

В същото време акциите на японския конгломерат Toshiba поскъпнаха с 4,53%, след като компанията поиска от своя партньор в сферата на производството на чипове с памет Western Digital да не се намесва в продажбата на нейното звено за чипове.

На валутния пазар доларовият индекс се повиши за трета поредна сесия до 99,148 пункта към 9 часа българско време. Спрямо йената американската валута се търгуваше на ниво от 113,35 йени за долар, което е най-високото му ниво от два месеца.

Еврото, което се търгува на 6-месечен връх от 1,1023 долара по-рано вчера, отслабна спрямо долара до 1,0921 долара за едно евро. Австралийският долар се разменяше за 0,7341 долара.

Цените на петрола се понижиха, като фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха с 0,13% до 46,37 долара за барел, а тези върху сорта Брент понижиха цената си с 0,08% до 49,30 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още